• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HITOMIG. R. R. Martin - Píseň ledu a ohně (knihy, seriál, TCG, RPG, deskovky...) SPOILERY POVOLENY!
    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    věděl jsem přesně kde to najdu ))

Tu Melkor chtivě zatoužil po silmarilech a sama vzpomínka na ně byla v jeho srdci jako sžíravý oheň. Od
    té chvíle rozpálen touto žádostí stále dychtívej i usiloval o Fěanorovo zničení a o rozbití přátelství mezi
    Valar a elfy; vychytrale však zastíral své záměry a v tvářnosti, kterou nosil, se ještě neukazovalo nic z
    jeho zloby. Pracoval dlouho a jeho námaha byla zprvu pomalá a neplodná. Ale kdo zasévá lži, nebude
    nakonec postrádat žeň a brzy bude moci opravdu odpočinout od své práce, a sklízet a sít budou za něho
    jiní. I Melkor nalezl uši, které mu naslouchaly, a jazyky, které zveličily to, co slyšely; jeho lži putovaly od
    přítele k příteli jako tajemství, která dokazují moudrost vypravěče. Hořce pykali Noldor za pošetilost
    svých otevřených uší ve dnech, které nesledovaly potom.
    Když Melkor viděl, že se k němu mnozí přiklánějí, často mezi ně chodil a mezi svá pěkná slova vplétal
    jiná tak chytře, že mnozí, kteří je slyšeli, věřili ve vzpomínce, že vzešla z jejich vlastních myšlenek.
    Vyvolával v jejich srdci vidiny mocných říší, jimž mohli na Východě panovat podle vlastní vůle v moci a
    svobodě; potom se začalo šeptat, že Valar přivedli Eldar do Amanu ze žárlivosti a ze strachu, že krása
    Quendi a tvůrčí síla, kterou jim udělil Ilúvatar, vzroste tak, že ji Valar nebudou moci ovládat, až se elfové
    rozrostou a rozšíří po rozlehlých zemích světa.
    Navíc, třebaže Valar věděli o příchodu budoucích lidí, elfové o něm ještě nic nevěděli, protože jim to
    Manwě nezjevil. Ale Melkor s nimi tajně mluvil o Smrtelných lidech, protože postřehl, jak se dá mlčení
    Valar překroutit k zlému. O lidech zatím věděl pramálo, protože byl při Hudbě tak zaujat vlastní
    myšlenkou, že skoro nedbal o Ilúvatarovo Třetí téma, ale mezi elfy se začalo šeptat, že je Manwě drží v
    zajetí, aby mohli přijít lidé a přebrat jim království Středozemě, jelikož Valar vidí, že by toto slabší
    plemeno s krátkým životem snáze ovládali, a tak chtějí ošidit elfy o Ilúvatarovo dědictví. Bylo v tom
    pramálo pravdy a Valar se vždy velice málo dařilo ovlivňovat vůli lidí; mnozí Noldor však těmto zlým
    slovům uvěřili zcela nebo napůl.
    A tak dřív, než si to Valar uvědomili, byl pokoj Valinoru otráven. Noldor proti nim začali reptat, mnozí
    zpychli a zapomněli, kolik z toho, co mají a vědí, dostali darem od Valar. Nejprudčeji hořel plamen touhy
    po svobodě v dychtivém srdci Fěanorově a Melkor se tajně smál, protože na ten cíl byly zaměřeny jeho
    lži, vždyť Fěanora nejvíc nenáviděl a stále žíznil po jeho silmarilech. Těm se však nesměl ani přiblížit,
    protože Fěanor je sice nosil při velkých hostinách na čele, kde mu plápolaly, ale jindy byly bedlivě
    střeženy, zamčeny v hlubokých kobkách jeho pokladu v Tirionu. Fěanor si totiž silmarily zamiloval
    lakotnou láskou a pohled na ně nepřál nikomu kromě svého otce a svých sedmi synů; málokdy si teď
    vzpomněl, že světlo v nich není jeho vlastní

konec OT, ale zas stejně tu jen čekáme a ještě dlouho budem
    J4C0B1M
    J4C0B1M --- ---
    Za první nelad stejně ale může Melkor, takže bez něj by ani nepřišla (taková) pýcha
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    toje spis podstatny pro to co si myslim o noldor :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ZAREK: Když už tu teda jsme mimo téma... Teleri a jejich lodě a umírání jsou pro děj teda podstatní dost...
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    NELLAS: pravda, ale ty mi neprisli moc podstatni pro dej
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ZAREK: A taky ti, co došli do Valinoru a pak tam zůstali. Třeba Vanyar nebo Teleri...
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    MADIETTA: no svuj nazor na elronda jsi uz vyjevila, ja take, nema smysl to dal rozebirat. je snad trestny se ptat na arwen?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    GIINGGER: no tak když neznáš knihu ani Silmarillion, tak chápu, že nemůžeš vědět, že Elrond je úplně jiná postava, než jak ho PJ pojal. Jemu se jako záporák hodil do toho jeho zparchantělého přetvoření dějové linky s Aragornem/Arwen, ale to je znásilnění té postavy, jak ji napsal JRRT.
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    NELLAS: hele pycha byl hlavni motiv vsech noldor co sli zpatky z valinoru co byli v nejaky pozici moci, radovi vojaci moc nevim, ale ti nejsou podstatni a ty normalne chovajici se elfi mi prisli jen ti co nesli do valinoru
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ZAREK: proč do toho taháš Arwen, my se o ní bavíme?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ZAREK: Vidíš, a já si vždycky myslela, že elfové v Silmarillionu nejsou ani svatí, ani šmejdi. Že mezi nimi byli i dobří i špatní (co dojeli na svou pýchu) a že to někteří fakt podělali a už se to pak s nimi táhlo dál. Prostě v Silmu to byly takové reálné postavy, v Pánu prstenů už to byly bytosti unavené pár tisíci let života mezi smrtelníky.
    GIINGGER
    GIINGGER --- ---
    MADIETTA: Mne se fakt libil ty jo. A jako zaporak mi neprisel..spis realista. Priznam se, ze LOTRa jsem kdysi v 16 nedocetla a od ty doby jsem se o to zatim znovu nepokousela, takze nemuzu porovnavat, ale filmovy Elrond se mi libil jak castingem tak charakterem. Srala me spis Arwen s tim jejim nemennym xichtem damy v nesnazich ktery uplavaly hracky, ale ja obecne tenhle archetyp nerada.
    CARB6N
    CARB6N --- ---
    JADE: Jako když už to bereme tady takhle široce, tak já chci konečně nějakej kulervoucí Warhammer!

ZAREK
    ZAREK --- ---
    JADE: ale presne takovy maj bejt silmarilionovy elfove
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    MADIETTA: a arwen se ti libila jo? :p
    JADE
    JADE --- ---
    ZAREK: prave, zadny nafinteny princatka ale poradny smejdi :D
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ZAREK: nehodil se na to věkem ani vzhledem a ještě byl úplně blbě pojatý jako postava, v zásadě byl zahraný jako záporák, prostě absolutní fail.
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    vsichni elfove ve warcraftu jsou vice ci mene fetaci
    ZAREK
    ZAREK --- ---
    JADE: jeste toho trochu
    JADE
    JADE --- ---
    ja bych bral Warcraft serial a jeho pojeti elfu ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam