• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    HHANULKA: Vidíš, na to jsem zapomněla. :-)

EVIN: Rakousko je úplně jinej level.. Jsem si tam připadala jak dřív lidi, kteří se dostali na Západ. V obchodech od všeho biovarianta (i od kočičího žrádla!), všude čisto.. Pak člověk přijel domů, všude bordel a v obchodech skoro samý chemický fujtajbly. Jinak s tím bioodpadem máš pravdu, taky to vnímám jako jednu ze zásadních věcí, která je u nás polem neoraným. O vesnicích nemluvím, tam se to vždycky dá někam hodit na hromadu do rohu zahrady a párkrát do roka vzít přes prohazovačku, ale ve městech je to docela problém. Dobrým řešením je pořídit si chov žížal (rozuměj kompostér). Na druhou stranu, dle slov kolegyně - odpadářky, je biodpad nezbytný při spalování odpadu ve spalovně, protože upravuje celkové složení a tedy i hořlavé vlastnosti odpadu. Je to boj. Po zkušenostech s košem na rozložitelné pytlíky jsem na toto už rezignovala..
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    HYSPAN:
    TAMARIX:
    VERONIKA22:
    obleceni, hracky, knihy, obrazy, keramika, nabytek atd. - vsechno muzete donest do dobrocinnych obchodu Sue Ryder. oni to prodaji a z vytezku financuji domov pro seniory v Michli.
    to, co se neproda, si odvazi Armada spasy.
    Dobročinné obchody :: Domov Sue Ryder
    http://www.sue-ryder.cz/dobrocinne-obchody.html
    EVIN
    EVIN --- ---
    Ahoj tak se chci podelit o zkusenosti z recyklaci. Ziju v Rakousku a musim rici, ze recyklovat odpad tady lidi i bavi. Jako vetsina tady ziju v rodinnem dome, ktery je rozdelen na bytove jednotky, mam svou zahradku, tudiz tridim i bio odpad, o kterem si myslim, ze je jeden z vetsich problemovych odpadu u nas. Preci jen, kolik bia za den musite vyhodit?? Varime obedy, vecere, snidame, svacime....porad nejake bio. Ktere se da samozrejme skvele zuzitkovat, pokud to jde. Tady i ve mestech vetsich jsou kontejnery i na bio, teda popelnice, jednou tyden je vyvazi a pry i zuzitkuji. Kde tenhle odpad opravdu konci, presne nevim, ale uz od pohledu musim rici, ze verim, ze neni svazeno nekde na hromadnou skladku, jak je to delano u nas. V kazdem meste je pak sberny dvur, do ktereho lze odvest cokoliv, od papiru, nabytek, po elektro. Vse je samozrejme zadarmo. Plasty tridim doma, a castecne i je sbiram. Kelimky od jogurtu, masla, pomazanek ect. vymyvam a skladuju. Nekdy se hodi. Tak samo obaly od tetrapaku, mleko vyplachnu a rodelam a skladuju. Kdyz ho mam hodne, odvazim do sberneho dvora. Sklo samozrejme tridim, jsou tu vsude popelaky zdarma. Ale i tak se mi doma hromadi smiseny odpad. ve vetsine pripadech je to nepouzitelny plast. Folie ve kterych bylo zabaleno maso, obaly od bonbonu..., takove odpadky platim, bud je odvezu do Sberneho dvora, kde zaplatim podle vahy(smiseneho odpadu) 1kg za 4€, neb hodim do popelnice, kterou platim. Moje popelnice se vyvazi jednou mesicne a paltim za ni 20€ na mesic, mame ji ale se sousedy spolecne, a ja tam nehazim temer nic. Jsem moc rada, ze to tady funguje tak skvele, ze zacatku to byl dost nezvyk, ale ted me to fakt bavi, hlavne kdyz vidim, jak dokazu i zbytecnosti pozdeji spotrebovat.
    Kelimky od jog. pouzivam na jare jako kvetinacky sazenic, nektere krabicky pouziju treba na domaci pomazanky, atd.

ZRADA: Talirek muzes pouzit i pod kvetinu misto podmisky. treba...
    PIPPO_SPARK
    PIPPO_SPARK --- ---
    HYSPAN:
    TAMARIX:

Jo, třeba můj brácha má auto-dílnu a hadrů není nikdy moc :-) takže poškozené oblečení na hadry do jakýhokoli malýho autoservisu :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    HYSPAN: na netu je seznam kontejnerů na oblečení - jen se mi to nyní nechce hledat. u IKEI na Zličíně je jeden
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    HYSPAN: Kontejnery jsou na řadě míst po Praze (vím o jednom na Kubánském náměstí a v Motole v areálu školky). Oblečení pak putuje do Diakonie Broumov, která ho dále třídí a zasílá potřebným. Samozřejmě není problém jim to tam zaslat poštou. Pomatuju se, že u nás na Berounsku se na nepotřebné oblečení (ale i další věci) dělal párkrát do roka svoz, kdy to lidi nanosili na určené místo a pak to Diakonie odvezla.

Další možnosti jak využít staré oblečení:

- výborná věc je domluvit se s kámoškama, u některé se sejít, dát si kafčo a něco dobrýho a hlavně přinést nepotřebné oblečení. Uvidíte, že se zbavíte řady přebytečných kousků a řadu úžasností zase získáte. Navíc se tam vytvoří fakt parádní atmosféra, kdy se hodnotí jednotlivé kousky, vytváří různé šílené módní kreace apod. Doporučuju! :-)

- podobné bazárky čas od času pořádají i různé neziskovky, které pak nabízejí rovněž odvoz nevyměněných kousků do charity

- využívat aukro, mimibazar, tržiště tady na nyxu apod.; konečně se začínají objevovat i poctvivé blešáky (třeba v Praze na náplavce)

- některé poškozené věci lze využít na látku (a pak si ušít třeba patchwork); sundat knoflíky, zipy - může se hodit

- opravdu zničené bavlněné a "přírodněvláknové" oblečení (trička) roztříhat a používat jako hadříky v domacnosti, co to jde
    FREE23
    FREE23 --- ---
    ZRADA: ty větrníky jsou proti krtkum, ne na ozdobu ;)
    HYSPAN: tyhle kontajnery se u nás v poslední době začaly oběvovat u supermarketů - konkrétně penny a billa
    HYSPAN
    HYSPAN --- ---
    A co s oblečením, které je furt dobré, ale už ho jednoduše nenosím. Někdy byl kontajner na staré šatství na Suchdole, ale co si pamatuji, tak už posledný rok tam nebyl. Napríklad to mi je líto vyhodit.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    ZRADA: a z čeho bys je chtěl udělat?
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    PIPPO_SPARK: Ha! Neměl jsem teď na to čas, prohlídnu... Ale až čas mít budu, mám ještě nápad, že bychom sem mohli psát, co se nám na recyklaci nelíbí a co bychom recyklovat neměli :))) Např. já z duše nesnáším takové ty větrníky(?) na zahrádkách z PET lahví... :/
    PIPPO_SPARK
    PIPPO_SPARK --- ---
    TAMARIX: souhlasím, parádní nápad na diskuzi.

Já přidám do vínku něco moc zajímavého. Jde o weby anglické rodiny, která už po dvou letech má takové zkušenosti s recyklací, že její roční odpadky se minulý rok vešli do malého plastového sáčku. Na webech mají rady, jak se co dá znovu použít nebo kam s tím na recyklaci - na mátkou korky ( daí se z toho udělat hodiny, věnec, držíky na jmenovky atp. )

MY ZERO WASTE
    http://myzerowaste.com/

ZRADA
    ZRADA --- ---
    Díky MAGI za záhlaví.
    PRAWITZ
    PRAWITZ --- ---
    Zrada: papir se samozrejme vykupuje, aktualni cena se podle typu a provozovny pohybuje mezi 0,60 - 1,50 za 1kg novin/casopisu, nektere provozy zaplati i za lepenku, ale zdaleka ne vsechny - zjisti si, zda ve svem okoli nemas nejakou velkou sbernu na vyvoz stareho papiru (napriklad SITA), tam dostanes nejlepsi cenu, minimalni mnozstvi obvykle stanoveno neni. Je dulezite mit opravdu peclive roztrideny papir - tzn zadna lepenka mezi novinama nebo naopak. Pozor: kvuli par stokorunam te nikdo potahovat nebude, ale jedna se o prijem jako jakykoliv jiny, takze uz se stalo, ze par lidem sebrali socialni davky, protoze nezdanili ani nijak nenahlasili prijem z druhotnych surovin (konkretni clanek je nekde na Idnes, nechce se mi to dohledavat, navic neslo o papir ale kovosrot). Stejne tak je pravne postizitelne vybirani kontejneru s papirovym odpadem - surovina od okamziku kdy se octne v kontejneru patri TS dane obce, takze z pravniho hlediska se jedna o kradez. Jen tak na okraj: hovada z zivotniho prostredi rady a casto pouzivaji prave lepenkove obaly a jejich nasledovnou likvidaci k buzeraci drobnych podnikatelu, myslenka tridit a chranit prirodu je sice krasna a uslechtila, ale nekteri inspektori z zivotniho by patrili postavit ke zdi (historka ze zivota, kdy nejmenovany inspektor ztropil prisernou scenu kvuli tomu, ze drobny zivnostnik vnucce dal hromadu lepenky pro sbirku ve skole - ze prej pokuta az 50.000 za nenahlasene nakladani s papirovymi obaly - takoveho tak nacpat do lisu a sesrotovat).
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ZRADA: Skvělá diskuse, díky za ní. :-) JK tomu talířku - brácha si z podobných střepů udělal parádní mozaiku nad umyvadlem místo zrcadla. Někdy sem dám fotku..
    MATOM
    MATOM --- ---
    Nevyhazujto | nepotřebné věci za odvoz
    http://nevyhazujto.cz/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZLUWA: všiml sis tam věty "Minimální vykupované množství je cca 100 kg"?
    Ale pro školy by to už smysl mělo, to zase jo...
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    ZLUWA: Něco takového, jako je ten odkaz, bych potřeboval pro Střední Čechy. Nacházím jen České sběrné suroviny, ale na těch stránkách není skoro nic - jen o soutěžích pro školy, o ceně za kilo ani slovo. Provozoven ale mají dost. ( http://www.sber-suroviny.cz/sit.asp )
    ZLUWA
    ZLUWA --- ---
    Jo, vždyť já taky souhlasím s tím, že by odevzdání mělo být alespoň minimálně zaplaceno. (minimálně lidi s nízkým příjmem by si mohli přivydělat)

Co vím, odváželi jsme v létě roztříděné sklo, papír, plasty do sběrného dvoru. Bohužel moje zkušenost je dosti mizerná. (Poté co pán jeden pytel vysypal do hromadného kontejneru na různý „bordel“)
    Pečlivě si nás zapsal, kdože to jsme, o penězích žádná zmínka (pouze za kov)

Jinak s tou školou to je fajn- myslím, že ještě stále probíhají soutěže ve sběru papíru, za které snad škola něco dostává (tedy alespoň za nás to tak bylo)

Nedalo mi to, a musela jsem poprosit strýčka googla, co mi najde ... http://www.papirna.cz/vykup_sberu.htm - to nezní špatně, ne? :-)
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    ZLUWA: Škoda, že je po Vánocích :) Bude si muset na svůj čas počkat. :) To mě ale nenapadlo! Dík. Jen tak dál!

Jasně že by člověk měl dostávat peníze. Ale ne za to, že produkuje odpad, ale za to, že odevzdává suroviny.
    Prostě jsem se chtěl zeptat, jak je to teď s výkupem. Ještě před pár lety se dávalo za kilo starého papíru pár korun (nebo koruna), za sklo myslím taky... Jenže teď je ticho po pěšině.
    Já teď i takový ten nenovinový a nečasopisový papír dávám do krabice a občas odvážím do místní školy. Zdarma. Co s tím dělají, netuším.

A co dotaz na něco konkrétního? Tohle je čistě materialistická diskuze (zatím :).
    ZLUWA
    ZLUWA --- ---
    Přidání plynu: zrovna na takovém talířku je momentálně umístěná velká svíčka, která mi tu plápolá (talířek tedy musel převzít odpovědnost za to, že nezačne nic hořet)

myslíš, že by se tedy měli dostávat peníze za to, co člověk vyprodukuje za odpad?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam