• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin

    Jsou nádherné, jsou okouzlující, skoro stále kvetou - jsou prostě dokonalé. Ptáte se co? No přeci orchideje!

    Pojďte si vyměňovat zkušenosti o těchto nejkrásnějších a vskutku velice zajímavých rostlinách.

    Výstavy:
    26. - 29. březen 2015 Internationale Orchideen-Welt (Mezinárodní výstava orchidejí v Drážďanech)
    březen? 2015 Fata Morgana - Výstava orchidejí 2013
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Zkusím se zeptat ještě tady. Nechtěl by si někdo zasadit bílou Phalaenopsis? Vyrůstá mi na té mojí miminko a já už to nemám kam strčit a vlastně ani místo na okně...
    Praha
    MARI
    MARI --- ---
    Zdravím, poradíte prosím, co s tím "vetřelcem"? :D Odlomit a zasadit?
    A co s tím dlouhým pahýlem? Tak jednou dvakrát za rok vykvete, jinak jen pahýl.
    Děkuji moc!

    MIDORI
    MIDORI --- ---
    FAT: díky
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Ahoj, nevíte, co bych měla dělat s tímto? Na konci výhonku rostou nové listy. Mám to zastřihnout a zasadit nebo můžu nechat být? Díky

    ZEDRALEK
    ZEDRALEK --- ---
    Ahoj, rád by som si domov kúpil pár krások, vedeli by ste mi doporučiť predajnu v Prahe? Ďakujem za odpovede :)
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    Ahoj jestli chcete někdo zachraňovat orchideje tak v Globusu na Černém mostě mají hromadu odkvetlých jak Phalaenopsis tak i nějaký jiný. Po 35,-
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    MERMAIDA Tak mi nakonec ta vysoká do fialova chcípla, postupně zežloutly všechny listy, pak opadaly květy, a nakone zežloutnul celý stonek :(
    Zatím se drží jen ta nejmenší s bílými květy ...
    VEVER
    VEVER --- ---
    Koupila jsem si na burze orchidej Schoenorchis fragrans, podle týpka by mi v paludáriu měla jít. Před časem chcípla. Nemáte s ní někdo nějaké zkušenosti? Dost se mi líbí, tak jestli by nepomohla nějaká drobná úprava podmínek, nebo jestli jsem měla smůlu...na náhodné zkoušení je to trochu drahé a na netu jsem moc informací nenašla.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Opět něco od mamči...

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    BESSAYA: klidně se do toho pusť, ale jednoduché to není :-)
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    HANELA a SAGEMA: zatím děkuji. Dám za čas vědět jak se jim daří :-) Pokud bebudu dříve psát zase onějakou radu :-) Hezký večer.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    SAGEMA: aha :) Takže si raději nechám zajít chuť na takové experimenty :) Děkuji za varování :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    BESSAYA: Tady SAGEMA: jsem psala, které jsem zkoušela křížit. Vyšla jen ta druhá kombinace. Se žlutou mi to nevyšlo ani napodruhé. Květy té žluté byly nejspíš už moc staré.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    BESSAYA: Je to velice složité, ale letos se o to chci pokusit. Mám dva opylené květy. Nicméně budu to dělat ve spolupráci s laboratoří, která mi zajistí sterilní podmínky. Dám vědět, ale než dozrají semeníky, bude to ještě mnoho týdnů trvat.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Zkoušeli jste někdy pěstovat orchidej ze semínka? A je to složité? Chtěla bych to zkusit, ale ráda bych věděla, jestli má cenu se do toho pouštět :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    MERMAIDA: pokud žloutne už třetí list, tak to nezní moc dobře. Je možné, že odejde. Jsou vidět na stonku mezi listy nějaká divná (hnědá, hnijící) místa?
    Květní stvol je stále součástí květů a není to ta hlavní rostlina, takže neboj, nic to není, normálně odkvetla. Klidně to celé ustřihni.
    Světlý sever je skoro to nejideálnější místo :+) Mně taky kočky několikrát orchideje shodily, než se naučily, kam skákat. Ale neboj, ochideje docela dost vydrží, i nějaký ten pád zvládnou skoro bez újmy ;+)
    Kořeny - pokud je máš v tom průhledném plastovém květináči, tak můžeš vidět, v jakém stavu jsou. Měly by být zelené, vyplňovat hezky květináč. Nesmí být černé, suché a uhnilé..
    HANELA
    HANELA --- ---
    MERMAIDA: na S můžou být, brzy problémů.
    S tím zloutnoucim stonkem je to záhada. Někdy z něho nasadí odbočku a vyrostou nové květy, někdy zezloutne/uschne a musí se odstrihnout :-)
    MERMAIDA
    MERMAIDA --- ---
    SAGEMA: děkuji za reakci a informace :)

    Té s těmi žloutnoucími listy - zežloutly a odpadly dva :-( A teď ji asi začal žloutnout třetí.
    Té co přišla o květy, žloutne i ten stonek (horních cca 8cm) - v podstatě tam, kde byla předtím kvítka. To je taky v pořádku (normální).?
    Na to zalévání si pozor dám - že se nesmí dostat voda, tam odkud rostou listy. (Samozřejmě jsem si četla nějaké články "Jak na orchideje", po té co jsem je dostala).
    Bohužel nemám asi úplně vhodné místo kam je umístit :( Na okně je mít nemohu - mám tři okna na západ (takže přímé sluníčko). Měla jsem je na skříni (komodě) na proti oknu, ale bylo to přes celý pokoj - což je asi špatně. :( Dnes jsem je přendala na okno do kuchyně, které by mělo být na sever, ale trochu se bojím, aby je nezdevastovaly a neshodily kočičky.. A ani nevím, jestli aspoň ten sever může být?

    PS: Jak poznám, že má nebo nemá v pořádku kořeny? :-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    MERMAIDA: lidé si často myslí, že když orchidej přijde o květy, je po ní. Ale orchidej jsou listy a kořeny jako u ostatních rostlin a ten stonek s květy jsou jen obyčejné květy třeba jako u růže. Takže jednou odkvést musí i orchidej :-). To, že jedna Tvá orchidej přišla o květy je proto, že byla přemístěna jinam. Může to chvilku trvat, ale stává se to. Neboj, pokud bude mít dobré podmínky, pokvete do roka znovu. Hlavní je, jestli má v pořádku kořeny a listy. U té, co jí žloutne list, to je také normální. Spodní listy odumírají a tvoří se nové. Nesmí jich ale najednou žloutnout moc, to je něco špatně a to většinou už orchideje nerozdýchají. Dávej pozor, aby se Ti při zalévání/namáčení nedostala voda do srdíčka (tam, kde rostou nové listy). To pak hrozí hniloba srdíčka a končí to zkázou orchideje. Nejlíp se jim daří na velmi světlém místě bez přímého sluníčka. A nepřehánět to se zálivkou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam