• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HITOMIG. R. R. Martin - Píseň ledu a ohně (knihy, seriál, TCG, RPG, deskovky...) SPOILERY POVOLENY!
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    když tu probíhala debata o přerodu/nepřerodu na mad queen, tak na tuhle scénu se myslím úplně zapomnělo:
    Game of Thrones (S05E05) - Daenerys feeds her Dragons with nobles of Meereen
    https://www.youtube.com/watch?v=xpCocBknqWI
    NJAL
    NJAL --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: Prelozeno do slovenstiny: Finale best v riti :-)
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    NIGHTFURY: napadlo mě to samý
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    taky mi dost divný zase příjde to s tou Aryou, jak mohla ve 13 (nebo kolik jí bylo na začátku, jak se tambaví s fotrem) vědět, že "it's not me"
    teda Martin už nic psát teda nebude? slyšela jsem správně?
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    IVUS_KA: Spoiler! Se mu na to nikdo nebude dívat :D
    SLEEPLESS8
    SLEEPLESS8 --- ---
    Tyrion Tries To Negotiate With Monty Python
    https://www.youtube.com/watch?v=eVyxnMM3ldc
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MEMENTO_ISHMENE: "dobře, tak naposled, ale jestli ten idiot zas řekne něco špatně, tak kašlu na honorář a du domu"
    MEMENTO_ISHMENE
    MEMENTO_ISHMENE --- ---
    CADDY
    CADDY --- ---
    SEVERINE: ja nevim, mne sedmicka prisla jeste docela fajn teda...az osmicka byla divna...
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    HNIZDO: po epizodě 8 je laťka proklatě nízko ;)
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    POSEIDON: charitu, která mu zaplatí léčbu?
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    CASTROL: pokud vim dobre, tak je to na charitu, ne pro nej.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    to on nepotrebuje, spis by meli delat sbirku na lekce scenaristiky a dramaturgie pro D&D, aby ze SW neudelali stejnou sracku.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CASTROL: to je sbírka na lekce herectví
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    pochopila jsem dobře, že fanoušci dělají sbírku na léčení Jona Sněha - toho herce, kterej na seriálu vydělal balík a má teď vystaráno? já jen, jestli mě nešálil zrak, když jsem brouzdala netem
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ALDARION: Ono kdyby se jim podařilo to uvěřitelněji rozepsat, tak je vlastně ten základní děj asi nejzajímavější jak to mohlo skončit. Stačilo to roztáhnout a doplnit vývoj a motivaci postav.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ROMANITO: Ta zmínka o "jakémsi druhu progresivního bonapartismu" mi tam přijde strašně zajímavá. (Zašel bych klidně ještě dál a uvažoval, zda Daenerys nezapadá do archetypu "dobrotivého krále" který by rád učinil svět lepším a spravedlivějším, ale celá sociální realita je proti němu. "Car je dobrý ale rádce má špatné." Kterýžto narativ nakonec kýženou změnu nepřináší, protože se snadno zvrhne v nějakou formu obhajoby stávajícího zřízení. Panovník snažící se o změnu shora nic nepřinese, protože aby mohl změnu učinit, musí trvat na autoritě panovníka, která nakonec změně brání.) Klidně bych se od toho odpíchnul a diskutoval o tom, že Daenerys byla odsouzena k nějakému tragickému konci, protože prostě nemohla spasit Westeros klackem. ;) Ale o tom ten článek samozřejmě není. :)

Kdysi v diskusi o seriálu Buffy: The Vampire Slayer (smrt jedné lesbické postavy a následné šílenství druhé) jsem si docela ochotně nechal vysvětlit, že i když ti znechucení uznávají, že scénárista nic špatného nezamýšlel, přesto jim v principu uškodil, protože prostě něco, co vypadalo výjimečně progresivní a pozitivní, skončilo tradičním špatným koncem který přinesl klasické špatné téma "homosexuální vztah nemůže skončit šťastně".
    V tomhle kontextu docela chápu, že levicový myslitel horující pro radikální změnu až revoluci je s koncem Hry o trůny nespokojen. Chviličku to vypadalo, že to bylo něco jiného, tak se těšil - ale ne, je to pořád stará klasická monarchistická fantasy. :D Jako takovou, jako udržování ikon, které chce zbourat, ho prostě musí strhat...

Osobně si myslím, že by se na tom dala najít i spousta zajímavých, dobrých témat, a možná by i převážily, ale takovým způsobem se revoluce dělat nedá. :D

Hlavně mi přijde legrační, že někdo měl nějaká očekávání. Autoři, kteří jsou součástí nějaké kultury, která má své stereotypy, vytvářeli - s cílem být komerčně úspěšní - nějaké dílo tak, že za sebe (více či méně náhodně ? :D) kupili scény, které měly vypadat cool. Nepostavili se při tom ke své vlastní kultuře s nadhledem a kriticky. Božíčku, to bych fakt nečekal. :D
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    KOUDY: já mu ty emoce nevěřil ani v tom dokumentu.....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam