• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: taky si nedělám velké iluze, že se mi ji podaří byť jen udržet v dobré kondici, natož, aby znovu kvetla. Ale moc mě to láká :-) Takže aspoň do jedné půjdu :-)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: :) viď, já stále uvažuju o nějaké té Vandě. Přeci jen ty jejich ceny jsou v některých případěch o polovinu nižší. A to jsou už květuschopné rostliny.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: ano, nechala jsem si to poslat a byly dobře zabalené. O jednu jsem teda přišla, ale ta byla opravdu hodně maličká, měla cca 3 cm v průměru. Akorát si zjisti, jak budou rostliny veliké. Protože jsem byla trochu překvapená, jak byly malé :) Ale tu velikost budou vědět, až přijedou k pěstiteli.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: a pokud jsi příznivec Vand, tak mají hodně levné a teď nějaké nové :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: nádherná! Zkus tady http://www.pokojovky.cz/ Jezdí pro ně do Německa k pěstitelům. Co nemají v nabídce se snaží sehnat. Tu Girl blue mám taky od nich.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: chtěla jsem nějakou přirozeně modrou, ale bohužel modrá opravdu moc není, je dost fialová, ale zase je to čistá fialová :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: jj :) přesazovala jsem jich 15 :) než to člověk namočí, zkontroluje, ošetří - ano, celé opoledne
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    a kvete mi další specialitka - Doritaenopsis Fred's Beautiful Girl blue
    květ má asi jen 2,5 cm v průměru a moc dlouho nevydrží, tak 14 dní. Ale stále se tvoří nová poupata. Maximálně kvetly 4 najednou. A ve skutečnosti je spíš fialová.

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    A nějaké nově nakvetlé



    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Včera proběhlo velké přesazování :)

    příprava - to je tedy jen část přesazovaných :)


    na tuhle jsem čekala 2 roky na přesazení. A pak jsem přemýšlela, co s ní. Na hlavní rostlině je 5 keiky. 2 rostliny už nepokvetou, protože jim květní stvoly vyrostly ze středu. Myslela jsem, že je oddělím a rozsadím.


    a i když se zdá, že mají spoustu kořenů, patří de facto všechny mateřské rostlině.


    Tak jsem všechny nechala pohromadě a mám trsnatou orchidej :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LAETATIO: to by mělo být v pohodě
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    SAGEMA: jihojihovýchodní parapet, ale je před ním balkon a je do velkého vnitrobloku, takže většinu dne bez přímého slunce
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LAETATIO: tak v tom případě určitě přesadit, kořeny budou nejspíš špatné a tu vodu ani neberou. Ještě kde stojí? Na jakém místě co se sluníčka týká?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    SAGEMA: tak přesně tím namočením (tak na hodinu do kýble s vodou) ji mamka jednou týdně zalévá. Vyndat, zkontrolovat kořeny a přesadit zkusím. Děkuju moc
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LAETATIO: hlavně zásadní nedostatek vody, scvrklé pahlízy. Pokud má v pořádku kořeny, mohla by to ještě rozchodit. Vyndat z květináče a zkontrolovat kořeny. Všechny špatné odstranit. Zasadit do nového substrátu - hodně vzdušného, třeba substrát pro orchideje, ale ty kousky kůry trochu rozbít na menší kousky. Pak celé pořádně namočit do vody, nechat nasáknout. Pak nechat substrát trochu proschnout, ale ne aby úplně vyschnul (podle teploty tak týden) a znovu pořádně namočit a nechat nasáknout, aby se pahlízy znovu nalily vodou. Mají být hladké, pevné a světle zelené. Pravidelná zálivka je důležitá, při nepravidelné se zaprvé pahlízy takhle svrašťují a zadruhé mají listy hormonikový růst.
    Ještě před tím, než ji budeš vyndavat z toho květináče, tak ji taky namoč do vody na cca 15 minut, aby se kořeny nasákly vodou a změkly. Nebudou se pak při manipulaci tolik lámat.
    Jinak u těhle orchidejí je normální, že staré pahlízy se svrašťují a odcházejí, ale ne takhle všechny.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Ahoj, chtěla bych se zeptat, mamka dostala před časem tuhle orchidej ve špatném stavu, u nás se jí dařilo líp, pak se ale zase zhoršila, před nějakou dobou jí začaly rašit nové lístky, tak jsem doufala, že už bude dobrá, ale přijde mi zase ještě horší a na jednom z nových lístků jsou hnědé tečky. Co s tou chudinkou dělat?

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    MAJKA: ano, jen teď přes léto je trochu stíním žaluziemi. Ale ono to východní sluníčko není ještě tak silné, alespoň u mě doma ne. Západní je horší, tam být nemůžou.
    Tak pak pošli fotku :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    SAGEMA: na okně? na přímém slunci? já tam nechala mou orchidej jen jednou a ted ma takove divne olezle listy a tak... no asi se s ní budu ještě chvíli sžívat, ale teď jí leze první vlastní květ (klube se z očka), tak nedýchám napětím
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SAGEMA: akorát já je mám na východním okně. Na západním je na ně moc sluníčka a horko :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: jj, naprostý souhlas, dělám to podobně a taky se mi to vyplácí. Prostě ty rostliny trochu sledovat a ony samy si řeknou, co potřebují :) a pak kvetou a kvetou a kvetou a kvetou a....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam