• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GAISAKA: a k cemu je nejakemu stavu (treba osviceni) ze v to veris? k nicemu. vira je postoj kterej ti umoznuje dotycny system nasledovat svym jednanim, i pres prekazky. veris v jezise = ze nekeca kdyz ti rika jak zit a ze te spasi. je to vynalez pro tebe aby ses nebal umrit.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    GAISAKA: Ac sam jsem ne-teista a teismus neni muj salek caje a take nebastim spekulace "vsechno je Jedno" musim se zeptat, jak zmeris, ze krestan neproziva Boha jako nejaky vnitrni stav? "Buh se mi zjevil, Buh ke me promluvil atp." Dyt to nejde, ne?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Nevím jestli si mínusskomando uvědomuje, ale já neříkám že víra není prospěšná pro člověka, že takto "může fungovat", a dokonce ani netvrdím že víra není šlechetná /jak v co/.
    Ale pokud je tam nahoře nějaký "princip", nebo byť "dokonalá osoba", tak víra těžko bude vzhledem k tomu/němu fungovat, proč? Logičtější už by bylo, aby to fungovalo systémem co objevuje třeba v "neteistickém" buddhismu - důležité je prožití nějakého stavu (čistá mysl, vhled, případně láska apod.).
    Protože víra, ať chceme nebo ne, souvisí s teistickými systémy (je tam nějaký bůh, božstvo), a to tím, že bůh se vírou živí jako dříve (jen) oběťmi. Ono to není domněnka, ale přečtete-li si celou bibli jako příběh, je to viditelné.
    K čemu je víra člověku chápu zcela, ale na to, k čemu je "bohu", kterého bych mohl opravdu upřímně uctívat, fakt nepřicházím...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    GAF: Jo pochopil. Nabozenstvi je zlo pro slepe ovce. Bla, bla. :-)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    GAISAKA: Jo, asi ti rozumim, ale nevim jestli je v zivote hranice mezi pistis a gnosis tak jasna a cista. Tohle je nekonecna diskuze a mne se do ni nechce moc zabrednout. :-) Ja treba valim nabozenstvi na jehoz konci je gnosis. ;-)
    GAF
    GAF --- ---
    DARUMA: tak to jsi nepochopil význam slova náboženství v kontextu té hlášky.

    PS: o bohu nebo víře tam není ani zmínka.
    GAF
    GAF --- ---
    KUATO: jo tak nějak. Víra je hodně v pohodě. Duchovně, duševně... dokonce i pro materialisty se dá zdůvodnit jako silný motivační prostředek. Nebo takový vždypřítomný emocionální polštář, který dokonce jeden může druhému půjčit / dát a pomoct mu! Vnitřní síla a odhodlanost... Určitá forma energie...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARUMA: Tak nejak. Nabozenstvi je proste system jak nejak systematicky obcovati s nejakou tou ultimatni realitou. Nekomu vyhovuje obcovati s ni nesystematicky, ok, jeho volba. Nekomu vyhovuje cerpat z benefitu ktere systematizace prinasi (moznost navazat na vydobytky obcovani predeslych vyznavacu konkretniho smeru/systemu, moznost interagovat se souverci v podobnem diskurzu/jazyce, ...) tak z nich cerpa. Pokud nejaky nabozenstvi deklaruje jako nosny "spokojenost s nerozumenim svetu", je to asi specifikum toho konkretniho systemu

    Plus, paradoxne, veda taky vali na spokojenosti s nerozumenim svetu :), ve smyslu ze vedecke teorie nejde dokazat (jen zpochybnit pozorovanim proti-jevu) a skutecny vedec si je vedom ze totalne nic nevi... a taky je to fajn :)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Jako kucí chápu vaše spravedlivé rozhořčení...
    ..ale ony věci tak jednoduchý nejsou.
    Ikdyž možná předmětný obsah můžeme mít identický nebo téměř stejný, zda je na konci víra /pistis/ nebo poznání /gnosis/ je poměrně rozdíl, a to hlavně v oblasti "obecného bytí". Každému člověku může víra něco "dát" jak říká kuato. Je ale otázka, jestli to není věc kuatova vývoje, situace a úhlu pohledu.
    To, o co se snaží Richard, a za což je nutné ho imho pochválit, je dostat se mimo dimenzi implicitně osobní víry.
    Přínosnost aktu víry pro psychický život jaksi neznamená "ontologickou pravdivost" jejích obsahů.
    Já bych taky nebyl proti aby tomu tak nebylo, ale bohužel je to velmi validní poznámka, a Richard sám již jistě podobných generických /jakkoliv zcela jistě upřímných a dobře myšlených/ slyšel dost.


    DARUMA: Tvůj post bych s dovolením aplioval i na víru, co ty na to?,)

    KUATO: Tady souhlasím. Jen si nemyslím, že vyzrálý je /jen/ někdo, kdo má víru. Spíš naopak, kr ve vědě, vzhledem k mému prvnímu odstavci, ale to bbych nechal na diskuzi.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARUMA: naopak bych rekl, ze delat vedu jen aby byly vysledky neni moudre, protoze jeji vysledky v rukach nevyzralych (moralne) vedou k jejich zneuziti. coz ale pro nas, kteri nezazili, ze "mula nebo par konzerv ma vetsi cenu nez lidsky zivot" moc neznamena.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    GAF: Hmm, tahle hlaska ma vypovedni hodnotu asi jako hlaska typu: "Nemam rad jidlo, protoze se po nem tloustne". Ne po kazdem jidle se tloustne a samozrejme zalezi na tom jak k jidlu pristupejeme - muzeme do sebe bez rozmyslu hazet cokoliv nebo premyslet o tom co jime a kolik toho jime. Spousta vedcu veri v Boha a delaji solidni vyzkum atd.
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: :o)) puvodne jsem to mel napsano na nabozenstvi a obhajoval jsem klastery, ktere uchovavaly knihy a kneze, kteri jedini byli vzdelani a prenesli tak spoustu znalosti pres dobu temna a pak jsem si rekl, vole podivej se do slovniku, jestli to nema jeste nejaky dalsi vyznam a vidim vira - dal neuvazoval, smazal, prepsal, odeslal, ted chytal za hlavu :o).
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KUATO: Napsal jsi to moc hezky, ale z jazykorejpacího hlediska je víra něco jiného, než "religion". Myslel jsi "náboženství" (http://en.wikipedia.org/wiki/Religion), nebo "víru"? :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    GAF: s timhle nesouhlasim. vira ti usnadni jit dal, kdyz uz nemas zadnou nadeji. da ti silu prekonat se, kdyz smrt je blizko. ziva vira neni utek pred smrti, ale spis dotek nadosobniho. vede ke zhnoucimu srdci, ne k intelektualnimu konstruktu. ziva vira nema vubec nic spolecneho s tim, jestli studujes svet nebo se spokojujes s zivotem plynoucim tak jak je. lide maji ve svete ruzna mista. nekdo je neklidny a potrebuje badat, jiny ne. oboji je v poradu.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    GAF: Ale musím říct, že bych byl radši kdyby tam byla skutečná richardova podoba, ne tenhle idealizovanej prortét z mládi,)
    Trošku to on i jeho kohorta přehánějí, ale to jeho impact nedělá menším.
    GAF
    GAF --- ---
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    PIZI: to uz ale resis povahu veci (neskodna vs. nevim co, stresujici napr.), ja to myslel v rovine nastaveni filtru obecne
    PIZI
    PIZI --- ---
    BOBBYLON: Ne, není to totéž. On není problém vědět o existenci Justina, problém je když ta znalost k tobě přichází ve formě proudů obrazů ječících fanynek a stupidních sloganů. Je rozdíl o válce vědět a každý den ji sledovat v televizi.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    .. nebo jak naznacila Ymladris - rodice televize, my internet, nase deti ..? Ve vysledku je to ta sama mapa, jenom jinak nakreslena.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    PIZI: ja to vnimam pomerne nastejno, s rozdilem ze moje obrany zjevnou, nebo jak rikas primou davku, odpalkujou instantnejc.
    Justin Bieber se mi tam vkradl rafinovaneji :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    BOBBYLON: To je podle mého mnohem méně debilizující než přímá dávka z médií.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    DARUMA: tam lidi casto sedi a povidaji o necem co se neobsahuje jednoduchy emoce. A malo to blika.

    PIZI: problem je ze i kdyz si pasivne aktivni (inet ti napr. nahrazuje irl komunikaci), potkavas se s lidma, ktery uzivaji vetveni internetu plnymi dousky, takze ackoli ty sam peclive filtrujes, dostavas masmedia z druhy ruky. Ja to tohle na sobe vnimam skrze to ze napr. vim kdo to je Katy Perry nebo Justin Bieber.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam