• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: Odkvetla někdy před vánocemi a teď se jí moc nedaří. Fotku teď nikde nemám, ale je to tato váza nebo jí podobná http://www.easyorchids.co.uk/shop/Vanda-Vase-Charlotte-Shape.html a v ní jsou jen ty kořeny. Některé kořeny uhnívají, ale spíš mi to příde jako přirozený proces. Oni se totiž občas některé nalomí a pak odehnijí, pokud je neodstříhnu. Uvidím jak se jí bude dařit. Snad to přežije.
    Obecně se ale doporučuje mít to ve skle, priotože to potřebuje hodně vlhkosti a v té váze se jí dá lehčeji dosáhnout. Vůbec se neává do substrátu. Kdybychom měli v koupelně okno, tak jí mám pověšenou tam jen tak volně aby si brala vlhkost ze sprchování :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    STEWIE: Ty ji máš v nádobě? Bála bych se, že by kořeny začaly uhnívat. Necyrkuluje tam vzduch. Máš fotku? A kvete Ti?
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: Ona vanda zvládfne hodně světla, skoro i polední sluníčku. Ale s tou vlhkostí je to problém. Já nechávám ve váze furt na dně vodu, aby to mělo dost vlhkosti. dolévám každý den, protože to vyždycky vyschne. Zvlášť te´d přes zimu je to problém.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    STEWIE: tak to budu držet palce. Já si na Vandy zatím netroufám, přeci jen jsou náročnější než Phalaenopsisy. Hlavně co se té vlhkosti týká. Jinak protože na parapetu už nemám místo na další kousky, tak plánuju police na stěnách cca 3 m od okna nejvzdálenější místo, viz SAGEMA:
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: Zatím je mám na stěně kousek od okna, takže na ně tolik nepaří, ale snad mají dost světla. Zatím to jde. S Vandou ještě uvidíme, ale doufám že to přežije.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HANELA: to opravdu mám, je to pastva pro oko :) Zítra mi přijde dalších 5 kousků ze specializovaného obchodu :) Přeci jen, už moc nemám z čeho v zahradnictvích vybírat, skoro všechny co se prodávají mám (myslím tím barevné variety Phalaenopsisů) a tak se rozhlížím jinde :) A protože oba parapety v ložnici jsou už plné, tak plánuju nad postel police, světla na to tam je dost :)
    HANELA
    HANELA --- ---
    SAGEMA: jj, to chápu. Musíš z nich mít velkou radost. Opravdu velkou, jestli je úměrná velikosti a barvě květů :DD
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HANELA: děkuju :) ve skutečnosti vypadají ještě líp než na těch fotkách
    HANELA
    HANELA --- ---
    SAGEMA: tak to je fakt úžasný! Jsou nádherné.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    STEWIE: to se bojím, že i na Vandu bude moc. Má ráda sluníčko, ale hlavně v zimě. Tohle ji asi dobře neudělá. Leda ji dát dál od okna a hodně rosit a namáčet. Popřípadě jestli máš možnost jiné orientace okna, tak tam ji dát.
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: My se právě taky přestěhovali a máme okna na jiho západ, kde mám zatím jen vandu a ta mi začala zasychat. Snad to zvládne.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HANELA: přesadit je stejně budu muset, ale až dokvetou, což může být i za víc jak rok :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HANELA: nepřesadila :) Někdy v půlce léta jsem je chuděry v zuboženém stavu (úplně měkké listy a velmi špatné kořeny) přesunula do chladné místnosti a skoro 3 měsíce nezalévala, aby ta plíseň v substrátu zašla :) a doufala jsem, že to orchideje zvládnou. Na začátku listopadu jsem je pomaličku začala zalévat a přihnojovat a ony se vzpamatovaly a nasadily všechny téměř najednou a většina vyhnala dva a více květních stvolů :) A tím, jak kvetou dlouho, běžně mi kvetou půl roku a víc, tak ty, co nasadily později, dohnaly ty rozkvetlé dřív :)
    HANELA
    HANELA --- ---
    SAGEMA: přesadila jsi je? Nebo čím to, že tak krásně kvetou? A najednou :))
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    STEWIE: na východ. V létě jsem je měla na západním (nově jsme se přestěhovali, tak jsem zkoušela místa), ale to byl špatný nápad. Moc velké horko a moc sluníčka. Tak jsem je přesunula na východní stranu. Pro Phalaenopsisy je nejlepší buď světlý sever nebo východ.
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: Na jakou světovou stranu máš to okno?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    V létě jsem málem o všechny přišla - nevhodné umístění a plíseň v substrátu. Za záchranu se mi holky takhle odvděčily :) Zatím 27 a 5 nových dorazí zítra :)


    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    MRAVENECEK: jojo, přes zimu se má zalévat méně, ale takhle toho asi spotřebuje víc víc, než normálně :-)
    MRAVENECEK
    MRAVENECEK --- ---
    MARTHINEZ: diky, zkusime vic vlhcit. Nebyli jsme si jisty, protoze prez zimu se pry nezaliva... Ale kdyz nasadila mlady, tak asi nema pocit, ze je zima :) Snad se to podari, kvete krasne
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    MRAVENECEK: no určitě bych to asi častěji vlhčil (já klasicky namáčím celý květník na hodinu ve vodě, někdy i přes noc) cca jednou týdně. A pokud to není na topením jak u mě, tak by snad neměl být problém jinde
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam