• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    ZRADA: Nejsu z Brna, ale bydlel jsem tam delsi dobu. Je tam spalovana - ted nevim jak se menuje - kam se to svazi a pali. Ale finanční koleběh opravdu neznám.....
    Ale ted me pobavil dumping na papiru, kdy německá firma platí super/hyper marketum vyšší cenu za papír, aby ho firma odvezla do němec a ti nam pak prodali zpet hotove vyrobky... bohuzel nemuzu rict z jakeho to mam zdroje a vpodstate ani to ze to vim, tak premyslim jak tuto informaci zoficialnet.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    _SRANDA_: Ty jsi z Brna? To víš, že tam tím topí? Platí za to, nebo lidé platí za to, že se petek "nechají zbavit"?

Musím se zeptat tady v obci, kdo vlastně co platí za tříděný odpad... Jsem v té oblasti trochu mimo.
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    ZRADA: To nemam predstavu, ale kažopdaně na to aby doslo k co nejlepsimu spalování s minimálním množstvím splodin (ktere se pak ještě filtrují), tak je potřeba "trochu" tepla/energie dodat. Ale nemuselo by být špatné se na to zeptat třeba v brněnské spalovně, kde "topí" jen PETkama.
    LUDO
    LUDO --- ---
    Ako je to vobec so skodlivymi splodinami pri spalovani PET flasi a pod?
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    _SRANDA_: Kolik tepla dá láhev od pepsi (1,5 l)? 200 kJ?
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    NINE_OF_NINE: System rozhodně zajímavý, sem zvědavý jak to dopadne dál a jestli se to osvědčí, ale je pravda že to vidím poprvé výrábět z tetrapaku papírová vlákna.
    Ta poznámka o "energetickém využití" je myslím jen aby se neřeklo, předpokládám že to bude stejné jak s plastem a to sice že se dá spalování získat energie, ale pro jeho zapálení je potřeba více energie.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    _SRANDA_: Vyuziti recyklovanych tetrapacku je samozrejme sirsi.
    Svoz a využití nápojových kartonů (tetrapacků) - Pražské služby a.s.
    http://www.psas.cz/index.cfm/o-spolecnosti/nove-projekty/svoz-a-vyuziti-napojovych-kartonu/
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    MVEK: Aha, tak to sem přehlídl. každopadně bych se toho nebál ať do jednoho nebo do druhého. Mezi PETkama bude víčko "mezi svými". A pokud vím, tak Z tetrapaku se dělají zatím jen OSB desky nebo tak něco a tak se tetrapaky drti, takže si myslim, že je to celkem fuk.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Sháním staré (nebo nepotřebné) kalendáře s velkými obrázky (A4 a větší; větší čtverec) pro další využití obrázků. Za odnos/odvoz nebo za výměnu za něco podobně "zbytečného" : )
    MVEK
    MVEK --- ---
    _SRANDA_: Já myslím, že v dotazu šlo o to, zda separovat z obalu od džusu plastový uzávěr a hrdlo, protože to zjevně tetrapack není, ale je to klasický plast. Takže jestli je možné celý obal vyhodit do místa určeného pro tetrapacky, nebo je nutné to separovat a hrdlo dát do plastu.

Viz má odpověď níže.
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZRADA: Zkoušela jsem to doma. Možná by to venku odpuzovalo komáry a sousedy:)
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    K olejům a autům: psal jsem, že toho oleje mám půl litru? :))
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    CHANA: Ani venku to nejde? Dík!
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    THOMASMORTA: Neni jednoduche rici co do ktereho kontejneru patří. De o to že každá obec to ma zařízené jinak. nekdě se terapaky davaji spolu s plastem nebo papírem, jinde zase do plastu chtějí jen PET. Takže je potřeba se podivat na popelnice kam je odpad vynášen a podle toho co je na nich napsáno se orientovat.
    Navíc lepší než pouhé psaní co kam patří, je mnohem zásadnější si prostudovat jake složení do kontejneru patří. Na kontejneru a i na KAŽDÉM obalu je takovy ten malý trojůhelník (jako je v uvodu tehle skupiny) a u něj je vždy bud číslo nebi zkratka (PET, PP, PE, PAP, ALU apod) a podle toho je potřeba se řídit. Pro papír třeba http://www.zdirec.cz/img/odpady-papir-znacky.gif, ale jak jsem psal liší se to obec od obce
    ZRADA: No na sběrným dvoře tě s tím taky nevyženou :-)
    OKEYA: dostalo, ale moc se to nepouziva.. je to pro deasly a musí se to nejak předehřívat, takže se do motoru přidává nějakej zahřívací člen (kromě žhavících svíček), ale prej to zasírá motor.
    PIPPO_SPARK: O té 105-tce mii to přijde zvláštní, ale hádat se nechci
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZRADA: já jsem s tím právě zkoušela svítit a to jsem použila dobrý olivový olej, ale moc to nehořelo a dost páchlo. Nedoporučuji
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    KRALIK: uživatelé se ozvou mě (telefonicky nebo osobně), já jim sdělím třímístný kód do zámku (žádný klíče) a pak už je na nich, jestli tam budou chodit a co tam budou nosit. Za tu dobu, co to funguje, pár lidí nejspíš odpadlo, jednou někdo sebral zámek, nebo ho někdo nechal otevřenej a nekdo si ho vzal. Jinak to funguje a lidi tam dávají jen to, co tam patří.

TAMARIX: Přehazuju to podle potřeby, zatím jsem to dělal asi čtyřikrát. Práce je na tom málo, spíš občas prohrábnout, skouknout, jestli to není moc suchý / mokrý, a ideálně prohodit pilinama. Přespolní berem, ale "konkurence" Na Hroudě je tvrdá :) - upřímně nevím, jak reálný by bylo vozit kompostovatelnej odpad z Motola do Strašnic, ale to ponechám na tvým uvážení.
    IMHO je ideální se dohodnout s MČ a Ekodomovem, určí se místo na obecním pozemku, kde s tím MČ nemá problém, Ekodomov přesvědčíš, že se o to budeš starat a že seženeš pár kompostujících, a je to.
    PIPPO_SPARK
    PIPPO_SPARK --- ---
    OKEYA: ale jo, nějakej stánkař, co dělal hranolky, tak pak jezdil na tenhle použitej olej normálně ve sto-pětce. Ani kapku benzínu nepotřeboval :-D
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    V américe na olej jezdí auta, ale to se k nám asi ještě nedostalo.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    CHANA: To bych snad nedal ani slepicím, mám ta stvoření rád :))

Rostlinný olej na svícení - nemá někdo zkušenosti? (Petrolejka, lampa jako z Aladina?)
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZRADA: navrhuju ten olej smíchat s něčím, co žerou ptáci a krmit to s nima. Nebo rovnou nalít do šlichty pro slepice, ty skrknou všechno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam