• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    LALAKREJCI: pecka napad!

ZRADA: Ja se snazim vyuzit vzdycky horkou vodu z testovin nebo brambor na nadobi ;)
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    TAMARIX: Tak trošinku, ne že bych je zrovna sháněl, ale když je někdo vyhazuje... (zrovna dneska jsem zabalil do dubna knížku jako dárek :) - jenže málo jezdím do Prahy. Co máš?

...dnes jsem si myl hlavu nad kýblem, abych vodou posléze spláchnul na záchodě...
    ...dnes jsem si zabalil svačinu do ubrousků, ve kterých jsem ji měl včera...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    ZRADA: Ještě sháníš ty kalendáře?
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    HHANULKA:
    TAMARIX:
    To vyuzitina umělecké dílo je zajimave... Ja sem ti treba polepil letaky a časopisy, když sem do nich balil vanoční dárky a nevypadalo to vůbec špatně :-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    HHANULKA: Buď to vyhoď do papíru nebo to nabídni třeba tady na nyxu v tržišti nebo na nevyhazujto.cz. Třeba to někdo užije na nějaký výtvarný/umělecký projekt..
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    vali se mi doma nekolik stavebnic puzzle...nejaky napad, jak je zrecyklovat?...pro puvodni ucel uz slouzit nemohou, protoze u kazdeho par dilku chybi...
    MVEK
    MVEK --- ---
    V Praze se kontejnery Potex šíří dost masivně, v mém okolí do cca půlhodiny pěšky, autobusem do 10 min jsou už minimálně 3 stanoviště. A tam tedy sbírají i hračky nebo kabelky.

Tak médií mám také dost, ale také na Liberecko nepojedu:-).
    LALAKREJCI
    LALAKREJCI --- ---
    cerveny kriz je v Brne, ale tady to co zridili je sberny kontejner pro diakonii Broumov a pouzivaji to dal k charitatinim ucelum, takze se mi to libi. Vim jak to v Broumove funguje, nekolikrat jsem i spoluporadala sbirku pro ne a tak me to mile potesilo :)

EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    LALAKREJCI: díky, ale to je stejnak pořád kus cesty. tu na liberecku se taky určitě pár lidí najde :-) u vás nemáte červený kříž? já nosim hadry už několik let do ošacovny :-)
    LALAKREJCI
    LALAKREJCI --- ---
    EWUSHA: neco by se doma mozna naslo...ale jsem schopna to dorucit tak do Brna... Jinak jsem dosla k fajn zjisteni, ze u nas v Kurimi zřídili sběrný kontejner na textil... Už plánuju, jak to doma hezky všechno proberu :)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Liberec: sháním stará CD, DVD k vyhození a také zbytky vazacích pásek všech materiálů a barev
    KOCKA_SKLIBA
    KOCKA_SKLIBA --- ---
    LALAKREJCI: Tu jsem koupila mamince k narozeninám. Roztomilá :-)

Každopádně jsem četla jednu naprosto super knihu na tohle téma, která se mi zatím zdála nejlepší z tohohle všeho. Jednoduše vysvětlovala vše v kolobězích a souvislostech... a za boha si nemůžu vzpomenout jak se jmenovala :-/
    LALAKREJCI
    LALAKREJCI --- ---
    MVEK: ... zajimave zjisteni... ja v levnych knihach asi pred mesicem objevila take zajimavou knihu, urcenou prevazne mladym a snad ne bezduchym masam... tyka se kazdodenni ekologie a je take upravena pro cloveka ceskeho. Zove se : I Ty muzes zachranit planetu. Je tam spousta pro mne samozrejmych veci, ale i nejake veci co jsem netusila
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    MVEK: Kdyby jenom při spalování.. http://www.rodina.cz/clanek437.htm
    MVEK
    MVEK --- ---
    Mimo jiné jsem z té knížky byl překvapen, resp. z ní ne, spíše potom z prodejny, když jsem zjistil, že opravdu se klasický český (jestli pořád) TERMIX dělá v PVC kelímku, tudíž obsahujícím chlor, a tudíž patřícím do směsného odpadu (ale i tak je to svinstvo, protože při spalování se z něj můžou uvolňovat dioxiny).

Nějak jsem už byl zvyklým že všechny tyhle kelímkové plasty bývají PE, PP atd. takže patří do tříděného odpadu.
    MVEK
    MVEK --- ---
    NOËLLE SAUGOUT, DANIEL ICHBIAH: Život pro planetu Zemi v Levných knihách

To není špatná knížka, i pro lidi, co už trochu o ochraně vědí, tedy za tu cenu:-). Navíc (kdo to neví, jako já už přes několik objednávek nevěděl, nebo to je novinka) LK umožňují si vyzvednout objednané zboží na vybrané pobočce, a pak neplatit poštovné (snad i balné).

Není to tedy samozřejmě jen o recyklaci, ale o té je tam také dost věcí, nějakou drobnost jsem se tam nově také dozvěděl.

A kniha je upravená pro ČR, takže třeba se tam dozvíme o sběru oblečení Potex.
    MILLY
    MILLY --- ---
    LVA: (může to dnes někdo chtít- co by nemoh.. 8-) Občas si doma pouštim svý oblíbený kazety a myslim, že nejsem sama.)
    LVA
    LVA --- ---
    před časem se tu někdo ptal na likvidaci kazet (MC) - nikdo moc neodpověděl. Co teda s tím? Lepší rozebrat na plast a zbytek, nebo darovat (může to vůbec někdo dnes chtít?) nebo zavřít oči a nasypat to do smíšeného odpadu?
    PIPPO_SPARK
    PIPPO_SPARK --- ---
    dotaz ohledně sprchových gelů. Ono mě to napadlo, když jsem spotřeboval svůj sprchový gel, ale ještě jsem nebyl umytej celej. Tak jsem to zředil, doumyl se a zjistil jsem, že ten plastový obal byl docela čistý. Takže s ním do plastů.

ale co nevymyté obaly? Dají se recyklovat?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Video a audio (MC) kazety
    Asi nikdo víc neví o jejich recyklaci, co? V cizině možná to jde lépe, protože na obalu EMTEC VHS kazet byly symboly o recyklaci apod. Ale u nás tedy nevím, možná mladé rozpárat, pásek do směsného a zbytek do plastu. Ale u starších dvaceti let si asi vystačím se směsným. Plus u téměř nepoužitých zkusím servery jako "Daruji za odvoz" apod.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    KOMPOSTOVÁNÍ
    Pokud někoho zajímá tato tématika, tak jsem na poštu hodila příručku "Kompostování přebytečné travní biomasy". Ke stažení zde: http://leteckaposta.cz/941911464
    Další zajímavé informace poskytuje o.s. ZERA (autoři příručky), na jejichž stránkách je i databáze kompostáren ČR. http://www.zeraagency.eu/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam