• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SNIPERCZEZabbix, nagios a další monitorovací nástroje
    DRON
    DRON --- ---
    TBC: splunk :-)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    TBC: Elasticsearch + Logstash + Kibana, zatim se to tvari celkem rozumne, pouzivam to jen na syslog, ale Logstash toho umi zpracovavat vic.
    TBC
    TBC --- ---
    Jakej nastroj pouzivate na nejaky centralni log management? Co se Vam osvedcilo?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    KRISHNA: posledni den/mesic jo... ale mas tam ty starsi? Protoze kdyz neprovedes ten resize, tak se to po uplynuti retencni doby maze... a chovani, ktery popisujes, vypada, jako bys na tohle narazil... zkus si zobrazit den pred vic nez mesicem - abys tam mel jen jeden typ hodnot, ale starsich, nez mesic.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    AQUARIUS: jo mam, když dam zobrazit poslední den/měsíc, tak to normálně funguje :) Budu si s tim hrát a dam echo, až na to přijdu
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    KRISHNA: jeste me napada, mas tam ty data vubec? Pokud jsi menil retention policy po vytvoreni tech souboru, tak se to automaticky neaplikuje a bud je musis smazat, nebo na ne pustit whisper-resize.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    KRISHNA: nepouzivam takhle siroky pohledy zrovna casto, ale zda se, ze to funguje:

    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    AQUARIUS: OK, když si dáš zobrazení grafu za poslední 2 měsíce, tak ti korektně vykreslí celý dva měsíce? Když to takhle udělám já, tak mi poslední měsíc chybí a ten přednim tam je :))
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    KRISHNA:
    retentions = 60:30d,300s:180d,600s:720d

    Grafana s tim nema problem.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    KRISHNA: Jak máš vyřešenou retenci mezi záznamy? Máš tam jednoduše např po minutách za poslední rok, nebo tam máš víc retencí na jednu metriku, jako po minutách za poslední týden a pak po hodinách za posledních x let (třeba). Jde mi o to, že grafana je neumí správně kreslit, když tam mám víc retencí na jednu metriku.
    Metrik plánujeme mít desetitisíce a při retenci každou minutu za poslední 2 roky jeden wsp soubor zabírá 15 MB
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    KRISHNA: pouzivam, leju do toho data z icingy.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    Používáte někdo grafanu s whisper?
    TBC
    TBC --- ---
    Jinak neresil jste nekdo dopsani vlastniho agregacniho grafu do Check_M K? konkretne 1.2.6? Nasel jsem k tomu jen tohle, nejakej special template jsem si upravil, ale v hlavnim dashboardu se mi nic neobjevi, ani jsem nikde nezjistil jak ho nalinkovat atd..

    [Check_mk (english)] Building custom graphs from multiple sources - check_mk/pnp4nagios
    http://lists.mathias-kettner.de/pipermail/checkmk-en/2012-June/006271.html
    TBC
    TBC --- ---
    DRON: no ja myslim obsahove stejne, ale nejlip primo v dohl. systemu
    DRON
    DRON --- ---
    SAMGARR: jako cekovani, kdy byl nekdo prihlasen jde udelat jednoduse. me slo spis o predavani informaci mezi spravci. Pouzivali sme to tak, ze pri odhlaseni se otevrel editor a clovek tam par slovy napsal co resil. pri kazdem prihlaseni se tento log zobrazoval, tak mel clovek rychly prehled co kdo a kdy a proc resil. Kdyby ste nekdo vedel o nejakem takovem zijicim projektu, dejte vedet :-)
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    DRON: A neslo by to vyresit sledovanim auth logu? Prihlaseni uzivatele by spustilo trigger a ten si muzes dat do grafu. A zmenu konfigurace hlidam monitorovanim Puppet agenta.
    DRON
    DRON --- ---
    ale na rootu jsem cetl, ze 2.11. bude v Praze nejaka lokalni zabbix konference a 1.11. je v programu Red Hat konference zminovan nejaky opensource monitoring (predpokladam, ze to souvisi), tak zkusim nadhodit, jestli by nechteli tuhle ficuru naimplementovat. Prislo by mi to sexy, kdyby byl tento log vizualizovanej i v eventech a/nebo grafech. Jakoze treba v tento cas probehla zmena v konfiguraci a takhle se to chova potom...
    DRON
    DRON --- ---
    TBC: to je bohuzel vec, co mi chybi nejen na zabbixu. Kdysi sme pouzivali neco podobneho pri odhlasovani od serveru, ale byl to jen jednoduchy perlovy script a skoncil nekde v propadlisti dejin a od te doby nemuzu zadny podobny projekt najit... (zaroven jsem liny neco takoveho programovat :-)
    TBC
    TBC --- ---
    Nemate typ na nejakej nastroj, ktery by mohl slouzit jako servisni denik pro zarizeni? Tedy nejake prihlasovani a psani udalosti? Vubec nejlepsi by byla nejaka nastavba na check_mk, nagios ci icingu, ale nic se mi nedari najit :o(
    DRON
    DRON --- ---
    vysel zabbix 3.2, zitra zkusim upgrade :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam