• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    ZRADA: já zas viděla u nás v obci v kontejneru na velkoobjemový odpad vytříděný papír a pytle shnilejch jablek. lidi jsou holt blbí a líní :-/
    ale naštěstí né všichni...
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    V poslední době mám recyklační krizi. Např. nejsem schopný vyběhnout před dům, když žena pokládá rétorickou otázku, jaký smysl má házet pytle s trávou do kontejneru na směsný odpad. (Sousedi totiž sekali trávník.) Okolí tvrdí, že si přiděláváme práci.
    Co třídíme, abyste měli představu:
    - papír (jde do školy)
    - sklo a plasty plus krabice od nápojů (jdou do kontejneru)
    - kompost (jde do kompostéru)
    - železo (jde do sběrného dvora)
    - hliník (jde do školy)
    - staré oblečení (dáváme dál nebo jde do kontejneru)
    Určité druhy zdánlivého odpadu se snažíme využívat. Třeba papíry potištěné z jedné strany mají děti na čmárání nebo my na poznámky. Znečištěný nebo z jiného důvodu nerecyklovatelný papír bereme spálit do kamen nebo občas k táboráku.
    Ale má to smysl? Fakt nevím. Hlavně ve světle včerejšího zážitku s kontejnerem plným trávy. Nemáte někdo nápad, jak z krize?

(Děláte někdo něco s rozbitou keramikou?)

MILLY: : )
    MILLY
    MILLY --- ---
    Píše se tam "recyklační workshop".. ;-)

FUNG
    FUNG --- ---
    stafle v jakymkoli stavu ma ID HABRENKA
    TERRORIST
    TERRORIST --- ---
    FUNG: ano díky to znám, myslela jsem ne přes internet, ale někde venku. Jen nevím kde mám začít no.
    TERRORIST
    TERRORIST --- ---
    Nemáte někdo typ na místa, kde se dá sehnat starý nábytek, nebo i poničený za odvoz? Nevím, něco jako skládka a tak. Popřípadě sháním židle a štafle v jakémkoli stavu
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    HORST_FUCHS: používám pet granulát jako náplň do hakisů, ale bohužel je to už nějakej ten rok, co mi došel a nemůžu jej sehnat.
    MVEK
    MVEK --- ---
    WERKA: Ale půlené předpokládám znamená, že ta půlka má bílý nátěr.
    WERKA
    WERKA --- ---
    TAMARIX: Jo - já teď u mámy v Měcholupech taky zjistila, že mají na sklo jen směsný konťas. Ale my máme na Jižáku opravdu půlený - dneska jsem tam cestou na nákup házela nějaké lahve, takže jsem si svou měsíc starou domněnku ověřila ;-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    WERKA: Ono je to fakt různý - my máme na stanovištích nejbllíže k baráku na jednom místě jen na barevný sklo (tedy prakticky směsný), na tom druhém je půlený. Kdybych neměla možnost třídit sklo odděleně, tak se tím asi netrápím a všechno házím do toho barevného - pokud je zájem, tak to dotřídí na lince, což se dělá tak jako tak. Navíc se to snáze všechno recykluje jako barevný sklo - bílý v barevném nevadí, obráceně je to horší..
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tady je druhů kontejnerou, některé na sklo snad ani nemají štěrbinu pro skleněné tabule. Ale hlavně jsem si jist, že je tu spousta s jedním otvorem a jasným označením "barevné sklo".
    WERKA
    WERKA --- ---
    MVEK: Já měla dojem, že všechny pražské sběrné nádoby jsou půlené se dvěma otvory - jeden na barevné, jeden na bíle sklo. Ale jistá si nejsem, sklo vynáší do konťasu mladej, já to jen shromažďuju to tašky, kterou po naplnění dám to předsíně (a pak ji tam týden přeskakuju ;-), ale to už je jiná pohádka)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale dnes mě zarazilo, že když jsem vybalil svítilnu, na obalu (klasický průhledný zatavený tvrdý plast, co se většinou věší na trn do regálů) jsem našel symbol PVC a PAP. Copak tyhle průhledné plasty také bývají PVC?
    Nebo spíš asi na plast zapomněli a PVC je materiál na povrchu svítilny (je to rozhodně nějaký plast)?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Hm, takže PVC v různých sběrných dvorech předávají na recyklaci? To je mi novinka, no třeba jo.
    Na druhou stranu ten pražský na Spořilově mě zklamal, když jsem tam vezl vyjetý olej, tak jsem přibral jednu lahev z bílého skla, které se mi tu hromadí, protože kontejner na ně znám zatím jen na pár místech více z ruky.
    No, bohužel tam měli jen smíšený kontejner na oba druhy skel:-/
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    WAU! Tak do toho bych šla
    Podnikatel v USA přišel s programem na recyklaci nedopalků - ČeskéNoviny.cz
    http://www.ceskenoviny.cz/ekologie/zpravy/podnikatel-v-usa-prisel-s-programem-na-recyklaci-nedopalku/899659
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Napadl sníh, a tak jsem naložil na saně starý papír a vydal jsem se s ním do blízké zvláštní školy, kde si za něj nakoupí nějaké zvláštní učební pomůcky. Nevím, jestli jsem se potil víc tím, že jsem se dost nadřel, nebo proto, co si o mě všichni kolemjdoucí mysleli - sněhu byl asi centimetr a dost to skřípalo.
    SWITCHMAN
    SWITCHMAN --- ---
    a recyklacni symbol C/PAP 21 (mimochodem 21 jsem v ty tabulce nenasel).. je tam proto, ze se to treba nekde tridi? maj tam navod k pouziti v CZ / SK / PL tak asi v polandu.. hmm.. skoda..
    kazdopadne diky za info.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SWITCHMAN: Tohle jde všechno bohužel do směsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam