Stres, strach, nejistota z neznámého prostředí a osob... Tohle všechno jsou pocity, které nejsou známé jen nám, lidem, ale zažívá je každý pes, který se dostane do útulku.
První dny v útulku (pro některé psy se špatnou zkušeností i týdny) pro ně bývají těžké. Neví, co si počít, zda mu něco hrozí, nebo ne. Neumí nám to sdělit, musíme to v jejich řeči těla číst sami. Když na nás zavrčí, víme, že nám tím říkají : "Já se bojím, jsem nejistý, něco se dějě, děláš něco, co mě děsí, prosím pochop mě a nedělej to".
To je celý zázrak toho, co se psy děláme. Sledujeme je a snažíme se pochopit to, co nám chtějí beze slov sdělit.
U psů z útulku je to o to horší, že oni tímhle procesem prochází opakovaně - jakmile si zvyknou na nás, ošetřovatele, přijde nová skvělá rodina. Ale je to zase od začátku - nové prostředí, noví lidé, nový režim, nejistota co bude teď...
I my lidé, když se bojíme a jsme ve stresu, chováme se jinak - neuvažujeme racionálně, nedržíme emoce na uzdě, jsme nepříjemní, chceme aby nepříjemné pocity zmizely, ...
Všechny tímto prosíme, neočekávejte, že si domů z útulku přivedete hotového pejska, který bude od první minuty dělat vše dle vašich představ. Dejte jim čas, buďte průvodcem jejich NOVÝM ŽIVOTEM a naučte je, jak to u vás chodí a co je vám společně příjemné. Jak se říká,na začátku je duha, na konci je poklad.
Za všechny útulkáče moc děkujeme!
Tým Dogpoint o.p.s.