KOUDY: šmarjá, souhlasím s tebou, že osmá sezóna buduje je cersei jako mad queen. Nic jiného jsem ani netvrdil. V tom není žádnej spor.
Spor je v tom, že je to strašně nablbý v kontextu předchozích dvou sezón, kde jsou zhola zbytečný linky ala Sam jde do citadely, aby potvrdil a.) Jonův rodokmem b.) Naučil se jak vyrábět zbraně pro spor s nemrtvýmy c.) Přitáhl meč ze své rodiny a předal ho. Těch 30-60 minut co jsem strávil s touhle rozvařenou břečkou (samova linka), jsem si připadal jak při gay treku na Mordor Sama a Froda. Dobře napsaný příběhy většinou uměj vedle splnění abc, ještě dodat nějakou další rovinu tomu co se děje, než jsou nějaký pseudo problémy smutnýho Sama. To se ještě dařilo v prvních 4 sezónách GoT, v páté to pokulhávalo a v šestý už to začala být plytká podíváná. Rozpad osobnosti Daenerys mohl počít už v šesté nebo sedmé sezóně, bylo by to scénaristicky obtížnější, protože by se do ní furt musel zamilovat Jon. Jenomže seriál se buduje po sezónách, takže si ujasní kde budou na konci sezóny hlavní postavy a za tím se jde. Nějaký styčný body pro další sezónu tam jsou, ale je jich málo. To je ale dost jinej druh práce, než když máš napsáno několik knih a můžeš krásně využít udělaný práce a zhutnit příběh aby plnil nějaký příběhový funkce (dones něco, něco se dozvíš atd.) + nesl drama. Můžeš pak krásně jednou scénou završit něco co se buduje několik sezón. Vtip je ale v tom, že to můžeš dělat i v nepodstatných částech příběhu, takže začne bejt zajímavější. Když ale nemáš materiál pro další tři sezóny, jedeš jen hlavní linky a začnou ti mizet detaily. Dostáváš do vtipnejch situací, že máš 8 postav najednou a snímáš je jako partu superhrdinů. Bez knížek už se nerozpracovávají vedlejší příběhy a vzniká přímočařejší struktura. Co tvrdím já, že se tím ubrala hlobuka a nuance který mě bavili v prvních pěti sezónách. Já si díl užil, protože jsem se smířil s proměnou od šesté sezóny, ale nic naplat Daenyrs jako mad queen otevřeli až na úplnej závěr. Měli k tomu nějaký pretext v celém GoT , ale myslím si, že byl slabej. Silnější by byli pomalejší přerod.