• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKAndroid development
    Diskuse o vývoji aplikací pro platformu Android.
    -----------------
    Tipy, Triky, Postřehy, Začátečnický help, Nápady na nové aplikace.

Oficiální developerská stránka: http://developer.android.com
    Něco málo v češtině na WiKi android fora: http://wiki.androidforum.cz/index.php/Programov%C3%A1n%C3%AD
    Článek na Zrojáku: http://zdrojak.root.cz/clanky/vyvoj-pro-android-ii/

Docela zajímavé tutoriály přímo od vývojářů ze Sony Ericsson:

na tvorbu vlastního View adapteru
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/20/android-tutorial-making-your-own-3d-list-part-1/

zajímavý nápad na zoomování jedním prstem - aneb vytváření gest
    http://blogs.sonyericsson.com/developerworld/2010/05/18/android-one-finger-zoom-tutorial-part-1/
    rozbalit záhlaví
    JOHNY_G
    JOHNY_G --- ---
    SUK: Však on ti je provider dočasně poskytne jako stream, a ty si je můžeš uložit do privátního sandboxu, ze kterého je budeš potom načítat. Ten je standardně nedostupný zvenku. Jak pro uživatele, tak pro ostatní aplikace. Ale ty si do něj můžeš psát co chceš.
    SUK
    SUK --- ---
    JOHNY_G: Supr, diky za info. S Androidem jsem toho moc nedelal, takze budu muset spoustu veci nejak narychlo posbirat a tohle mi vrtalo hlavou asi nejvic. Urcite je jediny vhodny c. 1, (at uz proto, ze to chci hlavne pro sebe) a nejcastejsi zpusob pouziti bude nechat si ty soubory jednou vygenerovat a od te doby je pouzivat...
    JOHNY_G
    JOHNY_G --- ---
    SUK: Android přístupu do storage verzi po verzi zavírá další a další dveře, takže ať půjdeš jakoukoli cestou, dojdeš eventuelně do slepé uličky. Jestli ne hned na některých telefonech, tak postupem času s další verzí systému. Aplikace musí na soubory dosáhnout zevnitř, jinak je to chcaní proti větru :-). Takhle z hlavy mě napadají dvě cesty, které jsou future-proof:

1) Použít Intent action ACTION_OPEN_DOCUMENT, a nechat uživatele vybrat soubory přes nějaký provider (typicky file manager). Ten se může lišit telefon od telefonu, a v zásadě může na daném telefonu dokonce zcela chybět, dokud si ho uživatel nenainstaluje. Přes tenhle intent dostaneš soubor prakticky odkudkoli (kromě Android/data/ a Android/obb/ na Androidu 11+), a uložíš si ho do sandboxu pro budoucí potřebu.

2) Stáhnout soubory přímo z cloudu do sandboxu. Už je celkem na tobě, co budeš podporovat. Bude to víc práce, ale bude to fungovat všude. Nabízí se pro začátek použít Google Drive, ke kterému má přístup prakticky každý, kdo si může stahovat aplikace z Google Play.

Jestli to budeš tahat po jednotlivých souborech, nebo necháš uživatele to zabalit do ZIPu, to už je celkem na tobě.
    SUK
    SUK --- ---
    Zdar. Jelikoz me sere Spotify, jdu si udelat vlastni suktify :)) Alias, do jedne aplikace chci pridat podporu SSH (JSch). A to bude vyzadovat umisteni/vytvoreni nejakych souboru (known_hosts, id_xxx a id_xxx.pub) nekam kamsi do filesystemu.

Kdyz uz budu vrtat do OSS, rad bych to udelal poradne a pripadne pak nabidl svuj PR. Takze, abych to udelal poradne, zeptam se - jaky je globalni konsensus ohledne takovychto souboru, kam presne patri, kam je zapisovat a kde je pripadne hledat tak, aby to bylo pouzitelne na co nejvetsim mnozstvi androidu?
    ACIDLUMIX
    ACIDLUMIX --- ---
    Zdravim, chci se zeptat hledam app na android, ktera by me dokazala stabilne synchonizovat mobil and tablet - oba samsung modely 2019+
    chci mit zarizeni 1:1, stejna app, nastaveni, atd. Nasel jsem nejaky app, ale podud s tim ma nekdo zkusenosti necham si rad poradit. Data jako fotky, doc, hudba atd mam na synology. Rad bych se vyhnul nejaky Samsung nebo Google cloudu.
    Diky predem
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    MIKULAS: jup, to je dobrý nápad - pokud to sedí k zadání.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    GREATDRAKE: CABOWITZ: Nešlo by to přes URI scheme? Tím se do appek předávají data, např. referral link.

Třeba: chrome://version/
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GREATDRAKE: *forku pardon autocorrect
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    CABOWITZ: tak, jak jsi zvyklý z jiných OS to prostě nejde. Interně je to proto, že spuštění appky je vlastně jen fork android zygote. A fotku se cmdline parametry dávají blbě.

Tzn. jdi spíš cestou konfiguráku, ImgUI nebo něčeho podobného.
    SUK
    SUK --- ---
    CABOWITZ: trosku bych si tipl, uz jen s ohledem na to osc, ze by se ti spis hodil nejaky "bash" okolo (termux?) a do nej nainstalovat utilitu.

Druhou variantou je napsat to jako normalni aplikaci (urcite bude existovat nejaka OSC libka pro javu) a v ty pripadne tyto nastaveni mit (pokud umis naprosty zaklady programovani, je to prace tak na odpoledne).
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    CABOWITZ: znamená to, že appka spustí nějakou binarku/vykoná příkaz v systému? Nebo je to uvnitř ní jako nativní knihovna? Androidi apply nemají něco jako spouštěcí parametry,

Je ta appka někde na tom cenu jako OSS zdrojaky, nebo je to tvoje appka, kam jsi dal jejich knihovnu?
    Abychom se mohli podívat přímo na tu appku a neradil jsme náhodně ..
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    CABOWITZ: a jak tu appku na tom androidu chces spoustet? tj normalne z plochy si tam udelej uvodni formular na zadani tech udaju
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    DRIZDIK: diky, jup, no jde o posilani open sound control: https://faustdoc.grame.fr/manual/osc/ appku pro android zkompiluju, ale potrebuju ji jeste nejak predat ip a port na ktery ma posilat data a to se prave predava parametrem, takze bych potreboval neco jako: ikona, pod kterou je: ./noise -xmit 1 -desthost 192.168.1.104 -outport 6000

pardon, nikdy jsem pro android nic nedelal, takze se pokousim zorientovat, ale nejak mi na to moje google-fu nestaci :/
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    CABOWITZ: odkud ji to potřebuješ předat? Ten launch je daný intent filtrt který asi není moc jak parametrizovat.
    CABOWITZ
    CABOWITZ --- ---
    prosim uplne zakladni dotaz: jak je mozne v androidu specifikovat/editovat prikaz, ktery se spusti kdyz kliknu na ikonu dane appky? podarilo se mi zkompilovat aplikaci, po instalaci vytvori ikonu, ale jde o to, ze ji potrebuju jeste predat nejake parametry. ev. dik za nasmerovani.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    kdyby mel nekdo zajem tak mi napiste zpravu o kontakt, ten v odkazu nepouzivejte.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ADAMH: to uz netusim, jen posilam poptavku od kamarada dal. Ja sam delam android jen okrajove v delphi/fmx takze jsem ze hry
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    JVCNC: asi jen chvilkový výpadek

mám dotaz, kotlin nebo java, proč oboje?
    ADAMH
    ADAMH --- ---
    JVCNC: :) "Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute."
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    nehleda nekdo novou praci? kamarad shani vyvojare
    Android Developer - Bud v kurzu
    https://www.budvkurzu.cz/jobs/android-developer/?fbclid=IwAR2VOjgS1Qn6-yWLRBaNjc2KMkEbr1zocjT7fUx_UDNyrj62QuWgmLuDe4A
    OODOOW
    OODOOW --- ---
    MAKROUSEK: I tak dík, je mi divný, že by to nešlo udělat. Nějaký řešení jsem našel, ale chce to udělat ROOT, což se dělá u Samsungu blbě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam