• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace

Vadí vám všudypřítomné odpadky a nechcete k nim přidávat svoje? Máte něco, co už se vám nehodí, ale je vám líto to prostě vyhodit? Chcete zdánlivě nepotřebné věci co nejlépe využít? Rady, tipy, nápady.
    rozbalit záhlaví
    MVEK
    MVEK --- ---
    WERKA: Cože, on se polystyrén někde nesmí dávat do plastu? Jsem měl doje, že to číslo nebo značka PS byla vždy v seznamu i ve všech článcích.
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    WERKA: V pohodě! :) V podstatě jsem tím chtěl říci, že je nejlepší si to zjistit u firmy svážející odpad v dané oblasti... :D Ale je fakt, že bohatě stačilo ten můj příspěvek začít slovem "Třeba"... :D
    WERKA
    WERKA --- ---
    SCHEJBITCH: Komwag, který sváží odpad v Praze, to má na svých stránkách taky (http://www.komwag.cz/odpady/jak-spravne-tridit) a jsou tam rozdíly (v Praze se tetrapacky nedávají do plastu, naopak se tam může dávat polystyrén). Takže co kma dávat je nelepší zjistit si "doma" - každé město to asi má trochu jinak (třeba v Brně se svého času tuším třidily jako plast jen PET lahve - a spoń jsem to někde četla)
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    Společnost Marius Pedersen má na stránkách uvedeno co všechno do jakého kontejneru patří nebo nepatří... ;)

http://www.mariuspedersen.cz/file/edee/provozovny/dokumenty-ke-stazeni/co-patri-do-nadob-na-odpad.pdf
    MVEK
    MVEK --- ---
    HHANULKA: Safra, s háčkováním jsem skončil u řetízků. Ale ty mě bavily a šly mi, ale jak dělat něco víc, to jsem si nedovedl představit ani tehdy.

ZRADA: Jak píše Werka, viděl jsem to jen ještě v jedné vesnici na Českolipsku (a zřejmě i v okolí), někde zkusmo kombinovali tetrapacky a plasty, ale jinak ne, v Praze jsem před asi 5 lety zjišťoval, že i když tu ještě ty nádoby na tetrapacky nebyly, tak do plastů nepatřily.
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZRADA: To je fakt jak kde. U nás jsou na tetrapacky samostatné kontejnery
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    NEKRORGASM: To je zvláštní, to aby si člověk dával pozor :) Ale vážně, tady u nás se normálně do kontejneru na plasty házejí tetrapaky a podobné krabice, tak jsem to bral jako něco automatického i pro tu Bělou pod Bezdězem (jinde jsem to nesledoval), a teď nevím, jestli jsem jim v tom spíš neudělal bordel...
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZRADA: Na Praze 11 speciální kotejnery nejsou, takže ten sběrný dvůr.
    NEKRORGASM
    NEKRORGASM --- ---
    ROLNICKATA: Nevím jak jinde, ale třeba v Ostravě se plechovky hází do konťáku na plasty
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    ROLNICKATA: Částečně viz [ ZRADA @ Recyklace ], částečně: jak kde. Třeba v Bělé pod Bezdězem jsem si všiml, že mají kontejner na plech, ale u nás (Praha-východ) jsem to nikde neviděl.

Jaké máte zkušenosti ostatní? Prostě asi ten sběrný dvůr, ne?
    ROLNICKATA
    ROLNICKATA --- ---
    Existuje nějaký kontejner na sběr plechovek nebo se dává standardně do směsu?
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Morehouse Farm • PlastiKnits:   Knitting with recycled plastic bags!                  
    http://www.morehousefarm.com/PlastiKnits/
    pokud umíte háčkovat a máte navíc plastové sáčky
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    MVEK: To jsem neslyšel, ale jak známo, ony dioxiny vznikají i když třeba člověk na zahradě pálí trávu ....
    MVEK
    MVEK --- ---
    OKEYA: Btw. asi to bude mýtus, ale slyšel jsem, že snad i PET při spalování a styku s nerezem vytváří dioxiny (tedy třeba kdyby nějaký barbar pálil PE v kamnech s nerezovým odtahem).
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    MVEK: PVC se netřídí proto, že při spalování za nedostatečných teplot vznikají dioxiny. A bohužel, dost vytříděného plastu pořád do spalovny jde tuším...

K recyklaci se PVC naopak dost hodí... ale nikdo to mám pocit nedělá.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Když už nakousnuto, tak malé připomenutí o kousek vedle:

PVC se netřídí, zřejmě kvůli chloru, resp. toho, co z toho vznikne při zpracování.
    Tzn. linoleum nebo třeba kelímky od Termixu nevím teď které firmy. A pak různé hlavně starší hračky.
    Taktéž ne "novodur" - trubky na vodu.
    SWITCHMAN
    SWITCHMAN --- ---
    do plastu - zlutej .)
    ROLNICKATA
    ROLNICKATA --- ---
    Můžu mít dotaz, polystyren se třídí? Kam? Plast? Díky
    MVEK
    MVEK --- ---
    ZRADA: Hm, "krása", takže z bezpečnostního opatření se stává buzerace... Přitom jsem zrovna nedávno někde četl, že "mohou požadovat OP", což zrovna u plechovek od jídla nepovažuji za očekávatelné.
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Tak jsem dnes na nátlak ženy, že už mi všechny ty plechovky a víčka od marmelád nahází do kontejneru, zajel (na kole, v dešti!) s krosnou do našeho sběrného dvora, kde jsem za pět kilo železa málem dostal 20 Kč, ale neměl jsem občanku. (Tak jsem jim to tam nechal. Tamní paní byla dost nešťastná, ale možná to byl její setrvalý stav a nebylo to ze mě.)
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    Pan Nevyhazujto z Karlína
    Neprodejné bohatství Evžena Bobka — Reportéři ČT: 21. 5. 2012 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/212452801240020/obsah/203742-neprodejne-bohatstvi-evzena-bobka/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam