• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TURF: nechci byt zly, ale... proc se tedy nad sebou nezamyslis a neprestanes pouzivat nyx a vubec internet, kdyz je tolik vypocetne a tedy i energeticky narocny, a tedy produkuje silene emise? neber to jako urazku, zeptej se sam sebe proc to neudelas. vis to vubec? nespolehas nahodou na to, ze si budes zit dal svuj spokojeny zivot a ty externality z nej plynouci za tebe vyresi nejaky technologicky pokrok? nebo vubec nevis ze pouzivani pocitacu emise produkuje? nebo je ti to proste jedno?

    ja nerikam ze ekonomicky pristup je vsespasitelny, idealni by samozrejme bylo, kdybychom se vsichni nad sebou zamysleli a zmenili svoje chovani ted hned, ale "my" jakozto lidi obecne to proste neudelame, budeme si dal pouzivat internety, presunovat se automobily a touzit po vecech a zazitcich, ktere maji druzi. ekonomiku zmenis mnohem snaz a mnohem rychleji nez moralni hodnoty lidi. je to neco, co alespon trochu funguje.
    TURF
    TURF --- ---
    CONTINUITY: no hlavne ciste ekonomicky pohled je ve vetsine pripadu dlouhodobe nedomyslenej, je neuvedomelej a bez porozumeni sirsich souvislosti.

    a tedy: _BENNY, to neni o hlednani zpusobu, ktery nikoho neomezujou, ale o uvedomovani si.

    nechci rozvijet ot ekonomickou diskuzi, ale jsme nastaveni na neustaly rust. i kdyby byl linearni, tak se jednou musi zastavit. a pritom je dokonce exponencialni. planeta nam na nej nebude stacit uz v ramci pristich par generaci. i za teoretickeho predpokladu technickeho rozvoje nam nebude casem stacit ani vesmir. jsme dokonce tak daleko, ze krize rikame stavu, kdy se rust zacne zpomalovat. mame se o trochu lip, nez vcera a je to spatne. tohle asi nebude udrzitelny.

    proto neni vubec neni podstatny investovat do rozvoje a inovaci, v tomhle 'systemu' to nic nevyleci. predne je dulezity transformovat nase globalni uvazovani.
    kazdej, sam za sebe, by mel uvedomele hledat svoji cestu. cestu, ktera je ve skutecnosti kolektivni evoluci. a tahle diskuze by mela bejt napomocna :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Otázka cigaret je docela zajímavej příklad.

    S emotivníma varováníma nesouhlasím, připadá mi to jako zbytečnej hnus, kterej akorát vnucuje kuřákům negativní myšlenky, který určitě ničemu nepomůžou.

    Ale jinak mi přijde, že za ta desetiletí ohledně cigaret přece jen nastal pokrok, když si vemeš, že v nějakých 40-60. letech kouřil fakt každej kdo na to měl, kouřilo se všude, a považovalo se to za blahobyt a pokrok a super image a kdovíco, brr, to musela být doba ;)....dneska přecejen už tak nějak panuje obecné uvědomění, že je to škodlivej zvyk, není to super cool, není normální dělat to všude, a je čím dál míň normální, aby to dýchal člověk, kterej to nedělá.
    Moje babička, která nekouří a je citlivá na průdušky, seděla 20 let v kanclu s kolegou, co kouřil jednu od druhý. Nenadělala nic, ve všech kanclech se kouřilo, výběr práce pro ni s malým dítětem taky valnej nebyl. Jen ucítí cigáro na půl kilometru, už zuří a prchá ;)
    To je dneska nepředstavitelný, což je podle mě fakt pokrok. Podařilo se dostat do obecnýho povědomí, že to není úžasný. Jasně, hodně lidí to pořád dělá, ale je šance se jim vyhnout, respektive svobodně si zvolit s nima někde být nebo nebýtů.
    I když kolem toho bohužel furt je spousta lží, hlavně představa, že hlavní problém je v tabáku, když ve skutečnosti dnes jsou hlavní problém ty neuvěřitelný chemikálie v cigaretách....

    _BENNY:
    Jsou lidi, kteří si dobrovolně volí omezit využívání a spotřebu nesmyslů, například tím, že si nakoupí velká balení kvalitních potravin a vaří si z nich čerstvé jídlo, a průmyslových produktů ve vaničkách spotřebovávají podstatně méně než ostatní. To je úplně super, a je to cesta, a každej takovej člověk inspiruje další, ale je jasné, že dobrovolně to jen tak snadno nebude dělat, a že těžko to dělat nějak absolutně, nemyslím, že by něčemu pomohl extrém, kdy by se člověk vzdával všeho možného, jen aby si nekoupil to nebo to, s čím nesouhlasí....

    To co by opravdu pomohlo, by byla systémová řešení. Že bychom se ve společnosti dohodli, že protože všichni chceme žít, mít co jíst, mít spotřební zboží, čistou vodu, atd, tak se prostě nebudou dál vyrábět některé věci, protože to není udržitelné. Ta malá "pohodlí", která ty věci představují, jsou většinou opravdu malá nebo iluzorní, zatímco úspora energie z jejich zrušení by byla obrovská.
    Tak by se zachovali příčetní lidé, kteří chtějí dál žít na svojí krásné planetě.

    Někteří lidé by si možná mysleli, že jim je to jedno. Ale pokud by byl konsenzus dostatečně obecnej, a dost jasně by se mluvilo o pádných argumentech, bylo by jim nejspš trapné, že se např. dožadují, že chtějí dál mít sýr v jednorázovém plastovém obalu nebo pivo v kelímku, když to znamená zbytečnou spotřebu ropy, která tu nebude pro naše děti..... Všechno jsou to v podstatě maličkosti, ty věci nejsou doopravdy potřeba, jsou o změně zvyků, člověk může mít svůj půllitr, sýr se může ukrojit...
    Měla jsem na mysli právě hlavně věci, které by se daly zrušit, aniž by někdo o cokoli reálného přišel. Například kdyby se přestaly vyrábět tzv. softdrinky plné chemie a cukru, ušetřilo by se moře vody, energie a plastů a zdraví miliónů lidí by se zlepšilo. Asi by jim chvíli vadilo, že přišli o svou drogu, ale přírodních drog je k dispozici dostatek, jistě by šla vymyslet nějaká náhrada.....
    Jenom čistě zrušením takových věcí, takových které prokazatelně nejsou v podstatě k ničemu, by nastala nepředstavitelně velká úspora.
    A jejich nahrazením rozumnýma jinýma řešeníma.

    To je všechno teoretizování, není to zatím průchodné, a ani nemám energii pokračovat v této diskusi, pokračujte v ní klidně zas beze mně ;)....ale už to taky beru tak, že tenhle klub je docela dobrý na tříbení myšlenek a testování reakcí.

    Ty Benny funguješ jako perfektní prezentátor určitých typů reakcí, které se dají očekávat
    Například teď je to standardní reakce:
    "Změna by znamenala, že bych se musel vzdát spousty pohodlí a věcí, které pro mně jsou důležité"
    Myslím si, že to není pravda. Je to jen další systémovej myšlenkovej vir, kterej udržuje lidi v představě, že nic změnit nejde. Co právě znám lidi, co nějakým způsobem žijou jinak a používají nějaká jiná řešení, nevypadá to, že by se něčeho vzdávali, spíš naopak, že jsou daleko spokojenější než průměrnej člověk. A i na úrovni celé společnosti by to nebylo o tom vzdát se úúúžasných věcí. Bylo by to o tom vzdát se totálních nesmyslů a nahradit je věcma a řešeníma, který budou opravdu fungovat, budou opravdu moct fungovat dlouhodobě, a tím pádem z nich doopravdy a v hloubi duše budou mít všichni i daleko větší radost a lepší pocit.
    _BENNY: vidím, že se na tom v podstatě shodneme :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: & smir se s tim, ze te stejne neposlechnou vsichni
    PIZI
    PIZI --- ---
    Chování je ovlivňováno prostředím. Chceš-li vidět nějaké chování, vytvoř prostředí, které ho podporuje. A naopak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: a ted trochu konstruktivne :) myslis ze lidi kteri doma na vesnici topi plastama nevi nic o tom, ze ty spalovani bordela skodi? myslis ze jim to sousedi nijak nenaznacuji? ze to lidi pali z nevedomosti? ja bych rekl, ze to pali predevsim z pohodlnosti a z ekonomickych duvodu. tedy reseni neni utracet dalsi miliony za kampane, ktere budou lidem vysvetlovat to co uz davno vedi. kdyz kazdej den v televizi uvidis spot o tom ze auta jsou zlo, prestanes snad kvuli tomu na ty party jezdit? zacnes na ne chodit pesky? imho nezacnes, protoze tisic a jeden duvod, na ktery lidska schopnost racionalizovat prijde :) co by opravdu pomohlo by bylo prijit na zpusob jak ucinnejsi a ekologictejsi paliva zlevnit, aby si je mohli dovolit i ti, kteri si jinak radeji zatopi PETkama. prijit na zpusob jak lidi na ty parties dopravit ekologicteji. tedy nic nezakazovat, nikym nemanipulovat, ale prijit s resenim, ktere mene skodi a vice se lidem vyplaci. investovat do inovaci. investovat do rozvoje tak, aby se clovek nazral a planeta zustala cela. clovek bude zrat tak jako tak a omezovat se nebude, pokud z toho nebude na druhou stranu neco mit, pokud tim nic jineho neziska. a pozitivni motivace vzdy fungovala nejlepe.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ja ti nevim, ale vetsina mych vrstevniku prozila mladi v dobe, kdy se na ne ze vsech stran valily informace o globalnim ochlazovani, o globalnim oteplovani, o ozonove dire, o zhavarovanych tankerech s ropou, o nutnosti jaderneho odzbrojovani, o tom ze koureni skodi zdravi, o tom ze chlastani skodi zdravi, o tom ze bychom se meli mit vsichni radi a ze bychom nemeli v prirode odhazovat odpadky a meli bychom budovat mir a nasledne obcanskou spolecnost... melo to nejaky zasadni vliv na mentalitu lidi? ruku na srdce, jezdis snad ty kvuli tomu na parties na kole nebo tam chodis pesky? :-) do duse ti nevidim, ale rekl bych, ze se k tomu nakonec postavis stejne jako ostatni - "ja na party chci, pesky tam nepujdu, protoze je to daleko a vubec, takze tam pojedu s kamosama tim smradlavym autem. az mi nekdo vymysli a koupi elektromobil, budu nad tim uvazovat, ale nikdo po mne nemuze chtit, abych se kvuli ochrane prirody nejak zasadne omezovala, at se nejdriv omezi ti kteri ji skodi nejvic, tzn. at se zmeni soused, at se zmeni prazaci, at se zmeni korporace, at se zmeni cina, ja si na to zatim pockam. nejezdit kvuli ochrane prirody na parties je nelidske".
    CRANK
    CRANK --- ---
    PIZI: Jak to? Zabíjí to? Zabíjí!
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Na každých cigaretách je emotivní varování plné smrti. Nefunguje to.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Jak o tom tak přemýšlím, v podstatě se masmédia a víra běžné populace v ně, mohou časem stát dobrým prostředkem.

    Už dneska vidíme, že se v nich objevuje čím dál víc různých užitečných a podnětných informací, a lidi to zajímá.

    Teď si tak zkusmo představuju další možnou fázi, kdy dostatku klíčových lidí v politice a (média)byznysu dojde, že je opravdu nutné něco dělat, a začnou se objevovat opravdu důležité věci. Například právě reklama na to, že není udržitelné dál vyrábět miliardy obalů na deset deka šunky, toxických plastových hraček nebo papírů, na kterej ani nikdo nekoukne a zahodí se.... Nebo trávit půdu extrémním chemickým zemědělstvím, kvůli výrobě nekvalitního masa, kterého se jí příliš.

    To jsou dva z mraků příkladů, co mě zrovna napadl první, ale dalo by se to vizuálně zpracovat velice dobře, ve vizuálních médiích už je dost příkladů, filmy typu Baraka a quattsi série, na youtube mraky videjí. Podat velmi kvalitní vizuální formou současnej stav, a nezapomenou na to, že se bezprostředně týká každého, dát tam ukazatele o úbytku neobnovitelných zdrojů (počínaje půdou...), a do toho záběry, na co všecko je potřebujeme, na vlastní baráky, byty a jídelní stoly....aby každej věděl, že se to týká JEHO........a pak v další části popisovat alternativy, případně vize alternativ, připadně problémy, do jejichž řešení musí jít lidskej potenciál. Vývoji alternativ už se věnuje tolik lidí po světě, alternativy v mnoha oblastech jsou, jen běžná populace o nich v dost velké míře neví....

    Myslím si, že ty samé nástroje, které dnes udržují západní svět v halucinacích, zaměřený na zástupné problémy, by mohly být prostředky záchrany....pokud by se v nich začalo řešit to opravdu podstatné, zastavení ničení, harmonizace s přírodou a zdraví duše...
    jen vize, chtělo se mi to formulovat do slov ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ale stejně je to proti jiným věcem malinký, proti těm tisícům věcí, co by se měly jednoduše na místě zakázat, v zájmu života a budoucnosti nás všech

    a těm dalším věcem, co se týkají chování lidí, co by bylo potřeba řešit intenzivníma výchovnýma kampaněma

    myslím, že spousta věcí by lidem i mohla dojít, kdyby pětkrát denně šel v televizi dobře udělanej spot na tém, že dělat je dál je o život, a změnit je je o bezprostředním bezpečí pro je samotné a jejich děti
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    AIM_FREEMAN: lol, teď mi to teprv došlo, a to se teda fakt omlouvám ;))....že člověk, kterej se vyčurá ve sprše, nesplachuje kvůli čurání záchod ;)))....jsem byla nějak úplně mimo
    tak to ok, to chápu, vyplýtvá se míň vody a energie, což v zemi, jako je Brazílie, jistě má význam
    jestli to má být první vlaštovka v upozorňování na tyhle věci....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    O projektu | OdKomunity.cz
    http://www.odkomunity.cz/o_projektu

    Ten, co si vypůjčuje:

    Vyhledejte co a kde si chcete půjčit

    Požádejte o půjčení věci na období, v němž ji potřebujete

    Vyzvedněte půjčovanou věc, ... atd.
    KAREN
    KAREN --- ---
    AIM_FREEMAN: every little helps! *.)))
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    CONTINUITY: Vidíš to..a já měl takovou radost, že už od malička šetřím..:(
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Jak centrální banka USA ničí světovou ekonomiku - zrušme FED - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=WebMnL0U9dg&feature=related
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: jsem si dělala srandu, nic mazat nebudu ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Václav Havel: New Year's Address to the Nation 1990 / Novoroční projev 1990 (English subtitles) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=i3OK650epuo&feature=share


    Z nadaných a svéprávných lidí, důmyslně hospodařících ve své zemi, udělal šroubky jakéhosi obludně velkého, rachotícího a páchnoucího stroje, o němž nikdo neví, jaký má vlastně smysl. Nedokáže nic víc, než zvolna, ale nezadržitelně opotřebovávat sám sebe a všechny své šroubky.

    zrejme je to stale aktualni
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: nenenenene :D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    lol, dva naprosto nesluničkový příspěvky ;), by se mělo asi smazat .... ;-DDD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam