• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYOrchideje - královny květin

    Jsou nádherné, jsou okouzlující, skoro stále kvetou - jsou prostě dokonalé. Ptáte se co? No přeci orchideje!

    Pojďte si vyměňovat zkušenosti o těchto nejkrásnějších a vskutku velice zajímavých rostlinách.

    Výstavy:
    26. - 29. březen 2015 Internationale Orchideen-Welt (Mezinárodní výstava orchidejí v Drážďanech)
    březen? 2015 Fata Morgana - Výstava orchidejí 2013
    rozbalit záhlaví
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LAETATIO: to by mělo být v pohodě
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    SAGEMA: jihojihovýchodní parapet, ale je před ním balkon a je do velkého vnitrobloku, takže většinu dne bez přímého slunce
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LAETATIO: tak v tom případě určitě přesadit, kořeny budou nejspíš špatné a tu vodu ani neberou. Ještě kde stojí? Na jakém místě co se sluníčka týká?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    SAGEMA: tak přesně tím namočením (tak na hodinu do kýble s vodou) ji mamka jednou týdně zalévá. Vyndat, zkontrolovat kořeny a přesadit zkusím. Děkuju moc
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LAETATIO: hlavně zásadní nedostatek vody, scvrklé pahlízy. Pokud má v pořádku kořeny, mohla by to ještě rozchodit. Vyndat z květináče a zkontrolovat kořeny. Všechny špatné odstranit. Zasadit do nového substrátu - hodně vzdušného, třeba substrát pro orchideje, ale ty kousky kůry trochu rozbít na menší kousky. Pak celé pořádně namočit do vody, nechat nasáknout. Pak nechat substrát trochu proschnout, ale ne aby úplně vyschnul (podle teploty tak týden) a znovu pořádně namočit a nechat nasáknout, aby se pahlízy znovu nalily vodou. Mají být hladké, pevné a světle zelené. Pravidelná zálivka je důležitá, při nepravidelné se zaprvé pahlízy takhle svrašťují a zadruhé mají listy hormonikový růst.
    Ještě před tím, než ji budeš vyndavat z toho květináče, tak ji taky namoč do vody na cca 15 minut, aby se kořeny nasákly vodou a změkly. Nebudou se pak při manipulaci tolik lámat.
    Jinak u těhle orchidejí je normální, že staré pahlízy se svrašťují a odcházejí, ale ne takhle všechny.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Ahoj, chtěla bych se zeptat, mamka dostala před časem tuhle orchidej ve špatném stavu, u nás se jí dařilo líp, pak se ale zase zhoršila, před nějakou dobou jí začaly rašit nové lístky, tak jsem doufala, že už bude dobrá, ale přijde mi zase ještě horší a na jednom z nových lístků jsou hnědé tečky. Co s tou chudinkou dělat?

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    MAJKA: ano, jen teď přes léto je trochu stíním žaluziemi. Ale ono to východní sluníčko není ještě tak silné, alespoň u mě doma ne. Západní je horší, tam být nemůžou.
    Tak pak pošli fotku :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    SAGEMA: na okně? na přímém slunci? já tam nechala mou orchidej jen jednou a ted ma takove divne olezle listy a tak... no asi se s ní budu ještě chvíli sžívat, ale teď jí leze první vlastní květ (klube se z očka), tak nedýchám napětím
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    SAGEMA: akorát já je mám na východním okně. Na západním je na ně moc sluníčka a horko :)
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: jj, naprostý souhlas, dělám to podobně a taky se mi to vyplácí. Prostě ty rostliny trochu sledovat a ony samy si řeknou, co potřebují :) a pak kvetou a kvetou a kvetou a kvetou a....
    ROSKOW
    ROSKOW --- ---
    NYCKER: wow
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    ROSKOW: dá :) ale Nycker má teda extrém :) když jim najdeš vhodné místo, taky Ti pokvetou
    ROSKOW
    ROSKOW --- ---
    NYCKER: jak se to pěstuje taková záplava? Dá se to vypěstovat doma?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: takovou jsem jednu taky koupila, ale už byla v hodně špatném stavu. Kořeny nic moc, skoro nic než moc. Mám ji už pár let a teprve teď se začala vzpamatovávat. Tak doufám, že se mi odvděčí taky nějakou tou záplavou květů :)
    MAJKA: tohle bych asi raději odstřihla, vypadá to na nějakou houbu
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Ahoj, prosím o radu, tuhle jsem si pochodovala po OBI a praštily mě do očí nádherné orchideje. V tu chvíli jsem se zamilovala a jednu si odnesla domu. Doma jsem po pár dnech udělala první zalití podle návodů všude a den na to se mi na listech objevily hnede skvrny - viz příloha. Poradíte mi prosím co to je? čtu na netu že to buď může být uschlý list, což pochybuju, nebo houba, pak to mam ustříhnout. ale teda než do ní začnu řezat tak se tady chci raději poradit se zkušenějšími.

    Moc děkuju

    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    NYCKER: tak to je nádhera! Můj rekord je 28, to maj moje holky co dohánět.
    HANELA
    HANELA --- ---
    NYCKER: neuvěřitelný!
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Jinak tady aspoň trochu pozitivní foto - takhle mi teď kvetou :-)
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Tak chlupate chomacky to nedělalo, ani takové ty pavucinky. Prostě mini bile čárky asi 0,5 mm. Mikroskop doma bohužel nemám :-) ale od té doby co jsem ten substrát vyčistila a ty kytky už dvakrát postrikala, tak tam zatím nic nevidím. Asi to radši nastrikam ještě třeba za týden. Snad to dopadne dobře, některý ty kytky jsem pořídila skoro chciply a vypiplala je, tak by mi to bylo lito.
    VEVER
    VEVER --- ---
    JARAFARI: Chvostoskoci (první obrázek) nejsou škůdci, měly by žrát rostlinný odpad, jako uschlé listy třeba. Sem tam jsou podezřelí když usychají malé semenáčky, ale orchidej by neměli nijak ohrozit. Červci (obrázek dva) jsou velcí třeba i tři čtyři milimetry a dělají si kolem sebe takovou chlupatou kuličku, to by bylo velmi nápadné.
    JARAFARI
    JARAFARI --- ---
    BESSAYA: Ahá ... no Já se na svých Orchidejích se škůdci zatím ještě nesetkal (ťuk ťuk). Ale vzhledem k bílým čárkám jsem teď zagůglil a nešel jsem toto.. nemohlo by to být ono???
    nebo

    Červci :-/ .... Pokud ano, Mospilan by pomoc mohl, ale ve článku píšou ještě v kombinaci s Agrionem. (to vůbec ani znám)
    Článek tady... http://www.ireceptar.cz/zahrada/choroby-a-skudci/jak-ochranit-pokojove-rostliny-pred-cervci/
    Držím palce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam