• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BEHEMOTČtení o krajině / Čtení v krajině
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    NIKOPOL: to je na delší debatu, kterou se mi nechce celou datlovat. Popsal bych to asi tak, že dokud se držel vědeckých a populárně-naučných věcí a témat (podložitelných), tak jsem mu věřil a rád jeho věci četl/díval se na ně v TV. A druhý pól je to o těch stromech, co dávali asi vloni na ČT2. Chybělo mi tam už jen vyrobit si šaty z pšenice, chytnout za ruce a tancovat v kruhu.
    Buď je ten člověk o hodně hodně dál v pochopení věcí, než jsem dnes já, nebo se zbláznil.
    Určitého genia loci u některých míst vidím a cítím taky - a to bylo v jeho pracech od začátku. Ale postupně do těchto a horších končin myšlení zapadal hloub a hloub, až mi význam spousty jeho myšlenek zcela uniká. Proto si myslím, že je pomatený.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: jo to stim cílkem sem viděl už někde níž, já toho pána neznám ... ale chtěl jsem se zeptat proč je podle tebe pomatenec ?
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: dal bych na to příklad Cílka. ten pán byl rozumný, knížky se mi líbily, ale pak se podle mě prostě pomátnul.
    A další mstupněm je "Krajina a revoluce", kde jsou jím psané pasáže krásně identifikovatelné, ale bohužel stále nejlepší z celé knížky.
    Pro mě osobně bylo čtení té knížky utrpení, a to mi ji doporučil člověk, kterého si dost vážím.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Nikomu nic nevnucuju, s nikým se nehádám, nechci rozjíždět flejm. Váš názor ctím, do jisté míry ho i chápu, ale podle mě jsou všechny ty energie a duchovní síly kraviny.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ANNA: to je jen tendence naší pojmový mysli ... nebo spíš ega .. fenomén jemuž nerozumí, pojmově vysvětlit a tim taky zafixovat a ovládnout

    nicméně to ničmu moc nepomůže ... rozhodně ne člověku, co se jakože o tyhle neviditelný věci zajímá .. páč ty jsou zdaleka nejmín přístupný mysli a ještě svazaný nějakejma technofilníma představama
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    Jinak, z nedávné četby - včera jsem dolouskal tohle:
    Plešivecká planina - ďalšia vzácna kniha o prírodných a kultúrnych hodnotách horného Gemera | Maj Gemer
    http://www.majgemer.sk/spravy-z-gemera/308-plesivecka-kniha
    A je to hezký. Není to teda nějaký podrobný soupis tamějších jeskyň nebo kompletní vylíčení historie, ale spíš historie jeskyňaření a pár úvodních statí o krajině. Ale motivace na vandr silná...
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    PREBRAL: chápu .. mě je ten osobnější přístup k těm femoménům jako k živejm taky bližší

    proto na prvním místě píšu pogačnika (kterejžto je sochař/umělec) a až na druhý kozáka (kterej je původně inženýr a podle toho jeho psaní i vypadá) ... nicméně kozák to tu má prochozený o dost víc .. jak sem psal, jako na cesty ideální :-)

    ale jako to, cos tu napsal u kozáka nikde nenajdeš :-) ... mluví spíš o tzv "astrálech"
    ANNA
    ANNA --- ---
    NIKOPOL:
    PREBRAL: já bych byla ráda, kdyby lidé používající podobné termíny byli schopni tyto termíny přeložit do srozumitelného jazyka (a vysvětlit, co tím vyjadřují). nic proti tomu, co kdo vnímá, ale tehle technoblábol je aspoň pro mě krajně nesrozumitelný a podezření vyvolávající.
    PREBRAL
    PREBRAL --- ---
    NIKOPOL: Já na ty energie moc nejsem. Přijde mi to jako taková škatulka, do které se cpe všechno, a přitom mi to zní hrozně "inženýrsky". Když si někde přečtu pověst o rusalkách a pak za mnou někdo přijde a řekne mi, že v podstatě může jít o emanaci energetické matrice morfogenetického pole, mám chuť fláknout ho budzogáněm po lebeni a zakopat na křižovatce.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    co se týče knih, já čet veci od

    marko pogačnika - elemetární bytosti, škola geomantie, cesty léčení země, systémy země a síla kristova ... teˇmě čeká ješte dcera gaie, a proměny země a osud lidstva

    to je super chlápek, řek bych, že celou tu věc s ekologií, krajinou, přírodou - jejím fungování a propojení a případnou spolupráci s člověkem posunul na úplně jinou úroveň
    pokud to někoho zajímá rád zodpovim dotazy, pokud někdo bude mít zájem

    pokud se snim někdo chcete seznámit je možnost si přečíst záznam přednášky třeba tady http://www.demiurg.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=113&Itemid=35

    co se týče místních věcí objevil jsem pro sebe Pavla Kozáka, jestli neznáte, tak to je jeden českej docela známej proutkař, co do těhle vecí dělá ... teda těhle věcí, on tomu rád říká přírodní nebo alternativní energie (předevšim proto, že věda je neumí měřit a z toho titulu tvrdí, že to neexistuje), teˇnějak prej dost dělá do druidismu, protože tihle stromoví mudrci s těma silama ještě uměli pracovat, stejně jako první křesťani a další osvícení panovníci (václav II., sv. Vojtěch, sv. Prokop, Karel IV. atp)

    jako první je asi na místě se seznámit stim, jak to myslí a jestli sem to ochotnej skousnout, což se člověk dobře dozví z jeho novější publikace "energie krajiny" nebo starší "místa působení"
    na vílety na dalších 50 let pak najdete návěští v posvátné geometrii čech a moravy a v jeho knihách tajemná místa (a těch je hodně) prahy a okolí, pardubicka, pošumaví, brna a okolí, od sušice k něčemu .. atd.

    jinak teď sjíždim hodně takový stránky jako uvádí ANNA ... kde se člověk dočte o různejch poutních místech, legendách a příbezích lokalitách .. dyžtak dodám nějaký odkazy jestli někdo chcete
    ANNA
    ANNA --- ---
    Dále taky http://tyfoza.no-ip.com/ceskylid/index.htm , časopis Český lid. Starší (a zajímavější:) čísla jsou zde v elektronické podobě. Považuju to za skvost. Lidové zvyky, místopisy, archeologie...
    ANNA
    ANNA --- ---
    Nevím, nakolik to patří sem, ale mám ráda stránku http://www.stredovek.com/ . Text je sice stručný, ale dá se od něj odpíchnout dále, navíc fotodokumentace je hodně bohatá. Používám to jako inspiraci pro výlety a už jsem díky tomuhle webu navštívila pár velmi zajímavých míst.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    BEHEMOT: obávám se, že nerozumim otázce

    duch = vědomí
    všechno je vesmír
    vesmír pokud v něm na začátku nebylo nic ... byl nejspíš jedno mega slastné vědomí
    nicméně už neni jedno - teď je tu mnohost všeho ... tzn (jak já to chápu) toto velké vesmírné vědomí se rozdělilo a individualizovalo na nesopčet jednotlivostí
    všechny věci (tyto a tamty jednotlivosti) však mají původ v tomto vědomí a tak i ony jsou tímto vědomím prodchnuty .. nicméně tato část původního mega slastného vědomí je nyní spjata se svojí individualizovanou formou

    jestli je tomu rozumět .. ?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Kde končí pustina? - Theodore Roszak - Prostor - knihkupectví Kosmas.cz
    http://www.kosmas.cz/knihy/127140/kde-konci-pustina/
    BEHEMOT
    BEHEMOT --- ---
    mimo jiné o Šumavě a Novohradských horách jsou pěkné Kroutvorovy eseje Klobouk, kniha a hůl

    BEHEMOT
    BEHEMOT --- ---
    NIKOPOL: jsi vítán. S jakým konkrétním "duchem" a druhem jeho živoucnosti máš zkušenost?
    BEHEMOT
    BEHEMOT --- ---
    Paráda, pěkně se to sbírá..
    Ale aby někoho ten výčet víceméně teoretických titulů nezmátl (díky za ně, patří sem taky) - záměrem je v posledku spojit konkrétní místo s texty o něm, takže nejvíce ocením příspěvěk nesoucí informaci:

    Budeč - Budeč 1100 let

    Uvědomuju si, že vymezovat něco místopisem je děsně nešikovné, protože toho je napsáno moře (viz třeba), ale na druhou stranu věřím, že je víceméně jasné, o co tu jde, a že sítem bude jednoduše kvalita - sdílením vlastních zkušeností tu udržíme vysokou úroveň.
    Zkusím to později ještě nějak naformulovat do záhlaví..

    k odborným všeobecnostem přidávám Ladislava Žáka a jeho Byt a krajina
    a krajinně ekologický Krajinný ráz, Míchal & Low
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ahoj ... hlásim se dobrovolně .. book

    ale zajímám se spíš o živoucího ducha místa, krajiny, země .. chcete mě ?
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Miklós, L., Izakovičová, Z. (1997): Krajina ako geosystém. Veda, Bratislava, 153 s.
    Hřibová, B. (1956): Mapa přírodní krajiny českých zemí ve 12. stol. In: Sborník Vysoké školy Pedagogické, přírodní vědy, Olomouc, s. 61 – 94.
    Hadač, E. (1982): Krajina a lidé. Academia, Praha, 152 s.
    Sádlo, J., Storch, D. (2000): Biologie krajiny, biotopy České republiky. Vesmír, Praha, 96 s.

    tolik asi o krajině ze soft-core vědeckého a populárně-naučného soudku.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Ložek - Příroda ve čtvrtohorách (věda, ale zábavná).
    Hradecký, Buzek - Nauka o krajině (skriptum - můžu poskytnout v .pdf)
    pomatenec Cílek - v každé knihovně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam