• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OVERDRIVEDIY Nabytek : navody, materialy, design [papirovy nabydek, recyklace, z minima maximum...]
    NESKY
    NESKY --- ---
    ale prej pomůže na oblé rohy nahřátí fénem,
    NESKY
    NESKY --- ---
    jinak prodávají jí i ve větším provedení
    volala jsem tam vrácení je komplikovanější
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NESKY: ty boky jo, ten vršek nevim nevim. ted sem se na ni díval v tržišti - je moc pěkná, ale moc malá. vrátit to nejde? jak dlouho ji máte? prodejce vám to nevymění?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DEIKSAC: Olše je tam taky skoro vžycky, ale v kratinách jsem o ní taky nezakopl. Posledně jsem tam viděl dokonce i hromadu třešně a moc pěkný.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    sedlecky ma kratiny jen dub a buk a bejva to treba probrat. olsi jsem tam nevidel. beznej sklad je dub, buk, jasan, smrk, borovice, modrin
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RESTINPEACE: Předem si tam zavolej, sortiment je hodně náhodný. Fošny bývají 4 i 5 metrů, sem tam tři metry. Často mají na skladě kratiny (120cm), ty jsou za lepší cenu, ale vídám tam v těhle dýlkách akorát dub a buk. Olši jsem tam viděl asi před měsícem ve 30mm celou hráň, ale měli tam i 25mm, což se moc často nevidí a mně se zrovna hodně hodila na malý věci. Na místě ti to na dýlku říznou, jak budeš chtít, ale to je tak všechno, protože kromě motorovky tam jiný stroj nemají.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    JOSEF_K: ciste kupecke pocty, jo:
    Podle pozadovanych rozmeru mi vychazi plochy postele na cca 4,5m2 a kdybych to delal v olsi tloustka 30mm, tak na objem to vychazi 0,2m3 i kdyz pocitam, ze 30% bude odpad.
    Pri cene 11500 za m3 to dela cca 2800Kc vcetne DPH coz mi vubec neprijde spatny.

    Jak je to treba s delkama? Je jasny, ze kdyby ty fosny mely 3m, tak toho odpadu asi bude vic (pocitam, ze zakladni rozmery budou 200x180 podle matrace).
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    RESTINPEACE: existujou postelovy kovani, ktery ti umoznej mit spotel rozebiratelnou -https://www.google.cz/search?q=postelove+kovani&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi_vK2Q8qTKAhWkfnIKHR6MCeQQ_AUIBygB&biw=1280&bih=657&dpr=1.5
    jinak i zeleznej uhelnik do tvrdyho dreva taky nejakou chvili vydrzi, nez to zacne vrzat
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RESTINPEACE: Spoj na dřevěný klíny vyžaduje menší přesnost než lepený spoj. Prostě proto, že je rozepřenej tím klínem a není závislý na styčných plochách pro lepidlo. Viz třeba zde: http://www.truhlarstvi-postaru.cz/index.php/cep-s-taznym-klinem

    Případně můžeš udělat úplně jinou konstrukci a inspirovat se na východě:
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/44/84/a1/4484a1403f6355e289eb70843c3c7aab.jpg
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/5c/34/c0/5c34c077005365b327e75aa8d3e1b300.jpg

    (jen teda tohle zrovna je dost náročný na přesnost)

    Olše je krásný dřevo. Je poměrně měkká, takže musíš počítat s tím, že se dřív otlačí na hranách atd., ale to se dá přežít. V základní barvě je taková do růžova, čerstvě po pokácení je do ruda, čehož lze docílit i za sucha vhodnou kombinací různých olejů a přibarvovadel (dobrou zkušenost mám se čpavkovou vodou, ve které jsou vymáchané dubové třísky).
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    Diky za vsechny odpovedi. Ne, nejde mi o to na hotovym vyrobku usetrit. Na druhou stranu bych nechtel, at je to "nesmyslne" drahy. Vlastni dilnu samozrejme nemam, takze je v planu to delat v DIY Praha u Hanka (az otevre v Holesovicich). Tim padem by nemel byt problem vyrobit si vlastni fosny s nakoupeneho reziva (samovani zvladnu, prirez na cirkulce a hoblovani taky). Nejde tedy ani tak o vlastni cas, jako spis cas straveny v te dilne, kterej neni uplne zadarmo (tusim, ze 150,-/hod).
    Jako zajimavej napad mi prijde ta olse, rad bych se na to jeste podival jak vypada ve skutecnosti.
    Dalsi zajimava vec, ve ktere nemam uplne jasno (a kterou jste taky zminili) je spojovani rohu. Zelezny uhelniky a vruty mi neprijdou dostatecne pevny, jelikoz za zadnou cenu nechci at to ma nekde vuli a hybe se to (na posteli se jenom nespi, zejo). Zadlabavanim a lepenim zase prijdu o moznost postel rozebrat. Idealni se mi jevi ty spoje dreveny kliny, ale to zas vyzaduje milimetrovou presnost a na si uplne netroufam..
    Jsou nejaky dalsi moznosti?
    Dik.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    GECKO: na 140 jsme se vesli akorat, po upgrade na 180 je vetsinu casu treina postele prazdna :-)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    dyt ty palety se dají prodat, proč hned pálit ;)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    GECKO: 140 je naprosto běžný rozměr postelí. Sám mám 140 postel a je to úplně v klidu (a ne, nespím na tom sám:)).
    Ale jinak ano, varianta se spálením palet je mi nejbližší:D.
    GECKO
    GECKO --- ---
    EDUDANT: Palety spalit a na uvolneny misto polozit dve matrace bud vedle sebe, nebo na sebe....

    JOSEF_K: 140 cm je IMHO na dvouluzko, pokud to nema byt vyslovene nouzova na obcasne prespani spis mladsich lidi zoufale malo.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    EDUDANT: To skutečně není zrovna složitý zadání. Dvoulůžka mívají šířku 140 nebo 180cm. Paleta má šířku 80, tzn. dvě vedle sebe dají 160, což na postel v klidu stačí (matrace 140 a deset čísel volnýho místa na stranách). Délka je 120, takže dvě za sebou ti dají délku postele 240, což je víc než dost. Tzn. čtyři palety vedle sebe vyrobí postel. Když doprostřed dáš panty, tak to půjde ohnout, čímž vznikne opěradlo. Fixace opěradla může fungovat lecjak, například nějaké pevné popruhy ala područky.
    EDUDANT
    EDUDANT --- ---
    Ahoj, máte někdo nápad jak vytvořit z EURovek gauč rozložitelnej na dvoulůžko? Jeslti to tady někde už je tak sorry ale nenašel jsem :) Díky
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    no hele
    na tuhle postel [ DEIKSAC @ I}|{N}|{T}|{E}|{R}|{I}|{E}|{R}|~|{D}|{E}|{S}|{I}|{G}|{N ] byly potreba tri dubovy fosny a nejaky odrezky na nohy. valely se mi doma, ale cenikova cena u susenerezivo.cz by byla do tri tisic, mozna i kolem dvou. rost je udelanej z nejakejch zbytku konstrukcnich hranolu, myslim, ze do tisicovky by to melo jit sehnat. prace na tom byla hromada (dlabany/lepeny spoje bez kovovejch spojovacich prvku. naradi k tomu potreba - hoblovka (da se nahradit rucnim hoblikem), freza (nahraditelny palici, dlatem a pilou), primocarka a cirkularka
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    RESTINPEACE: nejlevnější bohužel dycky bude hotová postel od velké firmy, kerá toho sype x kusů denně. kvalita dřeva by nemusela byt nutně uplně tragická, tragické ovšem bývají spoje, takže pokud k tomu přikoupíš pár ocelových úhelníků a vrutů, tak za minimální příplatek budeš mět funkční postel. jinak cenou a vlastnostma zajímavá by mohla být překližka, ale už to bude v takovém formátu dražší než hotová borová postel z asko (to ostatně vlastně asi všechno). řezivo tě téměř jistě všude vyjde dráž než hotová levná postel. třeba ted dělám patrovku pro děcka a kdybych neměl dřevo doma, tak do toho nejdu, protože už ted se jen s cenou vlastní práce blížím k ceně hotového produktu z velkoobchodu. rošty třeba budu kupovat hotové, protože hotové, broušené a lakované stojí stejně jak samotné řezivo z místní pily (plus čas, co bych tomu musel věnovat, uf)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    RESTINPEACE: Nejsem člověk, co by uměl udělat postel, ale mam dubovou, je rozkladatelna jen pomoci gumové paličky (nema v sobě jediný šroub) a já jako zena ji bez problému rozloucim a prenesu :). Da se rozkládat a skládat bez sebemensiho problému donekonečna :)
    (Reakce na těžký dub :))
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DOBROZEMAK: JJ, koukám na to. Bude to klasická průběžná lamela, uváděná kvalita A/B by taky mohla být v cajku. Pěkný jehličnatý spárovky jsem posledně viděl právě u Sedleckýho http://susenerezivo.cz/, krásně rovný, žádný suky a tak. Ale jestli tomu dobře rozumím, tak je to snaha o úsporu nějaké té koruny, což s hotovou spárovkou sotva povede (kor když jako srovnávací základnu dáme třeba ikeu). S řezivem by to šlo (když si člověk řekne, že jeho práce je zadara), ale bez vercajku z řeziva udělá leda kulový. Plus teda aby to nebylo moc těžký... To bych si uměl představit třeba olši, to je krásný dřevo a ani nijak zvlášť drahý. Ale kupuju jí holt v nesámovanejch fošnách, no:).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam