• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Otázka kde se na to vezme ukazuje stále to zajetí v paradigmatu že bez peněz to nejde.

    Cíle nepodmíněného příjmu je zajistit všem nějakou základní minimální životní úroveň. To nemusí být peníze. To můžou být také třeba přímo ty věci. Robotizace apod. Proto by se toho měli ujmout myslitele a myslet mimo současné principy, hledat jak to dokázat třeba i mimo současné paradigma.
    PIZI
    PIZI --- ---
    KOSMO: Zkus se zajít trochu vyšlechtit do call centra, kde budeš odpovídat celý den nasraným lidem podle katalogu odpovědí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KOSMO: ja mel na mysli to tvoje Vnímáme často práci jako nějaké otrocké vykonávání úkolů pro buržousty nahoře, kteří si tam prý jen tak leží a kopou dolů do nás obyčejných smrtelníků.

    takhle si muze dovolit uvazovat leda tak velkomestsky kavarensky povalec nebo dlouhodobe nezamestnany. cloveka, ktery musi kazdy den rano skoro jeste za tmy vstat a nakrmit dobytek aby mela rodina co zrat a bylo co prodat sousedum, takove myslenky ani nenapadnou. on vi ze dela sam na sebe, je realne praci nejbliz a zaroven je nejbliz jejim realnym vysledkum. on vi, ze nikdo jiny za nej ten dobytek nenakrmi. tohle napadne leda tak cloveka, ktery uz vubec nechape jak se mu ten chleba dostane do toho supermarketu / farmarskeho obchodu, kam kazdy den chodi pozorovat otravene prodavacky a sustici penize. on vidi akorat ty penize a system ktery nechape a tedy je pro nej snadne si v suchu a bezpeci premyslet nad tim jake by to byvalo bylo, kdyby se cely system postavil vzhuru nohama. holt odtrzenost od realneho sveta.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    _BENNY: v čem bys viděl jejich jiný přístup? Vždyť je to pořád ten samý a stejný princip - enrgii, která k nám přichází z venčí, naší prací transformujeme na energii využitelnou pro ostatní (ta tvoje poptávka). Zákon zachování energie - nic víc, nic míň. Když půjdeš o krok dál, zjistíš, že se jen energie sama transformuje a náš přínos je jen domělý... jenže tady se nebjevíš jen tak... než ti dojde, že to jídlo co jíš, co tě pohání, tě pohání proto, aby i ti druzí mohli být poháněni :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ILIANA_PESHOR: nedelal jsem si legraci. vyjimky existuji vsude a u vseho, kazdopadne porad v zasadne plati, ze uzitecna prace (definuji ji jako praci, kterou nekdo jiny poptava) a vubec pracovni rezim cloveka kultivuje. taky znam lidi kteri drou a nic z toho nemaji a lidi kteri nic nedelaji a fasujou za to velky penize, ale copak to neco na onom principu meni? navic ta prace tady neni jen tak aby to lidi na svete nemeli moc jednoduche - ta prace je potreba. kdyz vsichni budou sedet doma, budovat vztahy a okopavat zahradku, tak ten technologicky pokrok, ktery tady vsichni vidime a ktery bychom tak radi pumpli ve svuj prospech, tady nebude.

    KOSMO: holt, jak kdo. ja takto k praci nepristupuju. a lidi kteri (narozdil ode me:) stoji k realne a uzitecne praci mnohem bliz (viz ruzne farmy apod), takhle neuvazuji. hanbou by se museli mezi sousedama propadnout.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    _BENNY: Přesně tak – vnímám práci transformačně – jenže spousta z nás má hodně pokroucený pohled na práci. Pokroucený společenským tlakem – nikdo nás ale nenutí abychom tak nahlíželi a taky prožívali naše zaměstnání či podnikání celý život. Vnímáme často práci jako nějaké otrocké vykonávání úkolů pro buržousty nahoře, kteří si tam prý jen tak leží a kopou dolů do nás obyčejných smrtelníků. Jako něco co musíme dělat doživotně jen abychom zaplatili základní potřeby a zbylo nám sotva něco na naše neřesti. Co třeba ten náhled malinko přetransformovat a vrátit se k „původnímu“ významu práce. Každý z nás je originální ne? Všichni máme pocit, že jsme nějak jiní než ti druzí – neboli, že umíme, ovládáme, nabízíme něco jiného než ti druzí. Co třeba to dokázat, zrealizovat, zcela uskutečnit? Jakože opravdu celému světu. Jsem tu – jsem originál – nabízím něco jedinečného – tuto jedinečnost nabízím světu – moje přidaná hodnota (to je to zásadní – jakou hodnotu dokážu stvořit a taky předat dál?) pro společnost je v tom a tom… jakoby dnešní společenský tlak říkal či dokonce požadoval, že to je něco automatického, že přeci všichni máme právo… a já tady říkám – ne – právo mají jen ti, kteří skutečně něco nabízejí. Zbytek je prostě musí následovat tak dlouho dokud se nepostaví na vlastní nohy, nenajde svou vlastní přidanou hodnotu, nenajde svým způsobem sebe a své místo na světě. Je v tom velký kus realizace – ten základní, na kterém se dá stavět výš. A že to není hned? Vždyť na to máme celý život… chtít něco jako je BI je jenom neznalost, lenost a lpění na evropské pohodičce. Život na Zemi se v tomto ohledu nikdy nezmění – to říká „moje“ moudro – změnit se může pohled na onen tlak, na to co nám tak vadí, co jakoby překáží v životě. Co třeba na něj pohlížet jako na příležitost? Že díky němu máme motivaci jít dál, že nás vlastně automaticky pohání, zajišťuje naše šlechtění na mnoho generací dopředu (naše děti se budou mít dobře), dává to tolik energie… jen se nebránit – nechat to běžet – ne někam pryč a tupě čumět – skrze nás – a odpovídajícím způsobem se podle toho chovat… trpělivost je nutnou cností – nikdy to není hned – a co hůř – často se výsledky dostaví až pro nadcházející generace. Stejně to za tu námahu stojí!
    ILIANA_PESHOR
    ILIANA_PESHOR --- ---
    _BENNY:

    IMHO dost záleží jaká práce. Řekla bych, že existuje celkem dost druhů práce, ve kterých konkrétní člověk může zahnívat totálně.
    A některé, které spíš dělají z člověka nemyslícího robota, protože má daleko míň podnětů a příležitostí k rozvoji mozku než ta opice, co si skáče po stromech a sbírá potravu v džungli...

    A taky jsou lidi, co "nepracují", a celej den dělají spoustu fakt užitečných věcí, tvořej, učej se, budujou, starají se o děti, o svoji lokální komunitu, zkrátka jsou velice naplno živí, aktivní a prospěšní.

    Nejspíš jsis dělal legraci, ale nedá mi to :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: resp. nakonec to neni ani tak otazka kde se na to vezme, ale komu se to vezme. tobe? mne? nebo tem druhym, bohatym rockefellerum?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    URZA: zatim to ale zadny ekonom nebyl schopen spocitat. jenom chtit to zkusit nestaci, kdyz vubec nemas napad jak to zrealizovat. chtit aby byl kazdy rentier je zajimavy napad, ale kde se na to vezme neni zadny technicky detail ktery by mel zajimat leda tak omezenou skupinu technokratu. kdyz to podstrelis, vyjde ti system jeste vice nelidsky jako je ten dnesni (male nedostacujici davky pro uplne vsechny a zadne davky navic pro opravdu potrebne), kdyz to nadstrelis, bude ti v kase chybet nejaky ten bilion dva. zadny z tech scenaru nepatri mezi ty, nad kterymi by slo jen tak mavnout rukou.
    URZA
    URZA --- ---
    _BENNY: Ano to mas pravdu - i kdyz pro uplnost je to az od urcite castky, napr v tom prikladu na blogu je to od 30K.

    Me prijde spis nestastny ten princip davek jak jsou ted - je to takove kapesne vyplacene "kdyz nepracujes" (a dalsich pripadech) a tedy nepracovat ma pro cloveka nejakou hodnotu. V BI i negativni dani mas nejake dno o ktere neprijdes tim ze zacnes pracovat. Je to simple, jasne, srozumitelne, plati to pro vsechny stejne..

    Jinak ekonomove se kterymi jsem mluvil, tak basic income vetsinou komentovali "teoreticky by to mohlo fungovat", rozhodne na to zadny ekonom ktereho znam nerekl z placu ze to je nesmysl. Proto se mi zda jako dobry napad aby se tim, krom odborniku na nyxu, zabivala i EU (petice http://basicincome2013.eu/ neni o zavedeni BI, ale o dalsim zkoumani).

    Lidova moudra jsou bezesporu dobra, ale doba se meni. Kdyz se bojovalo o zruseni otroctvi tak taky mnoho lidi kricelo ze to polozi ekonomiku a ze neni mozne bez otroku fungovat.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: jj, taky si myslim, ze na mnohe radoby-komplexni otazky ktere se v dnesni spolecnosti resi pomuze stare dobre jednoduche lidove moudro ;-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    URZA: rozdil oproti basic income je v tom, ze kdyz pracujes a vydelavas, tak nic nedostavas. v systemu basic income jde o to ze davky budou dostavat i multimiliardari.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: kvalitní argumentace...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: prace udelala z vopice cloveka, prace slechti. kdo nepracuje, ten zahniva.
    PIZI
    PIZI --- ---
    URZA: Motivuje k další práci. Fakt lid vnímá jako problém, že není práce? Nikdo nevybírá dovolenou protože všichni chtějí pracovat a pracovat. Ráno nemůžou dospat a pořád mají strach, že práce je málo a nezbyde na ně?
    URZA
    URZA --- ---
    Ekonomové doporučují: zrušte minimální mzdu a zaveďte negativní důchodovou daň
    B*log(x): Ekonomové doporučují: zrušte minimální mzdu a zaveďte negativní důchodovou daň
    http://marekhudik.blogspot.cz/2013/07/ekonomove-doporucuji-zruste-minimalni.html

    Článek o shodě ekonomů na škodlivosti min. mzdy + na prospěšnosti tzv. negativní daně. Oboje má v programu strana Svobodných občanů (www.svobodni.cz). Negativní daň je vpodstatě basic income - záleží na tom jak se nastaví konkrétní hodnota, ale princip je stejný. Narozdíl od soc. dávek motivuje k další práci.
    URZA
    URZA --- ---
    How Poverty Taxes the Brain
    http://m.theatlanticcities.com/jobs-and-economy/2013/08/how-poverty-taxes-brain/6716/

    ...Researchers publishing some groundbreaking findings today in the journal Science have concluded that poverty imposes such a massive cognitive load on the poor that they have little bandwidth left over to do many of the things that might lift them out of poverty – like go to night school, or search for a new job, or even remember to pay bills on time...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Iniciativa za Nepodmíněný základní sex
    http://www.nepodminenysex.cz/nepodminenysex.php
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    co rikate na tohle?
    Thelema for dummies - Divinorum.cz - Divinorum
    http://divinorum.cz/symposion/magie/thelema-for-dummies/
    me to prijde jako docela presne vyjadreni tohoto tematu celkem srozumitelnym jazykem.
    BRT
    BRT --- ---
    TRANS – FORMATION ? Člověk ztratil řeč lásky a Vesmíru !
    Zajímavý příspěvek a komentář k filmu filmů poslení doby Max Igan – Trance-Formation Tomáše Marného
    TRANS - FORMATION ? Člověk ztratil řeč lásky a Vesmíru ! -
    http://www.albert-sd.cz/trans-formation-clovek-ztratil-rec-lasky-a-vesmiru/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam