• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin

    Jsou nádherné, jsou okouzlující, skoro stále kvetou - jsou prostě dokonalé. Ptáte se co? No přeci orchideje!

    Pojďte si vyměňovat zkušenosti o těchto nejkrásnějších a vskutku velice zajímavých rostlinách.

    Výstavy:
    26. - 29. březen 2015 Internationale Orchideen-Welt (Mezinárodní výstava orchidejí v Drážďanech)
    březen? 2015 Fata Morgana - Výstava orchidejí 2013
    rozbalit záhlaví
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    MARTHINEZ: to dělám taky, ale teď jsem neodolala :)
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    SAGEMA: 119 Kč je v porovnání s ostatními obchody vcelku dobrá cena za právěkvetoucí orchidej... Moje mamka dělá to, že si v květinářstvích kupuje odkvetlé za poloviční ceny 50 - 60 Kč, dá si je doma dohromady a po nějaké době vykvetou znovu :-) A má z nich větší radost
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SAGEMA: Ikea na Černém mostě v Praze
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Včera jsem si donesla domů dva nové nádherné kousky Phalaenopsis z Ikei na Černém mostě. Rostliny jsou zdravé a pěkné. Cena 119,- za kus. Doporučuju. Dokonce jsem tam našla i barevnou variantu, kterou jsem pod 450,- Kč zatím neviděla. Až budu mít foťák tak je vyfotím i se stávajícími, protože mi teď kvetou jako o život :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    KRKA: já má orchideje na severním okně, jednou týdně namáčím do vody s hnojivem pro orchideje a kvetou jako blázni. Jedna dokonce už víc než rok v kuse :) Spíš to chce najít pro ně vhodné místo a u každého doma je to jinak :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Možná orchidej neví, že nemá kvést bez patřičné péče, když se jí to neřekne :)
    KRKA
    KRKA --- ---
    COQUINE: taky slusny :-))
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    KRKA: ja ted videla jednu u babicky.. babi tahne na 90, tezko ji vysvetlit, ze ji ma zalejt jednou za cas. zaliva ji bud obden nebo denne. dnes jsem ji napocitala 22 kvetu. koukala jsem jak puk :-))
    KRKA
    KRKA --- ---
    NATASHA: to teda :-) moje mama jich ma asi pet, vubec se o nestara, zaleje kdyz si vzpomene jednou za cas, sviti na ne cely den a kvetou jak pominuty :-))
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    COQUINE: No prosím. Teď se v tom vyznejme :-) Asi je to alchymie celkové péče.
    KRKA
    KRKA --- ---
    NATASHA: jasne :-) chapu, dik
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    mam orchideje na parapetu na zapadni strane a nekdy cele odpo jsou na primem slunci. kvetou moc pekne..
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KRKA: Myslím, že jde hlavně o to, aby na ně nepadalo to přímé slunce, které pálí listy atd. Rozptýlené světlo je OK. Možná stačí, když budou za záclonou nebo kousek od parapetu na nějakém stolku, třeba...
    KRKA
    KRKA --- ---
    diky :-)
    ja mam prave na tom jednom severnim okne uz dve a jeste nejake kytky, takze se mi tam uz nic nevejde... a zase se mi nechce mit porad dole zaluzie a mit pak doma tmu, tak uvidim
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    KRKA: ale já je třeba měla velmi úspěšně na poličce tak, aby to bylo hodně u okna, ale nešlo tam přímé slunce a kvetly jak zjednané.

    mimochodem, z důvodu stěhování jsem orchideje dala k mamce, ta je namáčí do odstáté vody a už zase kvetou :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KRKA: Moje zkušenost říká, že orchideje obecně nemají rády přímé slunce, takže jižní okno bez nějaké žaluzie apod. nebude to pravé.
    KRKA
    KRKA --- ---
    poprosim o radu.. :-)
    vubec se v orchidejich nevyznam, mam doma dve co sem kdysi dostala k narozeninam, mimochodem ted mi jedna zacla kvest po 5ti letech :-)) uz sem to vzdala..
    mam pocit, ze nemaji byt na jizni strane a na primem slunci, mam doma jedno okno na sever a jinak vsechny na jih, co je lepsi? Chtela bych si poridit casem jeste nejakou, jenze se bojim, abych je mela kam dat.. a vsechy plati to pro vsechny druhy?

    diky moc
    SCHWALBE
    SCHWALBE --- ---

    konecne rozkvetajici Miltonie:).
    *


    a dalsi vypestek phalaenopsis:).
    VEVER
    VEVER --- ---
    SAGEMA: Díky, to zkusím. Sice to asi bude poněkud technicky náročné, protože z terária nejdou vyndat, ale co už :) Ještě počkám až dokvete tilandsia cyanea co jsem si akorát koupila.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: abys je přiměla vykvést, zabal je na několik dní do igelitového pytle s pár jablky, nejlépe dost zralými. Zralé ovoce produkuje etylén, který napomáhá tvorbě květů nebo zase naopak urychluje odkvétání již rozkvetlých rostlin. Měly by pak za několik týdnů začít kvést, je to docela spolehlivé. Bromelie kvete jen jednou za život, po odkvětu odumírá, ale vytváří odnože, ze kterých vypěstuješ novou rostlinu. Co se týče podmínek pěstování, tak záleží na tom, jaký máš druh, protože kromě těch pralesních existují i pouštní druhy. Nicméně i ty pralesní poměrně dobře snáší bytové podmínky a není nutné je pěstovat v teráriu. Hnojit opatrně, tak jako orchideje. Klidně klasickým hnojivem pro pokojové rostliny, ale daleko menší dávka. A prý by se moc neměly zalévat do růžice, aby mezi listy nestála voda a rostlina neuhnívala. Ale já s tím problémy neměla.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Mám nějaké dvě co si celkem spokojeně rostou, ale jinak nic nedělají. Je možné je nějak přimět ke kvetení nebo tvoření odnoží i když jsou ve stabilně teplém a světlém teráriu? Blbé je, že nevím co mám za druhy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam