• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    MICKI
    MICKI --- ---
    LICINDA: Jestli to dobře chápu, tak se ptáš jak objektivně rozhodovat naprosto subjektivní otázku.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: oba se chovaji tak jak by se chovat nemeli, oboum strhnout love ;)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: nevysvětlil. Chci vědět, co přesně dělá špatný doktor špatně a jak to můžeš objektivně posoudit. Mluví s pacienty hrubě ale léčí jako Bůh? Léčí průměrně ale pacienti k němu choděj rádi, víc jich ošetří? Kdo je horší?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: tak ze neni spatnej. jak poznas spatnyho jsem ti uz vysvetlil ;)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: ad patolog - viz LOPIK - pokud nejde poznat jestli nekdo neco dela dobre nebo spatne, muzete to tam rovnou zavrit :) ale ono to tak neni, uplnou nekompetentnost oshora az dolu nepredpokladam.

    a ten prusvih nemusi vzdy koncit smrti. staci ze se nekdo v praci flaka, ze ji nedela na sto procent, ze neni schopen svoji praci obhajit i jinak nez lhanim nebo zatajovanim... to jsou veci ktere sef, pokud sefuje, dobre pozna.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LOPIK: Zatím mi nikdo nedokázal odpovědět na otázku, jak se pozná dobrej doktor. návrh?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: souhlasím. ale co pak třeba takovej patolog? I ten se může splést, a může přehlédnout srdeční vadu, krevní sraženinu a stanovit jako příčinu smrti něco jiného (v neprospěch lékaře),... teď doktoři trávěj obrovskou část své pracovní doby papírováním, aby si kryli záda a měli zdokumentovány všechny kroky, které v daném případě podnikli, a mohli se obhájit. To se ale nelíbí pacientů - doktor si přijde jednou denně na vizitu, koukne na teploměr a jde dál,...

    Pochybuju, že se ve VĚTŠINĚ nemocnic zametá pod stůl - nehledě na to, že všechno hlídá ČLK, pojišťovny,.. ty o nějakých případech víš?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LICINDA: Primář ví, jestli je ten kterej doktor dobrej nebo ne.. mezi náma tohle ví i každá uklízečka, co tam dělá víc jak pár měsíců.
    Horší je, že se asi bojej opravdu vlezdoprdelismu, osobních antipatií, což je ale pochopitelný - nemocnice jsou sociálně patologický prostředí, tam v tomhle nejde nasadit logika jak v obyčejný firmě..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: naopak. jak jako sef poznam spatneho doktora od dobreho? treba tak ze budu bedlive hlidat vsecky prusvihy a nebudu je zametat pod koberec s tim ze "SE to proste obcas stane".
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: neřekla jsem ani slovo o tabulkách. Zajímá mě, JAK poznáš jako šéf dobrého doktora od špatného, toho co dře a toho co se fláká,.. ukaž mi to na chirurgovi. Jak se pozná dobrý chirurg? Ten, co odoperuje deset lidí denně, slepáků a žlučníků nebo ten, co udělá jednu neuro operaci?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: abych spinu nehazel jen na doktory - u ucitelu je to uplne stejny :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: jako ty bys na to chtela mit nejake tabulky? takhle to ale v soukromem sektoru vubec nefunguje :D sef ma zajem na tom aby jeho oddeleni fungovalo a ma tedy zajem na tom aby pridano dostali ti (podle jeho nazoru) lepsi, protoze ti lepsi se muzou klidne sbalit, odejit jinam a sefovi zbude oddeleni plne flakacu, za ktere je bud on primo osobne odpovedny, nebo je za ne odpovedny i financne.

    jo, nazor cloveka ktery primo na tvou praci vidi je mozna nic moc, ale uredne stanovene penize vsem jsou pruser, za predpokladu ze prachy dostanou i ti kteri si je nezaslouzi. cim to ze proti tomu lekari tak broji? to jsou ti jejich sefove opravdu takovi nelidove, se kterymi oni kazdy den bojuji o sestricky jako v ruzove zahrade? :D nebo je tam tolik flakacu kteri maji strach ze prijdou o svy jisty?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: Neodpověděl jsi mi na otázku. jak rozlišíš makajícího a nemakajícího doktora?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: tenhle doktor dre jak kun, tomu pridame, tenhle se flaka, tomu ubereme. neco takoveho Heger prece navrhoval, nacez lekari zacali frflat, ze penize dostanou jen ti kteri nejvic lesti kliky od reditelovych dveri.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: jak ty, jako šéf bys rozhodl: tenhle doktor je špatnej, tenhle dobrej...?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: tak jak bylo navrhovano - necht rozhoduje sef, ci prace se mu jak moc libi. od toho ty sefy mame ze.

    ale spravce tohoto klubu uz taky navrhoval nejaky nemecky system, kde se zohlednuje vice parametru
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    HARALD: jaký lékař je špatný?
    HARALD
    HARALD --- ---
    LICINDA: třeba začít vyřazovat ty špatné. bonusy už dostali.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: já vím, ale řekni mi, jak bys to udělal?

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: soukromem sektoru tomu rikame pohybliva slozka mzdy a rozhoduje o ni (ne)spokojeny sef a financni situace podniku
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LICINDA: vzhledem k tomu ze jsem dal jasne verbalne najevo, ze me ty zada bolej uz nejakej ten mesic pak je snad logicke ze kdyz zacnu brat nejaky leky na revma, tak se to do tri tydnu samo nespravi. nebo je tohle uz mimo ramec zapadni mediciny, pouzivat rozum? ten clovek proste spechal domu, ostatne byly uz ctyri hodiny odpoledne :D
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    HARALD: a jak chceš ohodnotit lékaře bonusama? Budeš počítat živé a mrtvé a za každého mrtvého posílat tisícovku dolů? To by se zubaři, očaři, diabetologové aj. měli!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam