_BENNY: ehmm... nažrání předpokládá masakr, ale snad ti nemusím vysvětloval rozdíl mezi lovem a dobýváním, plundrováním a zotročováním území a lidí.. I když, potřeba to nakonec bude, co? Za druhý, teritorialita vlků je regulační vůči jiným vlkům a predátorům, protože zdroje potravy migrují -- tj. teritorialita slouží k rovnoměrné spotřebě zdrojů a "soutěži" o zdroje - to píšu jen, aby měli ekonomové radost. Zvěř migruje za potravou, z nomádstvím jsme skončili před pár lety, že? Budem hledat nějaké paralely mezi svátostí osbobního vlastnictví a dynamickou teritorialitou?
Mně přírodní procesy nijak nevadí, patří k přírodě a nemíchám se do nich (hehe, jak naivní). Ale člověk si utváří pravidla vlastní, od toho je člověk. Silnější pes mrdá je jen redukce Darwina, kdyby to tak bylo, tak nám vládnou samí svalovci a maj i nejlepší buchty, což není:-) Zřejmě v lidskejch procesech budou rozhodovat jiná pravidla a ty zkoumal spíš Foucault. Takže jestli ještě smýšlíš v kategoriích biologické přirozenosti a odvozuješ od toho nějaká mezilidská pravidla tak jsi idiot který ignoruje společenský a kulturní vývoj několika tisicíletí a není se pak čemu divit že docházíš k tak idiotským závěrům. Jestli mi teď chceš vyprávět že když je jaro tak by každej mrdal a že je to příroda jak svině, tak si přečti ještě jednou co jsem napsal.