• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZRADARecyklace
    CHANA
    CHANA --- ---
    Sběr obalů od semínek:
    Sbíráme sáčky od semen - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/content/46-sbirame-sacky-od-semen
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jednak nevím, kdo má pravdu, co se týče ČR, jestli člověk ze Svazu průmyslu a obchodu, nebo člověk z ministerstva. Tedy, jestli od nás se většina třídila a pak prodávala, takže se nás to moc netýká.
    Česko má kvůli Číně potíže s odpady – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/464898-cesko-ma-kvuli-cine-potize-s-odpady.html

    Ale jinak krásná ukázka toho, že je nesmysl podporovat třídění stylem, kdy je výhodnější pro lidi produkovat víc tříděného odpadu, než celkově méně odpadu.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Prosím plochou KRABICI OD TV / MONITORU někdo nemáte? Ráda bych ji upcyklovala jako rekvizitu na ochotnickém divadelním představení.
    Praha, Ústí nad Labem, Děčín
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    DOKKTOR:
    tady treba pisou zjisteni 0,22 kg/l
    [Analysis of composition characteristics of municipal solid waste in south China]. - PubMed - NCBI
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25898682
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    je to trochu jako agitovat u coca-coly,ze by meli vyrabet mene napoju,protoze to neni zdrave...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: mam takovy dojem,ze zrovna zpracovatelska spolecnost nema zajem na nejakym jinym systemu. Jim jde o to dostat od lidi co nejvic vytrideneho odpadu, vic odpadu,vic penez...
    Jako chapu,ze to neni moc logicke z pohledu setrne domacnosti,ale z pohledu jejich podniku je to ok.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    DOKKTOR: zeptej se Soni Jonasovy z INCIEN,delaji odpadove analyzy v obcich,tohle by mela vedet,plus ti muze poskytnout nejakou dalsi radu nebo dat tip, na koho se obratit. na jejich strankach urcite najdes jeji kontakt,klidne ji zavolej:)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    mám dotaz trochu z jiného ranku, ale jiné odpadové auditko jsem nenašel a internety taky moc informací navydaly. má někdo tušení, odhad, jaká je objemová hmotnost komunálního odpadu? chápu, že záleží na druhu odpadu a ten rozstřel může být obrovský, ale jde mi aspon o nějaký odhad, kolik zhruba může vážit průměrná plná 120l popelnice, protože veškeré statistiky komunálu se vedou v hmotnosti a já samozřejmě popelnice nevážím, ale počítám. o co mi jde: hádám se se zpracovatelskou společností, která u nás v obci zavedla jakýsi motivační systém nakládání s domovním odpadem - aby lidi víc tříili. moje výhrady jsou, že jejich systém diskrimuje občany/domácnosti, kteří produkují minimum odpadu, protože je založený na slevách vázaných na množství vytříděného odpadu. zkráceně, čím víc tříděného vyhodíš, tím větší slevu na poplatku dostaneš = čím víc produkuješ, tím platíš mín. absolutně nezohledňují poměr tříděný/netříděný, což je podle mě hlavní ukazatel odpadové šetrnosti. takže mě logicky sere, že pokud naše rodina třídí o sto šest a i tak vyprodukuje podlimitní množství jak tříděného, tak netříděného odpadu, zaplatí maximální palbu, protože produkuje málo odpadu. je to postavené na hlavu, na moje argumenty společnost moc slyšet nechce a rád bych jim to ještě naposled napálil s nějakými daty, než s tím půjdu na radu. jenže, jak jsem psal, všechny statistiky jsou vedeny v kilech a já svoje popelnice logicky nevážím. takže mě vlastně zajímá, kolik kilo cca vyvezu, když ročně vyvezu asi kubík komunálu. vím, že záleží na skladbě, ale za normálních okolností, tam nic těžkého nepřjde, nějaký textil, papír, co nejde oddělit od plastu, dřevo, sáčky z vysavače, prostě všechno, co se nedá třídit. odhaduju že plná 120l popelnice má tak 30-50kg max. su mimo?
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    IDENTITY a VŠICHNI: Kalendáře sbírám, jen jsem to letos neurgoval. Díky, domluvíme se v poště.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    ZRADA: Sbíráš kalendáře i letos? :) Mám tu jeden na hodně kvalitním papíře, točila jsem ho dva roky, protože fotky úžasný a "kalendářní funkce" až druhotná. Pro letošek mám taky perlu, takže toho dva roky starýho bych se ráda zbavila, a do kontejneru je ho škoda.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Koukám, že v Německu tedy jsou běžné PETky označeny jako "Einweg Pfand", takže asi se roztaví a zpracují, ale jsou zálohované, aby byly vytříděné správně.

    Pak jsou i Mehrweg... třeba jsem si včera koupil takto šlehačku ve skleničce zálohované 0,15 euro (zatímco pivní lahev byla asi 0,08 a PET s Colou 0,25, nebo naopak).
    MVEK
    MVEK --- ---
    VODOMERKA: No hele, tomu ale říkám výzva - potřebuješ nějaký odpad využít, najdi si nový koníček:-D.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ZRADA: někdo z nich dělá i BDSM pomůcky :)
    TULEN
    TULEN --- ---
    ZRADA:
    1] nastrihat na gumicky
    2] da se prosit sicim strojem, takze se tim da treba vystuzit dno tasky, batohu, kolena pracovnich kalhot atp.
    3] nekde jsem videl udelanou rohozku z dusi, ale uz nevim jak byla presne udela, mozna take sesita.
    4] tesneni:]
    5] trasne na flower stick :]
    ZRADA
    ZRADA --- ---
    Nějaký tip, co udělat se starými dušemi z horského kola?
    MVEK
    MVEK --- ---
    Kohoutková voda obsahuje plastová vlákna, zjistila studie – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...skoly/448404-kohoutkova-voda-obsahuje-plastova-vlakna-zjistila-studie.html

    Od zhlédnutí dokumentu Moře plastu jsem podobná zjištění (tedy i o některých potravinách) čekal. Ale můžu jen teoretizovat bez znalosti věcí, jak moc malé ty částice mohou být, jestli se dostávají i do rostlin s vodou. A nakolik se uvolňují drobné částečky z jakýchkoliv plastů (tedy obalů a strojů atd.).

    Jako fanda sci-fi můžu jen nadhodit, že s tímhle ale moc nezmůžeme, dokud nevycvičíme bakterie, řasy apod. pojídající ten který druh plastu, nebo nevytvoříme dostatečně účinné nanoboty (a budeme doufat, že to či ono neuteče kontrole a nesežere všechny plasty).
    MVEK
    MVEK --- ---
    Byl jsem tedy skeptičtější, tak tak špatně to nedopadlo:
    Kolín: Senzory v kontejnerech nic neušetří, město je ale uklizenější - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/clanky/kolin-senzory-v-kontejnerech-nic-neusetri-mesto-je-ale-uklizenejsi/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MVEK: jasne ze zaplatis vic za ty petky nez usetris. Neni v tom zadna logika,stejne jako zber vicek.
    MVEK
    MVEK --- ---
    LINKOS: Jo, to jsem četl. A samotného mě to napadlo. Ten extrém mi přijde z cesty, protože za PETky zas dost zaplatíš a to se ti rozhodně nevyplatí. Ale že to nemotivuje ke snížení produkce těch odpadových PETek, to souhlasím. Asi jim brání nějaké finanční důvody či zájmy rozšířit to tak, aby se sleva počítala z objemu či hmotnosti odpadu, který ubude ve směsném a přibude v tříděném (průměr aspoň za čtvrtletí).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam