• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LANNADOGPOINT - soukromé depozitum pro opuštěné psy
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ZMYJKA: jinak jeste k tomu ze neexistuji zadne studie o vlivu kastrace na psi chovani - mam dojem ze to byla noita ktera nekdy loni nebo predloni po navratu ze zahranicniho seminare zrovna psala ze jak je v usa kastrace tak rozsirena tak tam je pak pro mistni psy sileny sok setkani s nekastrovanym jedincem - ze se proste chovaji jinak. nepamatuju si bohuzel detaily...
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    DRAKKA: jj, šak proto jsem proti té restrikci, protože mám pocit, že bude neúčinná tam, kde by to bylo potřeba a odradí to lidi, co z osobního přesvědční kastrovat nechtěj (což nemám problém chápat a respektovat - jen jsem alergická na výkřiky typu že kastrace fenu psychicky i fyzicky "zmrzačí"). Já zas mám zábrany nechat vykastrovat psa :D Ale nemusím z toho hned dělat ideologii - prostě vím, že v tom hrají roli i moje očekávání toho, jak by ho to změnilo, a to možná víc než fakta, kterých zas tak moc k dispozici není.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: koneckonců, většina veterinářů kastruje i vlastní čuby :). Alespon u nás v práci máme kastrované čuby všechny.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ZMYJKA: tak ty o ty zdravotni aspekty ale dogpointu (pokud to vezmu uplne zjednodusene) az tak nejdre, primarni je aby se psi dal nerozmnozovali. ja fenu z utulku mam a stenata nikdy nemela (je ji ted 11). zvazila bych to pokud by mela zdravotni obtize typu falesek, zanetu atd. jinak nevidim duvod do zdraveho psa rezat...obzvlast kdyz u fen to az tak jednoduchy zakrok neni
    TERRORIST
    TERRORIST --- ---
    ATUARFIK: Jo to máš pravdu, ono je to prašť jak uhoď, ale stejně si myslím, že lepší by byla kastrace.
    PETRA_CHATEAU: jo tak, jsem to špatně pochopila

    Když už jsme u toho, tak já fenu kastrovat nechám právě z toho důvodu, že je na to spíš psychicky špatně. Když hárá tak je to sní k nevydržení(ukňouraná) po hárání najede hned faleška, kdy je fena jak hromádka neštěstí a poté najede na mód (poslední hárání) vyjíždím na všechny velký psy bezrozdílu pohlaví. Normálně jak jsem zvyklá se chová cca 2-3měsíce a pak zase najede hárání. Takže si myslím, že se jí spíše uleví, nejen jí. Jinak bych jí nekastrovala. Více méně souhlasím s ID ZMYJKA
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Já jsem Gátu nechala vykastrovat po druhém hárání (bylo v plánu po prvním, ale než jsme se rozhoupali, začala znovu hárat), nepozoruji na ní absolutně žádný vliv na psychiku, na psychiku mělo vliv akorát to hárání dvakrát ročně, v průběhu kterého byla občas trochu psycho, od té doby je stejná jako byla mimo období hárání. Normálně se dál vyvíjela psychicky i fyzicky, nemá problem se psy, není inkontinentní...prostě nic abnormálního.
    Není pravda, že veterináři neříkají nevýhody, alespon ti co znám já, říkají výhody i nevýhody. A po pravdě, 90% čub stejně na kastraci skončí, akorát ve věku kolem 10 let a více, se zánětem dělohy a/nebo nádory na mléčce a s podstatně sníženou prognozou.

    Co se týče toho brekotu dva dny po kastraci, byli jste s tím u veterináře? Pokud ne, tak to je chyba, veterinář by dal léky, které by ji odbolestnily (nicméně tyhle stavy většinou bývají spíš psychické a často způsobené majitelem, který psa utěšuje a má z toho špatné svědomí, což pes cítí, plus samozřejmě vliv narkozy. Na 99% to není fyzickou bolestí)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: a z těch obviňovaček veterinářů se mi upřímně řečeno docela zvedá kufr - většina vetů se snaží především o to, aby od nich odcházela zdravá zvířata a spokojení majitelé - představa o tom, jaké megamarže mají z prodeje je zcestná (zeptej se vetů tady na nyxu, kolik procent maj marže z prodeje). Ano, i mezi vetama se najdou hovada a ano, i vet může mít blbej den, předsudky, zastaralé informace a kdoví co ještě - ale kastraci vážně nedoporučujou proto, že z ní maj prachy, ale proto, že většině z nich už někdy odešla na stole fena s pozdě objevenou pyometrou.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: a většina lidí skutečně nekastruje fenu primárně kvůli svému pohodlí (a krvavé flíčky jsou to nejmenší), ale kvůli zdraví a pohodlí feny - nevím, kde se bere představa, že hárání je pro fenu kdoví jaké fyzické a psychické labůžo, o které ji kastrací zákeřně připravujeme.

    Že by se fena, pokud k tomu není zásadní důvod, neměla kastrovat pokud není úplně v kondici je jiná, s tím naprosto souhlasím.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: Když už seš u toho - zajímaly by mě nějaké doklady toho, jaký vliv má kastrace na psychiku feny/psa - ne dojmy majitelů, ale nějaký seriózní výzkum - nikde sem nic nenašla a to sem fakt hledala.

    Nijak nechci snižovat pozorovací talent zkušených majitelů/chovatelů - ale sem psycholog a mám setsakra přesnou představu o tom, jak je těžké udělat výzkum vlivu čehokoliv na psychiku, obzvláště pokud ten, o jehož psychiku se jedná, nemůže sám vypovídat - vím jak hodně ovlivní výsledky očekávání výzkumníka, jaký vliv má třeba při terapii očekávání terapeuta... Takže by mě vážně moc zajímal výzkum, jak se skutečně mění psychika zvířete a kolik do toho vnáší naše očekávání změny (tzn. něco jako double-blind). Do té doby budu vůči veškerým prohlášemím o "ovlivnění psychiky" skeptická.
    TRIKSTRA
    TRIKSTRA --- ---
    Třeba já, jakožto osvojitel KASTROVANÉ feny z Dogpointu, bych si už asi kastrovaného psa/fenu (pokud by to nebylo ze zdravotních důvodů) nevzala. Od tý doby, co jí mám, se o tom snažim získat, co nejvíce informací. A věřte nebo ne, má to ohromný vliv na psychiku i zdravotní stav. Většina lidí dnes nedá na veterináře dopustit, bohužel. (Dnes, v době konkurence, je těžké najít veterináře, který nepropaguje výrobek ze kterého má procento z tržby.) Proč veterináři mluví jen o výhodách kastrace? Nestalo se mi, že by mi veterinář hnedka z první vyblil nevýhody. Že by to nevěděl? Tomu nevěřim. No jo no, očkování je neuživí.

    To, že je to nevymahatelné a neuhlídatelné, je stejný jak u reprodukce, tak u kastrace, takže takhle Dogpoint přijde o X lidí, kteří si od nich psa nevemou jen proto, že ho musejí dát kastrovat a přitom to jsou zodpovědní lidé a psy si uhlídaj. Naproti tomu to sice odradí pár "množitelů", kteří si ale najdou jinou cestu, jinýho psa a bude jim jedno, jestli je z Dogpointu nebo ne. Psů je všude jak nas.áno.

    PETRA_CHATEAU: Já si dneska moct vybrat, tak Žvejku nekastruju ani za milion. Je zdravá, tak k tomu nevidim důvod. (Pro mě totiž neni důvod to, že jakožto lidi jsme pohodlní, a tak nemusíme po kastrandě doma uklízet její barvení, protože nehárá.) Navíc!, kdyby nebyla vykastrovaná, tak je na tom psychicky o poznání lépe.

    Nemluvě o tom, že dnes bych už vůbec nenechala kastrovat takhle zubožený zvíře. Nejdřív pěkně nabrat, posílit, a až pak do nich hrabat. Nikdy už totiž nechci slyšet ten pláč, že to bolí, dva dny v kuse. Což se u normálního psa (myšleno kondičně) nestává.

    Pro Dogpoint: Neberte si to nijak osobně(, je to jen další názor do pranice), stále Vás budu podporovat, každý snad děláme, v dobré víře, věci podle svého nejlepšího svědomí. Nadále budu nosit placku "I love Dogpoint", protože můžete za to, že mám doma tu nejlepší pesinu, nikdy bych jí nevyměnila a moc Vám za ní děkuju...


    LANNA
    LANNA --- ---
    PETRA_CHATEAU: Nemame pevnou lhutu, u kazdeho psa to stanovime individualne v zavislosti na veku, zdravotnim stavu a moznostech noveho majitele. Vyjdeme maximalne vstric, ale kastrace probehnout musi, pokud to konkretniho psa primo neohrozuje.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    TERRORIST: nemyslim u štěňat, brala sem si dospělou fenu.jde mi spíš o to, do jaké maximální doby po adopci by měla být udělaná kastrace u dospělýho psa
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TERRORIST: Však to neodporuje tomu, co jsem psala já - prostě si myslím, že takováhle podmínka, navíc těžko vymahatelná, bude méně účinná než osvěta. Prostě kdo je tupý stádo, tak to dodržovat nebude, i když to bude mít ve smlouvě.
    TERRORIST
    TERRORIST --- ---
    PETRA_CHATEAU: ony se ty názory na věk kastrace liší, někdo by kastroval už před prvním někdo až po 2hym. Já osobně chci počkat na to až mi čuba dospěje, a pak půjde taky, ted jí jsou 2 takže za rok v zimě jí to čeká určitě.
    PETRA_CHATEAU
    PETRA_CHATEAU --- ---
    jen pro představu, pokud si od vás člověk vezme fenku, kolik bude mít asi tak času na kastraci?
    proč se ptám. my máme lolu rok a kastrovaná eště neni, ačkoli se na to chystám, nejprve začla hárat asi měsíc po tom, co sme si jí přivedli domu, pak jsme začali plánovat kastraci a objevily se potíže se srdcem, než sme se proboxovali na kardio vyšetření, blížilo se další hárání, tak sem se rozhodla, že to eště vydržíme, protože je snad ideální kastrovat tak nějak uprostřed mezi dvěma háráníma. no když už sem jí chtěla teda fakt nechat vykastrovat, tak začla hárat docela překvapivě necelý 4 měsíce po předchozim hárání. no a rok je v hajzlu, ani nevíš jak
    TERRORIST
    TERRORIST --- ---
    ATUARFIK: Víš je to sice hezké, ale bylo by to totálně neúčinné. Že by si se šprajcla? Tak bys pejska proste neměla, ano lidé chtějí pro svého mazlíka to nejlepší, ale pro mnoho lidí je to právě to, aby fena měla štěňátka(kvůli zánětu), pes si musí zasunout atd...Lidi jsou bohužel tupý stádo a osvěta v těhle věcech je ještě v plenkách. Lidi co vědí k čemu přispívá neplánované rozmnožování psů stím problém mít nebudou, třeba jako já. Když jsem si brala svýho psa, tak jsem taky podepisovala smlouvu s chovatelkou a mám vní některá stanoviska, která musím dodržovat i nyní, ikdyž nejsou tak radikální. Ale u organizace jako je dogpoint, to ani jinak nejde, tak by celý ten boj byl podle mého úplně zbytečný.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    13ti minutové (trochu delší no:) video Lily a mrňat. mrňata pěknou rostou, za ř dní od narození už mají dvojnásobnou váhu.

    Lily- sedmi máma 5. den - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=VH8-XyRwRhQ&feature=plcp
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    nejhorší je, že kdyby mělo být ve smlouvě ošetřeno naprosto všechno (i třebas s "vysvětlením")... tak nám budou lidi podepisovat spíš knihy :D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    HNDZCK: Jsem kočkař, ne pejskař, sem do klubu chodit jenom okounět, ale přidám se se svou troškou do mlýna do diskuze.

    Jsem 100% pro kastraci, ale ta formulace ve smlouvě by mi vadila. Z cela iracionálního důvodu, možná bych se bála, jestli Dogpoint náhodou není obdoba těch šílených kočkobab, co vám sice svěří zvíře, ale pak vás chodí co týden kontrolovat, jestli se dobře staráte. Ta obtížná vymahatelnost mi taky připadá problematická - prostě bych se asi "šprajcla."

    Můj návrh je něco jako:
    Majitel se zavazuje zvíře nemnožit. S ohledem na zdraví a bezpečnost zvířete důrazně doporučujeme kastraci do ... věku zvířete. Pro fenu znamená kastrace účinnou prevenci zdravotních komplikací, u psa kastrace zamezí možnému útěku za hárající fenou nebo nepředvídatelné "nehodě." Více informací o kastraci viz webové stránky www.dog-point.cz.

    Z vlastní zkušenosti myslím, že dobrý majitel prostě chce pro zvíře "to nejlepší" a bojuje s myšlenkou, že kastrace je "proti přírodě." Čiliže nejdůležitější je osvěta.

    Tož tak. :)

    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SATHIK: já si hlavně myslím, že až na množitele (a ti chtěj psy co vypadaj jako nějaké plemeno - a ty bych prostě z ruky nekastrované nedala) většina lidí primárně nechce svého pejska z útulku množit - ale mají plno předsudků a představ o tom, jak to pro pejska bude dobré, mít štěňátka/vrznout si a jak mu kastrace "zkazí" povahu - a i když jim v útulku řeknou, že ne, tak budou "venku" vystaveni tlaku lidí, co do nich budou hučet opak - vidím to na jednom starším pánovi, se kterým chodíme venčit - feňule (venkovská voříška) mu už jednou odhárala a pán furt řeší kastrovat - nekastrovat - vždycky mu někdo z okolí něco řekne (buď pro kastraci nebo proti) a pán to zas začne řešit - lítá od toho že ano po to že ne - přitom množit nechce, jen chce pro feňuli to nejlepší a nemůže se rozhodnout. Přitom není nevzdělanec, ale holt v životě neměl psa a je do ní zaláskovanej a bojí se o ni...

    A právě na tyhle lidi - ne primárně nezodpovědné, ne zlé - ale prostě nedostatečně informované a tím pádem podléhající nátlaku okolí bych se zaměřila - informovala je, udržovala s něma kontakt a podporovala je, až na ně někdo vybalí, že fena musí mít jednou za život štěňata a pes si musí taky zašukat, prostě dělala bych jim zázemí "chovky" - i třeba až za něma někdo přijde, že by chtěl takové štěňátko, jako je ta jejich pejska, tak aby mohli odkázat - heleďte támhle jich mají kupu, no vážně, jeďte se podívat...

    Myslím že na tohle má Dogpoint moc dobře našlápnuto, být "značka" - tak posílit tohle - tu oporu novým majitelům ve vybavenosti informacema, v udržení kontaktu (třeba i udělat Dogpoinťákům nějaké "průkazy původu" - jako že jsou von Dogpoint), vybavit je argumenty, když na ně okolí bude tlačit...

    Lidi se v tomhle od psů moc nelišej - nemá cenu dávat jim "povely" když člověk není schopen dosáhnout jejich splnění - lepší je přesvědčit je, že je pro ně dobré udělat to, co člověk chce - dlouhodobě to funguje líp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam