SCHWEPZ: jak to dlouhodobě pozoruji, tak v čr se třídí hlavně pet-lahve, resp. lidi co něco třídí tak třídí petky, ve zbytku mají podle mého celkem chaos. Ono taky zprávně třídit není zas tak jednoduchý. Třeba jak známo voskovaný papír nepatří do papíru protože se nedá recyklovat atd.
Já se snažím celkem třídit o to víc mě zaráží, když třeba vidí na nějaké stavbě likvidovat odpad tím, že se spálí, papír včetně igelitů atd. Nadávno jsem byl u rozhovoru kolegů jak je dneska špatná doba, že už si člověk nemůže ani spálit igelity na zahradě, že pře deseti lety to nikomu nevadilo a dnes si lidi stěžujou. U našich jsou třeba sousedi co topí plynem a občas pálí odpad jen tak v kamnech, taky včetně všeho. To už jsem několikrát navrhoval ať jednoduše si jsou někam stěžovat, minimálně jim, ať se na to vykašlou.
Podle mího není nad čím jásat, že třídíme petky, ty by jsme se spíše měli snažit co nejméně produkovat, kdyby to byl článek, že spotřeba pet-lahví klesá, lidé pijí kohoutkovou vodu a plastové obali PP a PE se daří stále více recyklovat, to bych řekl, že je pokrok, ale nutno si uvědomit, že petlahve se nedají jen zrecyklovat do dalších petlahvý, ale dá se z toho udělat něco jiného a nejsem si jist jestli ty umělohmotná dutá vlákna co z toho dělají jsou zrecyklovatelná.
Kořenovky jsou bezva, problém vidím v tom, že kořenovka se pohybuje okolo 70tisíc a dotaci co aspoň u nás vypisoval asi kraj byla na maximálně 50tisíc. To je malinko slušnější klasická, která se dá pořídit od 30tisíc. To je pak celkem jasný po čem lidé šáhnou.
Jinak bych chtěl vypíchnot co se týče toho odpadu jednu věc. Čr je celkem průkopníkem v moderních hadrových plenkách. Kupují to od nás i lidé na západě. Staticticky člověk vyprodukuje asi 500 kg odpadu za rok, dítě právě zásluhou klasických- rozuměno jednorázových plen vyprodukuje asi 1 tunu odpadu za první rok svého života. To už si myslím, že je dobrá úspora. Zajímavé je i čistě finanční hledisko, nákup jednorázových vyjde u dítěte na 30 tisíc (pstupně) a nákup pratelných na asi 10 tisíc(jednorázově), s tím, že spousta z nic se dá potom ještě prodat. To je něco na co by mohli češi slyšet.
Dětské pleny: Ekologický institut Veronica
http://www.veronica.cz/?id=216