• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    ARILIN
    ARILIN --- ---
    Zdravím,

    možná už jste si všimli, že Děkujeme, odcházíme pokračuje. Teda částečně - rozjíždí se nová iniciativa České lékařské komory s názvem Zdravotnictví volá o pomoc, na které pracuje stejná agentura jako před pěti lety.
    Pokud můžete, podpořte kampaň tady: http://zdravotnictvivolaopomoc.cz/
    a tady: https://www.facebook.com/Zdravotnictvivolaopomoc/

    A určitě pojďme diskuzi rozjet znovu, protože se od Děkujeme, odcházíme vlastně nic moc nezměnilo. Nebo jo?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NAKASHI: vetsinou vyzdvyhuji, ze tam jsou v noci samotne, nebo v oslabenem personalu. Asi to vychazi z toho, ze v noci je pritomno minimum lekaru, odehrava se minimum prijmu/presunu/vysetreni. Co mohu mluvit za svoje zkusenosti kolem 30 pacientu 15 nemohouci/15 sobestacni se jedina sestra v noci v drtive vetsine pripadu nocnich nudi .. uznavam, leckoho to muze psychicky vycerpat. Vetsinou vycerpava ten pocit zodpovednosti v tom prazdu, kdy se nic nedeje, ale mohlo by .. co bych delal/-a, kdyby se to stalo, kdyby byly potreba 2 reanimace najednou atp. Zde se hodi napsat, ze vetsinou chybi automaticka resuscitacni pomucka - Lucas spise nez 3. nebo 4. zdravotnicky pracovnik na 60 resp 90 lidi.
    Na 8 intenzicnich luzek mi 4 sestry pripadaji v noci jako luxus .. pochopil bych ve dne, ale v noci ? Uz jsem videl i modely na 12 intenzivnich luzek 2 nocni sestry, kdy jedna se jeste 25% podilela na akutnim prijmu.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    To jsou nemovitosti, které šéfové IZIP nakupovali v době, kdy VZP do projektu pumpovala stovky milionů - Fotogalerie - Domácí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/fotogalerie/2012/11/29/nakupy-majitelu-firmy-izip/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENKIE: mas to trosku pokrivene ..
    1. zamestnavatelem lekaru neni stat ale nemocnice.
    2. lekari nemohou uzavrit kartelovou dohodu, nebot nejsou ucastni souteze na volnem trhu.
    3. sluzby lekaru nikdo nenakupuje, kdyz uz, tak by se dalo rict ze je nemocnice deklaruji, a pojistovny podle deklarace plati.
    4. O statni moloch jde snad jedine v pripade VZP a krajskych potazmo fakultnich nemocnicich.

    Ani na ctvrtem odstavci se s tebou neshodnu. Nejak moc si vsechno schematizujes a az moc strkas lidi do jednoho pytle.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    DIGA: Zase levicovove zvasty. Ta profesni organizace lekaru nehaji zadne vseobecne zajmy "pracujicich" proti zlym vseobecnym "kapitalistum". A uz vubec nehaji zadny "zajem spolecnosti". Haji zajmy konkretnich lekaru proti konkretnimu zamestnavateli, ktery nakupuje jejich sluzby, organizuje je s nejakou pridanou hodnotou a preprodava je dal. Tim zamestnavatelem je v tomhle pripade stat, ale to na veci nic nemeni.

    V podstate jde o jakousi kartelovou dohodu, kterou ti lekari mezi sebou svobodne uzavreli, jejimz cilem je zvyseni ceny tech sluzeb, ktere ti zucastneni lekari-jednotlivci na trhu prodavaji. To je na trhu celkem bezna vec, uzaviraji takove pokusy o spolupraci bezne treba i korporace mezi sebou atd. Jedna se o celkem racionalni, sobecky pokus o spolupraci. Zvyseni platu tech lekaru zaplati jejich pacienti, tedy jejich zakaznici, a mozna castecne i ten zamestnavatel ze sveho zisku.

    Takovy dohody nelze vetsinou udrzovat moc dlouho, rozlozi tu spolupraci totiz konkurencni tlaky. Ze to v tomto pripade tem lekarum tak dobre vychazi, je dano tim, ze jejich sluzby nakupuje temer monopolni, neefektivni statni moloch, ktery vytvari na trhu nekalou konkutrenci jinym subjektum, a mj. i snizuje umele cenu prace tech lekaru pod trzni uroven.

    Proto mi racionalni, sobecky se chovajici odborove organizace vubec nevadi, i kdyz jsem libertarian. Jsou to v podstate pravicove odbory. Ti lekari jsou prilis inteligentni na to, aby se starali o nejaky "zajem spolecnosti" a o politiku. Totez plati o odborech pilotu treba. Jen delnici jsou takovi idioti, ze vzdy naleti nejakym levicovym politickym hajzlikum, jako jsou komuniste a socialiste.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Odbory daly ministrovi Hegerovi kvůli platům ultimátum | Mediafax.cz
    http://www.mediafax.cz/politika/3304546-Odbory-daly-ministrovi-Hegerovi-kvuli-platum-ultimatum
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Tak hospodaří IKEM: Materiál předražený o 100 milionů - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=711736
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Češi můžou Němce držet v šachu. Roman chce za přenos elektřiny sedm miliard - E15.cz/zprávy
    http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cesi-muzou-nemce-drzet-v-sachu-roman-chce-za-prenos-elektriny-sedm-miliard-675691
    DIGA
    DIGA --- ---
    Děkujeme, odcházíme: prezentace v Praze (26. 4. 2011)

    Hnutí doktorů bylo jedním z nejvýraznějších protestů pracujících od roku 1989. Nebylo jen symbolickým gestem, vědělo, že vládu musí jeho kroky bolet, žilo zdola, mělo prvky sebeorganizace, vyděsilo vládu i média.

    Jaké byly přednosti a jaké limity tohoto hnutí? Proč se mu nepovedlo oslovit sestřičky? Jaké byly limity jeho sebeorganizace? Proč byla pro hnutí lékařů překážkou stavovská aura, která se s jejich profesí pojí, která jim znemožňovala, aby sami sebe chápali v kontextu pracující třídy, a která jim nakonec bránila v oslovení jiných pracujících a nedala zaměstnancům z jiných sektorů dostatečnou šanci se k jejich boji vztahovat? A co ze zkušenosti kolektivity a síly, kterou získali účastníci hnutí během boje, zbylo po stahování výpovědí?

    I o tom přijďte diskutovat na prezentaci nové Třídní knihy, kterou vydává skupina Kolektivně proti kapitálu, v pražském klubu Cross, 26. 4. 2011, start v 19.00.

    ::: ::: ::: ::: ::: :::

    "(...) A především: Tomu, co bychom mohli nazvat hnutí, vdechla život mobilizace, která přesáhla odborové schůze. Lékaři využívali svých vzájemných školních i pracovních kontaktů přes celou republiku, o kampani diskutovali na vzdělávacích akcích i v práci, komunikačními a organizačními kanály vzdorných doktorů se staly pracovní porady, hlášení i vědecké konference. Skrze tyhle kanály, stejně jako skrze sociální sítě, se šířily informace, padaly argumenty, proč se přidat, vyměňovaly se reporty mezi jednotlivými nemocničnímu buňkami a hnutí rostlo.

    Začátek doktorského hnutí tak byl praktickou ukázkou toho, že pokud jde o organizaci boje, nemusíme začínat na zelené louce: můžeme využít toho, že už jsme jistým způsobem před-organizováni pracovním či vzdělávacím procesem samotným, a použít to proti šéfům."

    "(...) Samozřejmě, lékaři „veřejnost“ oslovovali. „Zasloužíte si odpočaté a nepřetížené odborníky,“ snažili se ji jako pacienty vtáhnout (bezpochyby správným argumentem) na svou stranu. Problém však byl v tom, že ve „veřejnosti“ nic jiného než pacienty neviděli. Druhá strana, vláda, se takové chyby nedopustila, na rozdíl od lékařů neopomíjela sociální kontext dění v nemocnicích a na „veřejnost“ se obracela i jako na – pracující. „Zaměstnanci soukromého sektoru si utáhli opasky už dávno, snížení mezd se nevyhnul ani veřejný sektor, doba si vynucuje škrty a reformy... co říkáte na to, že jedna profesní skupina si chce právě teď tak polepšit?“ ptala se vláda. Získávala tak body, protože bojovala na celospolečenském hřišti, z něhož lékaři dezertovali."
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Nedostali jsme ani korunu, tvrdí lékaři z Děkujeme, odcházíme - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=697600
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    V nemocnici IKEM řízené milionáři bohatne tajemná firma - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=694607
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Ministr prošetřuje majetek milionářů z nemocnice IKEM - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=694605
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: rozumím. takže není důvod se starat o pacienty, zůstáváme dál u maximalizace úkonů. nebo co tím chceš říct?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: to ses nejak v predstihu, ja vyplatni pasku za brezen dostanu az v dubnu :) ale pointa byla v tom, ze ne vsem lekarum, kteri pracuji za tarifni platy, pridali ...
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: taky jsem si zkontroloval vyplatni pasku a za brezen v zakladu zadna zmena.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: já bohužel nejsem zaměstnancem nemocnice; mimochodem, za to, jestli počet nástrojů po operaci souhlasí, zodpovídá sestra - instrumentářka
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: Tak si jeste jednou precti text memoranda, kteri podepsali tvoji odborovi predaci s ministrem zdravotnictvi. Jestli venujes svym pacientum stejnou pozornost, tak bacha, at v brise pacienta nezapomenes nuzky.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Pár dní po konci akce Děkujeme, odcházíme mají lékaři více služeb - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=693372
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam