• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKAndroid development
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    DATEL: Jako v otevrenych souborech projektu? To jsem snad nikdy neresil. Taky to mám na 1:1, ale problém v tom nevidím.
    DATEL
    DATEL --- ---
    Ahoj, po nějakém updatu Android Studia přestalo fungovat pamatování si pozice kurzoru po znovu otevření projektu, vždycky je na pozici 1:1. Nepodařilo se mi nic najít ani v nastavení, ani vygooglit. Nemáte někdo prosím tip, čím to je nebo kde se to dá znova zapnout? Zkoušel jsem reload cache, restarty AS, nic nepomáhá :(
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    JOHNY_G: Jako ze ve vazbe k cele aplikaci, ja to tam mam snad po mesici pokud uz je to uzivatel co v aplikaci neco stihl udelat. Pokud to limituje i napr poctem requestu za den ku cele aplikaci nehlede na pocet uzivatelu tak je to problem. Uvidim, ted jsem dal do 10% instalaci novou verzi a otestuju nazivo zda to stoupa. Ale budou to jen odhady, protoze jak je to dano se moc zjistovat neda.
    JOHNY_G
    JOHNY_G --- ---
    ADAMH: Problém je v tom, že se ti nemusí zobrazit ani když ho nedal. Typicky pokud Google usoudí, že žádáš "příliš často". Kvóty jsou schválně neveřejné a mění se v čase.

Podle mě je správně, že nesmíš dialog podmiňovat otázkou typu "Líbí se ti aplikace?" Stejně tak považuji za správné, že se nedozvíš, že uživatel hodnocení odeslal (a zejména jak hodnotil). Ale vadí mi, že nevím, jestli uživatel ten formulář vůbec viděl. Těžko pak nad tím stavět nějakou logiku, k čemuž tě Google v dokumentaci nabádá.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Jinak k tomu in app review, mela by to byt velka vyhoda ze se neozbrazi pokud uz uzivatel hodnoceni dal a je jedno zda ho dal skrze aplikaci ci primo z google play.

To ze nechtej rict zda uzivatel hlasoval samotne aplikaci ma samozrejme logiku, aplikace by si hodnoceni vynucovali a dost mozna podminovali plnou funkcnost. Nevim jake by to mohlo mit spravne reseni.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    JOHNY_G: Jeste jsou vtipne ta pravidal ze se predtim nesmis ptat na to zdaj e uzivatel spokojen. Je zrejme ze takto to dnes dela vetsina. Vyskoci dialog tam ohodnotne aplikaci a v nem stupnice hvezdicek, kdyz nekdo klikne na 5/5 tak ho to presmeruje na google play. Kdyz mene tak na kontaktni formular. U tohoto to je zakazano ale google play v posuzovani poruseni pravidel neni konzistentni.

Uvidim zda se to u me osvedci nebo zda nebude lepsi to tam dat po staru a vyladit jako ostatni.
    JOHNY_G
    JOHNY_G --- ---
    ADAMH: Jako to UX je fajn, ale v praxi se to dá použít spíš jen na indie vývoj :-(. Negarantované zobrazení se záměrnou absencí callbacku ukázal jsem/neukázal jsem se zákazníkovi těžko prodá.
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Tak jsem nasadil zkusmo "Google Play In-App Review API" https://developer.android.com/guide/playcore/in-app-review , vypada to pouzitelne, i kdyz hrozi opakovane zadosti o hodnoceni pokud nekdo odmitl tj napr po mesici.

Nicmene ten text co tam google dava je usmevny.

"Recenze je soukroma a zahrnuje jmeno a fotku z vaseho profilu Google."

Jsem zvedav zda me to trosku u hodnoceni aplikaci pomuze.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DRIZDIK: spíš ne. Chci to mít fakt podle svých představ a mít možnost to upravovat a rozšiřovat. :)
    Ale už jsem našla Google kurzy, sice jsou tam extra otravní lidi, ale to půjde, až bude čas si k tomu pořádně sednout. :)
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    ALONSY: Nebude jednodušší využít nějakou appku na tagování fotek a udělat si tagy které budou odpovídat tomu hodnocení v kategoriích a bude to rovnou nějak zálohovaný? Nehci odrazovat, just sayin' ..
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    Zajímavé "Starting August 2021, new apps will be required to publish with the Android App Bundle on Google Play. " ono se to dalo čekat, ale říkám si zda to není opět nějaký další pokus o získání větší moci. Nevím zda měl google v androidech nějaký backdoor aby mohl sám za sebe updatovat aplikaci podepsanou developerem, pokud neměl tak tímto to řeší.
    VIRTUALVOID
    VIRTUALVOID --- ---
    môžem pomôcť. vyvíjal som pre handrojd síce dávno, ale rád si to znova pripomeniem plus toto vyzerá ako celkom rýchlovka :))
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    CNV: Právě že v podstatě vůbec. Nikdy jsem se nedostala přes pár úvodních lekcí (taky jsem neměla jiný plán než "se to naučit", což moc motivaci nepomáhá.)
    CNV
    CNV --- ---
    ALONSY: Něco z programování umíš? Aspoň teoretické základy, co je to objektově orientované programování atd.?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Totální noob, neumím nic, možná zvládnu s pomocí někde naprogramovat hello world. A mam nápad na appku co chci mít, sama pro sebe, nic velkýho, asi.
    Koukla jsem na android devs, stáhla si prostředí, naprosto mě to zmátlo, protože to vypadá děsivě a pak jsem zjistila, že jsou programy "udělej si svou aplikaci bez programování".
    Super.
    Ale otázka je, jsou co k čemu? Hrabu se v nich už nějakou tu chvíli a přijde mi, že je to koncipovaný spíš jako "udělej si prezentaci" než funkční věc.

To, co chci, je v mojí hlavě fakt jednoduchý: Vyfotit fotku, která se do aplikace uloží a já budu mít možnost hodnotit různý parametry, co se k ní vážou. Chci to jako food tracker nadesignovanej podle mých potřeb.

Jak složitý by bylo reálně to udělat, když se rozhodnu to fakt zkusit od základu? (Stejně se člověk nejlíp naučí to programování na nějakém projektu než čtením a stavěním blbostí, ne?). Případně umí appbuildery něco takového nebo hledám naprosto marně a zbytečně a jsou fakt jen k základním prezentacím?

Díky a sorry za blbo dotaz, ale tak píšete, že je tu i začátečnický help. :)
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    Během sbírání feedbacku se mi opakovaně a logicky objevil požadavek na sdílení(vysavame celá rodina apod) Vzhledem k tomu, že v případné další appce je sdileni důležita součást, tak to sem chci cvičné doplnit. Dat na uživatele je opravdu minimum a docela ho asi umim i opravdu minimalizovat. Co je ale otázkou je 'omezeni' vytíženosti serveru. Po letmem průzkumu mi dává smysl vejít se do nezpoplatneneho limitu na firebase. Je naka ověřena praxe pro toto? Vymezit uživateli maximální datový prostor? Počítat s nehoraznym počtem uživatelů (kolik?) a i to hlídat? Jinak na zdejších a dalších připomínka ho dělám. Jen je skutečně málo času, tak to trva
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MAJACHUNATA: asi jsem měl ani ne 24h na test, tak nevím, animaci jsem neviděl

Každopádně checknuti pomocí "radio" buttonu je nestandardní, ani bych takovouto akci nečekal.

FAB - jo poslední nebude vidět, ale ten FAB můžes klidně skrýt, když user scrolluje trochu dolů pod fold. A nebo je to jedno, páč je to task až za dlouho, zajímá tě hlavně ten nejbližší. Případně jsou jiné možnosti, jak píšeš odsazení odspoda ... záleží na formátování fragmentů jednotlivých tasku, aby ta důležitá část šla případně přečíst i pod fabem.

MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    MIKULAS: super díky moc. Tak já se zas nachvilku zahrabu. K práci.

Checknutí by mělo jít jen jednou za den. To první je dost vidět myslím. Odanimuje se do strany a zas se z ní zařadí na aktualizovanou pozici. Jestli se to nestalo, bude to naka chyba v kódu. Ozkousim to vic

Floating přidání tam byl, ale poslední rituál pak není nikdy pořádně vidět. Asi by to šlo odrazenim seznamu odspoda.

Ozvu se s aktualizací. Netuším kdy. Volný čas je vzácný, ale zkusím, co nejdřív. Ještě jednou dík za feedback
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MAJACHUNATA: good, UX mě baví, tak ti ještě trochu naložim :)

Kdyz na homescrene tapnu na kolecko u tasku, tak mi rekne, ze "...already checked today". Nechapu co je tim mysleno. At uz to mam checkovat ja a nebo appka, tak by to melo byt nejak indikovano, ze se tak stalo/nestalo.

--- Design

Udělej dark tema, by default. Nemusi to byt prepinaci, ale rovnou pocitej s tim, ze to lidi chteji (ma to smysl).

Pravdepodobne budes znat, ale kdyby ne: Material Design Guidelines - spousta dobrych UI/UX hintu

Použij Floating Action Button pattern - pro pridavani tasku je to optimalni (oproti tlacitku z horni hrany mobilu, kam nelze prakticky dosahout).
    Notification ON/OFF tam muzes nechat, ale staci ikonka.

--- Store

Prezentace na store je komplexni problem, je treba zkoumat konkurenci a pracovat s keywords - da se to shrnout pod pojem App Store Optimization (treba tady) a vyzaduje nejaky cas. Oblibil jsem si treba tool AppAnnie

--- DevOps

Pred dalsim projektem si natrenuj a vychytej devops procesy a automatizaci. Napr.:

Pushnutim do masteru s tagem 0.2 se spusti proces, ktery
    - zbuildi appku pro test, debug, betu i produkci
    - vygeneruje novou package version 0.2.001
    - vygeneruje changelog sestavajici z commit messages od predchoziho tagu (0.1 -> 0.2)
    - appku zbuildi pro debug, betu i produkci
    - podepise
    - uploadne na Google Play do prislusnych chlivku, vcetne changelogu
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    MIKULAS: jo a pokud někomu můj přístup přijde padlej na hlavu, tak prosím taky nahlas
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam