• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    ANAT0MI
    ANAT0MI --- ---
    PERTAKOIN: Ja treba drive namacela a nikdy mi nekvetli jako ted :) Neco podobnyho jako ma Sagema jsem docilila jeden velkej panak vody tydne a jednou na zacatku mesice a pres leto i v pulce mesice panak vody s hnojivem. Poradili mi to v TP v botanicky zahrade a fakt to funguje a neni to pri vetsim mnozstvi takova sichta s tim namacenim :)
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    SAGEMA: Aha, a jak často je takhle namáčíš, prosím? Já jsem vyděšená z toho, jak mě každý varuje, ať to hlavně moc nezalévám, takže mi usychá...
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: jo tak, tak to je pak jasné :) já myslela, že je v tom akváriu sám kvůli vlhkosti. Hnojivo určitě nechá na listech mapy. Tak pak jedině opravdu zkusit jiný zdroj světla :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    SAGEMA: No, vyndat z terária právě nejde, je přivázaný na větvi a celkem aktivně srůstá se vším v dosahu :) Hnojím poměrně zřídka, tak to zkusím zvednout a uvidím. Ono je to ještě trochu komplikované tím, že na něj to hnojivo nemůžu jen tak nastříkat, protože ropucha (primární obyvatel terária) by z toho asi nebyla nadšená. Takže natírám štětečkem :) Což mě tak napadá, přijde mi, že to trošičku nechává na listech mapy...je to normální? Ono je to dost levné hnojivo.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: a na jakou světovou stranu to okno je? Myslím, že by ho pěkně ke kvetení popohnala změna místa. Vyndat ho z akvárka, jednou týdně přihnojit (což asi stejně děláš) a brzo bys měla vidět výsledek :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    SAGEMA: Je to bývalé akvárko přikryté plexisklem, větrá štěrbinou a čas od času to odkrývám. To celé stojí daleko od okna, takže zářivka je jediný významný zdroj světla.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: a to terárium je kde? :) Je uzavřené nebo má vzduch možnost proudit uvnitř?
    VEVER
    VEVER --- ---
    SAGEMA: V teráriu :) Já už jsem se tu ptala co s ním...a problém zřejmě nemá jednoduché řešení. Nicméně teď jsem koupila v kauflandu zlevněnou verzi něčeho podobného, tentokrát to má skvrnité listy a už se hezky dává dohromady, tak třeba se navzájem vyhecují :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    VEVER: a kde ho máš? Může klidně být i na světlém severním okně, takže bez sluníčka a pokvete taky :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    Jo jo...a ten můj neřád furt akorát vyhazuje další a další kořeny. Ale výhledově vyměním zářivku za diody a třeba to něco udělá :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HELLEJU: děkuju :) Jde o to najít to správné místo a Phaly pak kvetou samy :) Jsou děsně nenáročné, akorát při tomto počtu už docela dlouho trvá, než je všechny zaleju. Respektive namáčím je ve škopku, kam se jich vejde 8 vždy na 30 minut.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    SAGEMA: Máš můj obdiv už dlouho, ty těm orchidejím snad zpíváš nebo čteš pohádky, že ti tak krásně prospívají:-) Je to fakt velká nádhera!
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Nebude vadit, když to tady maličko vytapetuju? :)

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Tak už ty nové dorazily :) a i ta malá vpravo dole má na květ :)
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: Odkvetla někdy před vánocemi a teď se jí moc nedaří. Fotku teď nikde nemám, ale je to tato váza nebo jí podobná http://www.easyorchids.co.uk/shop/Vanda-Vase-Charlotte-Shape.html a v ní jsou jen ty kořeny. Některé kořeny uhnívají, ale spíš mi to příde jako přirozený proces. Oni se totiž občas některé nalomí a pak odehnijí, pokud je neodstříhnu. Uvidím jak se jí bude dařit. Snad to přežije.
    Obecně se ale doporučuje mít to ve skle, priotože to potřebuje hodně vlhkosti a v té váze se jí dá lehčeji dosáhnout. Vůbec se neává do substrátu. Kdybychom měli v koupelně okno, tak jí mám pověšenou tam jen tak volně aby si brala vlhkost ze sprchování :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    STEWIE: Ty ji máš v nádobě? Bála bych se, že by kořeny začaly uhnívat. Necyrkuluje tam vzduch. Máš fotku? A kvete Ti?
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: Ona vanda zvládfne hodně světla, skoro i polední sluníčku. Ale s tou vlhkostí je to problém. Já nechávám ve váze furt na dně vodu, aby to mělo dost vlhkosti. dolévám každý den, protože to vyždycky vyschne. Zvlášť te´d přes zimu je to problém.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    STEWIE: tak to budu držet palce. Já si na Vandy zatím netroufám, přeci jen jsou náročnější než Phalaenopsisy. Hlavně co se té vlhkosti týká. Jinak protože na parapetu už nemám místo na další kousky, tak plánuju police na stěnách cca 3 m od okna nejvzdálenější místo, viz SAGEMA:
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    SAGEMA: Zatím je mám na stěně kousek od okna, takže na ně tolik nepaří, ale snad mají dost světla. Zatím to jde. S Vandou ještě uvidíme, ale doufám že to přežije.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    HANELA: to opravdu mám, je to pastva pro oko :) Zítra mi přijde dalších 5 kousků ze specializovaného obchodu :) Přeci jen, už moc nemám z čeho v zahradnictvích vybírat, skoro všechny co se prodávají mám (myslím tím barevné variety Phalaenopsisů) a tak se rozhlížím jinde :) A protože oba parapety v ložnici jsou už plné, tak plánuju nad postel police, světla na to tam je dost :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam