• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKAndroid development
    Diskuse o vývoji aplikací pro platformu Android.
    -----------------
    Tipy, Triky, Postřehy, Začátečnický help, Nápady na nové aplikace.

Oficiální developerská stránka: http://developer.android.com
    Něco málo v češtině na WiKi android fora: http://wiki.androidforum.cz/index.php/Programov%C3%A1n%C3%AD
    Článek na Zrojáku: http://zdrojak.root.cz/clanky/vyvoj-pro-android-ii/

Docela zajímavé tutoriály přímo od vývojářů ze Sony Ericsson:

na tvorbu vlastního View adapteru
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/20/android-tutorial-making-your-own-3d-list-part-1/

zajímavý nápad na zoomování jedním prstem - aneb vytváření gest
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/18/android-one-finger-zoom-tutorial-part-1/
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    POTRAT: Jestli myslis http://en.wikipedia.org/wiki/UAProf, tak nejak nerozumim jak bych pomoci toho mohl zjistit, jaky resource qualifiery to ktery zarizeni pouziva...
    POTRAT
    POTRAT --- ---
    REDGUY: zkus googlovat uaprof
    DATEL
    DATEL --- ---
    Používáte někdo Android Studio a ProGuarda? Chtěl jsem zkusit pro release build dát pryč volání metod Log.xxx (ne těch z android.util, ale ze své vlastní třídy), podle nalezených informací, ale nefunguje mi to, stejně do logcatu pořád zapisuje.

V buildTypes pro releaseWithLog (release build s logováním, kvůli testování InApp billingu) je mimo jiné:

runProguard true
    proguardFiles getDefaultProguardFile('proguard-android.txt'), 'proguard-rules.txt'

Ten druhý řádek je vygenerování AS, proguard-rules.txt je soubor pravidel z AS. Do proguard-android.txt v projektu jsem přidal:

-assumenosideeffects class cz.xxx.android.xxx.xxx.util.Log {
    public static int d(...);
    public static int e(...);
    public static int v(...);
    public static int i(...);
    public static int w(...);
    }

S ProGuardem jsem ještě nikdy nedělal, tak nevím, jestli to mám blbě nebo jestli jsem vůbec špatně pochopil, co to v reále dělá.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    ahoj, kamarad si koupil novy telefon a predal mi svuj stary HTC Desire S (Android 4.0.4). Stroj je uz mimo zaruku, a tak me napadlo jestli by se do nej nedal nahrat nejaky odlehceny android, tak aby se snizila spotreba energie.

Mel jsem do te doby hloupy telefon, ktery vydrzel 4 dny i po sedmi letech. Jelikoz aktivne pouzivam jen minimum veci (web browser, fb messenger, sms aplikaci a aplikaci na poznamky + aplikaci na optimalizaci baterie Battery Doctor), mam povypinanou spoustu zbytecnosti a zroutu baterie a i tak vystacim s baterii pohodlne az do vecera. Jde mi o to, ze bych se rad vyhnul neustalemu zabijeni aplikaci v zajmu prodlouzeni zivotnosti. Pokud by se mi podarilo presahnout hranici jednoho dne na nabiti, povazoval bych to za uspech.

zatim jsem cetl jen letmo (prilis tomu nerozumim) a krome modu se doporucoval i jiny kernel - zvlaste Lean Kernel.

za jakoukoliv odpoved budu rad. diky
    DATEL
    DATEL --- ---
    Tak to by se mi zrovna taky moc hodilo... Já nic takového nenašel.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Nevite nahodou nekdo o databazi velikosti displeju a hodnot resource qualifieru pro ruzny android zarizeni? Aby pro ruzny zarizeni slo dohledat jak velkej maji dipslej, jaky rozliseni a jestli si se identifikujou jako -large/-normal/-small a -mdpi/-hdpi a podobne...

DATEL
    DATEL --- ---
    Ahoj, prosím vás, používáte někdo nějakou jinou knihovnu místo vestavěného DownloadManageru? Nějakou, která by měla víc možností, např. do notifikační lišty přidat ikonu, vestavěnou podporu pro upozornění na stahování velkých dat apod.? Nemám teď časový prostor psát něco vlastního, proto hledám hotové řešení (s licencí umožňující i komerční využití), než na to bude čas. Ten DownloadManager mi ne úplně vyhovuje, ikdyž ho případně nechám jako nouzovku (mimo jiné má nějaký bug, občas ukládá stažený soubor 2x). Díky za pomoc.
    POTRAT
    POTRAT --- ---
    zkouseli jste nekdy nastavovat perspektivni matici(pouzivam glm::perspective) pro opengl podle parametru kamery? mam to porad nejaky rozjety:( trochu mne mate, ze textura z kamery ma jinej pomer stran, nez pomer, kterej vyjde z getHorizontal/VerticalViewAngle().. mate s tim nekdo zkusenost?
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ZACK: Přesně tohle jsme dnes začali aplikovat.
    ZACK
    ZACK --- ---
    DRIZDIK: Co to projit jednou, kazdymu pixelu priradit int hodnotu a rozhazet podle barvy do int map? Pak si uz jen sahnes pro spravnou mapu, nic pixel po pixelu nezkoumas.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    jo! :-D chtěl jsem napsat byte[] a pak jsem si to rozmyslel :-)
    FALCO
    FALCO --- ---
    DRIZDIK: bytmapa...
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    Ahoj, snazim se maskovat obrazku, mam barevnou klikmapu a obrazek, ze ktereho potrebuji zobrazit jen oblast, ktera odpovida barve v te klikmape na kterou jsem tapnul. Oboji bitmapa. Napada nekoho rychlej způsob jak to vymaskovat? Zkousel jsem AvoidXfermode, ale ten na nekterych verzich androida nezafungoval, zkousel jsem vselijake kombinace porter duff, ale nebyl jsem schopen dosahnout vysledku. ColorFilterMatrix nevim jestli jde donutit odstranit nebo nalezt jednu barvu a tak jsem ztracenej.
    Momentalne to delam prochazenim bytmapy po jednom pixelu ale to je strasne pomaly.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Ahoj,
    tak zkusim jeste jeden, doporucite mi nejakou utilitu, ktera dovoli namapovat na touch buttony ve hrach, ty fyzicky - fyzickou klavesnici nebo Xbox/PS3 ovladac?

Proste idealne neco ala jsou mapovaci softy u Nvidia shieldu nebo Archos Mapping tool etc.. zkousel jsem Tincore a GameKeyboard a neuspel jsem, ikdyz mam zarizeni rootnuty a cely mi to prislo oproti toolu zminenym vyse zbytecne komplikovany a nedotazeny.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    Pracuje tu někdo s Expansion filama? Mám problém při mountování OBB souboru a nevím jestli to vzdát a použít zip, nebo dělám něco špatně. Nikdy mi to nezavolá listener po přimountování, ale vidím, že mount se zdařil.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FAERTIS: Ja nezavisle na tom jsem zkousel opublikovat na tom jejich marketu. A) neumi placene aplikace, jenom in-app purchases. B) po registraci jejich system zapomnel muj email, takze jsem si tri dni dopisoval s jejich supportem, nez mi uzivatele recreatovali a propojili s publikovanim me appky. Suma sumarum jsem pak okamzite unpublishnul a nazdar.
    FAERTIS
    FAERTIS --- ---
    NECROMAN: Celkem to šlo, zajímavý bylo když vysvětloval proč se rozhodli pro vlastní market (80% lidí v rozvojových zemí kam cílí, nemá kreditní karty a oni mají smlouvy s operátory a bude se to kupovat přes ně). Nějaký příklady jak co naportovat hned a co půjde naportovat časem. Taky se tam daly vyzkoušet aplikace na reálných zařízeních a kdo měl problémy s portací, tak se mohl zeptat na detaily. Telefon nebyl, nabíječka nebyla, tričko ani hrnek ... akorát gumová kačenka, která nic nedělá :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Byl jste dneska nekdo na tom NokiaX day? Jake z toho mate pocity? :)
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    DATEL: Přesně z toho důvodu jsem zvolil ActiveAndroid .. nadefinuješ entity, přidáš předka aplikaci, meta tag do manifestu a databaze funguje, zadnej dalsi zbytecnej kod
    DATEL
    DATEL --- ---
    ROTTWEILER: před pár dny jsem taky řešil, jak co nejrychleji zprovoznit DB. Kvůli nedostatku času na zkoumání jiných knihoven jsem zkončil u toho, že jsem vytvořil třídy pro entity, pak pro každou entitu / tabulku třídu "data source", která pracuje s DB, vytváří entity, konvertuje data atd. Pak tam kde potřebuju dostat něco z DB (aktivita, fragment, ...) vytvořím pro každou "akci" třídu z AsyncTask, kde se na pozadí pracuje s data sourcem a v metodě pro main vlákno se to pak cpe do UI (případně adaptérů atd.). Není to moc elegantní, ale bylo to rychlé. Mít víc času, tak prozkoumám taky nějaké hotové knihovny.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Ahoj,
    snazim se nainstalovat Androidx86 4.4 na svuj netbook a potreboval bych poradit, jak spravne nastavit grub. Jde o to, ze mi ted Android porad bootuje jako live distribuce a pokud udelam zmeny, tak se po restartu ztrati, protoze se mi asi nepovedlo spravne rootnout partici.

Muj postup byl nasledujici:
    - stahnul jsem si x86 iso
    - jsem pomoci unetbootinu hodil na USB flashku
    - partici na z USB flashky jsem zkopiroval pomoci EasyUS partition manageru na pevnej disk
    - do jiz existujiciho linuxovyho Grub2 zavadece jsem pridal zaznam(viz nize), kterej by mel Android zavest
    - android se dokonce i zavede, ale jak jsem psal jen jako live, po restartu zase vsechno jeden znova

Grub entry:

menuentry "Android x86 by RuThaN" {
    insmod ext2
    set root='(hd0,6)'
    linux /kernel quiet SDCARD=/dev/sda6 root=UUID=3A6B-EC34 androidboot.hardware=android_x86 acpi_sleep=s3_bios,s3_mode video=-16 quiet splash
    initrd /initrd.img
    }

To co je v tom grubu jsem splacal z toho, oc jsem hned nasel na netu, ten parametr SDCARD ocividce nefunguje. Nejak jsem si naivne rikal, ze tohle bude fungovat out of box.. a moc nechapu, proc to porad bootuje jako live, jestli to neni vlastnost, uz ten live distribuce, coz doufam, ze ne.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam