• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECROMANWindows Phone - rady, návody, programování, Windows 10, Surface Duo/Neo
    Diskuze pro všechny, které zaujal nový systém Windows Phone. Ať už uvažujete o koupi telefonu s tímto systémem, nebo jej již vlastníte, zde najdete všechny možné tipy a triky, rady s konfigurací i pokročilé návody, tipy na zajímavé aplikace ke stažení na app store, řešení nejčastějších problémů i diskuze o nadcházejících updatech.

    Windows 10 SDK Preview
    https://dev.windows.com/en-us/windows-10-for-developers

    Vyvíjíme aplikace pro WP: Výdělky z aplikací – platby, pravidla, W-8BEN form (5. díl) - SmartMania.cz
    http://smartmania.cz/clanky/vyvijime-aplikace-pro-wp-vydelky-z-aplikaci--platby-pravidla-w-8ben-form-5-dil-2094
    rozbalit záhlaví
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    KEJML: Pro přidání vlastní vyzváněcí melodie stačí připojit telefon k počítači, najít mp3 kterou chceš použít, nastavit jí ve vlastnostech žánr "ringtone" a následně nahrát do složky ringtones v paměti telefonu.

    VECTOR: V tuhle chvíli Insider buildy nenabízí nic moc zajímavého navíc, takže spíš asi ani ne.

    KEJML: Tak protože někdy je to celkem exciting a protože máš do určité míry šanci ovlivnit směřování a napravit nějaké bugy (viz třeba ten tvůj bug s One Hand Mode) :)

    GILDARIUS: V Barceloně bych moc neočekával, spíš vůbec nic. Vzhledem k tomu jaký aktuálně nabírá vývoj mobilních W10 směr (podpora desktopových aplikací na ARMu) to vypadá na další restart platformy, tudíž budou všichni vyčkávat jak to dopadne a následně případně na HW který to bude podporovat.

    AGGU: Skype SMS relay sice funguje, ale ta univerzální Skype aplikace je pořád preview, což myslím vypovídá o její úrovni (startuje několik vteřin, přepínání do spuštěné aplikace taky hrozně trvá, nemá vyhledávání v obsahu konverzací, live tile neukazuje množství zpráv). SMS, které používám primárně pro jejich bezproblémovost, spolehlivost a univerzálnost, bych tomu v tuhle chvíli určitě nesvěřil :) To byl vůbec od MS asi největší dick move v poslední době, protože Messaging Everywhere byla jednoduchá rychlá aplikace která fungovala, ale protože MS musí mít svoje vlastní iMessages a chce tlačit Skype (který je ale pořád – už asi rok – v preview a přesně tak funguje), tak Messaging Everywhere hodili do koše.

    AGGU: Jasný. Z pohodlnosti mám pořád nastavený region na US, protože pak můžu nakupovat ve Store i audio/video obsah, ale párkrát jsem na internetu zahlédl že v některých regionech si od AU lze už zapnout Cortanu v EN i když má člověk jiný region. Což se teda bohužel asi pořád nevztahuje na ČR. Jinak myslím že většině lidí nejde v případě W10M o funkci asistentů, ale o řadu praktických věcí, které MS kvůli tomu že se snaží pro svoje služby získat uživatele iOS a Androidu, integroval přes Cortanu (synchronizace notifikací v Action Center, odpovídání na zprávy, vyhledávání telefonu, odesílání navigačních pokynů přímo z PC).

    KEJML: Synchronizace notifikací atp. s Cortanou bohužel souvisí, protože je bohužel prováděná skrze Cortanu – kvůli tomu aby si mohli uživatelé Androidu a iOS synchronizovat notifikace (v předchozím buildu byl na vylepšenou synchronizaci Androidu dokonce quest v Insideru).

    RENDALF: Je to poměrně šokující, ale najdeš! :)

    KEJML
    KEJML --- ---
    AGGU: Když ono je to těžký bejt sám na trhu. 90% mejch kamarádů používá Messenger. Může se mi to nelíbit, ale na Skype je nepřetáhnu. A teď Messengeru trvá od startru 10-15 sekund, než můžu někomu napsat. Přes Messeneger nemůžu volat. Přes Messenger nemůžu vyfotit fotku (napíše mi, ať jdu do nastavení iPhonu (sic!) a povolím foťák a odkáže mne do nastavení práv, kde ale Messenger právo k foťáku vůbec nepožaduje).

    Sports tracker - nemůžu během výletu fotit, neexistuje hlášení v průběhu aktivity, pokud aplikace spadne, příjdu i o záznam před pádem.

    Spotify - pomalý, nemůžu ovládat Spotify na PC ve stejný síti, nemůžu používat local files..

    A mohl pokračovat dál. A všechno je to důsledek minimálního podílu na trhu. Ano, můžeš říct, že tobě je to jedno, ty tyhle aplikace nepoužíváš a je to v pořádku, já ti to nezazlívám. Já je používat chci. Pokud nefungují, můžu se vrátit k Nokii se Symbianem S60, kde ty maily a kalendář a mapy fungují taky a baterka vydrží pět dní.

    Reklamní agentura ani designová firma mne zvlášť nerajcují, ale firma, co požaduje posílání maximální úroveň telemetrie proto, abych jim mohl poslat z telefonu feedback k aplikaci na tom není o mnoho lépe.

    AGGU: To je ono, já hlasového asistenta nepotřebuji, ale abych mohl používat funkci jako quite hours, nebo synchronizaci notifikací, což s Cortanou z mého pohledu nesouvisí, tak jsem nucen ho aktivovat (a u toho přehazovat region).
    AGGU
    AGGU --- ---
    DAN_F: Je třeba změnit region, třeba na EN. V češtině Cortana nebude fungovat ještě dlouho, stejně jako třeba Siri. GoogleNow češtinu zkouší teprve od podzimu, ale plnohodnotný jako v angličtině taky není. Umí to mluvit, odpovídat a pár předefinovaných funkcí.
    Stejně, asistenti jsou přeceňovaní. Zatím toho moc neumí. Stačí outlook a onenote ;)

    AGGU
    AGGU --- ---
    GILDARIUS: Až mi chcípne 650, koupím si další 650. Nebo 950. Je to úplně jedno. Na železe nezáleží. Teda pokud se s ním nechceš fotit před zrcadlem ;)
    Windows mapy jsou v základu HERE mapy. Vypadají a fungují líp než HERE mapy před 1-2 lety. Mám k nim jedinou výtku, a to je limit 300 favorites. Snad se to brzo změní. Navigace mluví normálně.
    Messenger se pravda spouští trochu déle, ale je to v řádu vteřin takže nevím proč bych to řešil. Nejsem Flash Gordon ;)
    W10M jsou nekonzistentní? Jak a kde?
    SMS z PC? Cypoviny. BTW tohle nefunguje? https://www.skype.com/en/features/sms/



    DAN_F
    DAN_F --- ---
    AGGU: A je pořád potřeba mít nastavený některý z podporovaných regionů, nebo už jde aktivovat i když bych měl CZ?
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    AGGU: jenže co si koupíš až ti 650 zdechne? já mám 640 bez LTE, potřeboval jsem mobil a LTE v krámě neměli (nehledě na to že byl asi o 2k dražší), dal jsem si tam desítky a funguje to ALE dřív jsem používal here mapy, ty mikrosoftacky jsou oproti nim na hovno - třeba to jak si na nějaky čas usmyslela navigace že nebude mluvit, facebook mesenger se spouští 20 vteřin, notifikace se neukazují takže jedu přes prohlížeč, system je nekonzistetní (oproti 8.1 který bylo supr). Ekosystem dobrá, ale proč když mi přijde sms nemůžu odpovědět z počítače?

    Až ukončí podporu whatsup tak budu měnit, i kdybych chtěl tak si myslim že WM mobily žádný ke koupi nebudou - uvidíme co barcelona ale na CES neukázali vůbec nic.
    AGGU
    AGGU --- ---
    P.S. Cortana samozřejmě v Česku funguje.
    AGGU
    AGGU --- ---
    GILDARIUS: Jak často musíš měnit u W10 telefon? Co si myslíš, u Androidu bys ho kupoval méně nebo více? A u Apple? A proč to tak je? ;)
    Před 6 lety jsem koupil L920. Loni 650. Proč by měl řešit, jestli je v krámu záplava mobilních cetek z Asie s Windows, když to co mám funguje dlouhé roky, se slušným HW, s plnou podporou, upgradama, plnou integrací destop/mobil, včetně emailů, favorites, poznámek, cloudem... A proč bych měl řešit nějaký debilní podíl na trhu? To číslo je úplná mimoběžka v tom jak se rozhoduju co koupím a co ne.
    Úplný ekosystém mají 2 firmy (MS a Apple). Ta třetí (Google) parazituje na Windows. Jediný způsob jak si zachovat duševní zdraví a neplakat na netu pokaždé, když nemám na výběr 5 aplikací na stříhaní mp3 pro vyzvánění, je si vybrat jeden ekosystém a toho se držet. Žádný crossover. A neřešit brainwashing kladiva typu Snapchat nebo Pokemon go.
    Popravdě řečeno, nechci být součástí světa jedné reklamní agentury nebo jedné firmy která před research dává přednost marketingu. Opravdový mobilní linux (Ubuntu, Cyan,...) Google převálcoval a už neexistuje. Není na výběr.
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    KEJML: tak tak, a to ta situace kolem roku 2014 vypadala dost nadějně, hodně typů mobilů, 5% podíl na trhu, oproti androjdovi rychlý jako blesk... MS to zabil (zase) takový ty kecy že je potřeba počkat jsou blbost, spotřebitel chce věci hned a chce mít na výběr - ted se prodává kolik, 6 modelů? z toho 3 lumie, s buhvi jakou podporou do budoucna...
    KEJML
    KEJML --- ---
    AGGU: TL;DR: To vyzvánění už je taková poslední kapka. Windows byli pěknej a bezchybně fungující systém s perfektní integrací sociálních sítí s příslibem na skvělou integraci s desktopem a větší rozšíření mezi lidmi, které přinese více a lepší aplikace. Nic z toho se pro mne nenaplnilo.

    A pro zájemce můj hejt podrobněji:

    Jo, občas nějakej update přijde a opraví nějaký bugy, ale nevidím ten posun dopředu. Například od začátku jsem doufal, že když mám všude desítky, tak budou spolu pěkně spolupracovat, naivně jsem doufal, až v to, že když mi někdo zavolá/napíše/cokoli na mobil, tak to vyřídím z počítače... To teď z části prý začíná fungovat, ale přes Cortanu, která u nás není...

    Nedávno mi z ničeho nic přestalo fungovat posílání SMS. Prostě jeden den posílám, druhý jen "nejde poslat". V jiném telefonu posílání funguje, po factory resetu taky funguje. Podobně sensor core. Jindy se mi zas telefon sám restertoval a po restartu mi vrátil defaultní velikost zobrazení, tedy méně dlaždic na ploše, čili rozházené dlaždice. Jednou se mi zas někdo volá a prostě nejde hovor přijmout (tlačítko při kliku blikne, ale nereaguje).

    K Windows jsem šel s otevřenou hlavou jako k systému, který dobře vypadá, svižně běhá a funguje bez mojí údržby. Design MS rozbíjí čím dál víc, dvě hamburger menu na obrazovce (jedno skryté pod třemi tečkami) mne moc neoslňují. O starání se o telefon už jsem psal. V tu chvíli už pro mne nemá žádnou výhodu oproti konkurenci, kde nebudou problém s aplikacema.

    Protože aplikace, to je kapitola sama pro sebe. Multiplatfromní jsou pomalý a funkčně osekaný (Messenger, Spotify, Sports Tracker, ...), ztrácej integraci do systému (vše od Facebooku, Twitter), o chybějících ani nemluvě, což jsem samozřejmě věděl od začátku. Ale věřil jsem, že se to zlepší. Ovšem ve chvíli, kdy poslední telefon (Lumii 650) představil MS před rokem, k tomu za poslední rok přidalo HP jeden super high end a jeden kousek přidal Alacatel, se to lepšit nebude.

    Live tiles jsou super, ale některý se přestávaj obnovovat když aplikaci nějakou dobu nespustím. Glance screen mi bude chybět nejvíc, tu jsem měl už před Windows, ale k čemu mi je, když se na ní neukazují notifikace, které dostávám nejčastěji, to jest Messenger.

    Neočekávám, že jiné systémy budou bez chyb, ale taky nevěřím, že to bude horší a pár bolístek mi to napraví.
    DIMOUSE
    DIMOUSE --- ---
    VECTOR: Zdar, osobně bych se teď na to vybodl. Stejně nic pro insidery zajímavého není a myslím si že asi ani chvilku nebude. Já jsem zůstal sice ve WI s slow ringu, ale to spíše jen ze setrvačnosti.
    AGGU
    AGGU --- ---
    Aktualizace jsou pravidelné a běží. Na PC i mobilu. Kdo si je vypíná, bo kluci na netu psali, že je to otrava, jeho věc. Blokuje to nejpodstatnější co opravdu kvalitní systém má. Co by za to jinde dali...
    Řešit OS jako celek kvůli aplikaci na vyzvánění? Opravdu?
    Windows Insider si zapne insider. Tj. buď tester nebo nedočkavec nových funkcí. Kdo není ani jedno by se měl WI vyhýbat. Maximálně ho zkoušet na sekundárním mobilu.

    KEJML
    KEJML --- ---
    VECTOR: Proč dělat Microsoftu zadarmo beta testera?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mam mobil zpet z reklamace, vymenili mi baterku a mikrofon. Akorat premejslim, jestli si mam zase aktivovat Windows Insider, nebo to vlastne k nicemu neni. Co myslite?
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    ACID: Pozoruhodné. Tak co tu máme dál? Máš nainstalované a aktualizované "Network services"?

    Jestli máš nějaký QR reader, zkus načíst tenhle kód a otevřít link v něm obsažený.



    Mělo by ti to otevřít store v prohlížeči a následně aplikaci Store, rovnou na stránce té aplikace. Jestli je nainstalované máš, měly by se nacházet v Settings / Extras / Network services (resp. Nastavení / Doplňky / Síťové služby).
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    KEJML: MS na to sere jako na placatej kámen, to že si někde něco kutí aby to za dva roky vydali současný uživatale moc nezajímá.. Byly ukázaný vubec nějaký telefony na CES? dva roky zpátky tam měli Kazam, ten se dřevenym krytem a další tenhle rok nic
    KEJML
    KEJML --- ---
    WOTAR: Jo, dělal jsem to už v neděli, ani v nastavení, ani ve Sotre už mi to žádný další aktualizace nenabízí. A u nastavení vyzváněcího tónu je odkaz na web MS, kde se píše o aplikaci pro vlastní melodie..

    Upřímně už mě trochu nebaví slabá podpora Microsoftu i třetích stran a ve chvíli, kdy problémy musím řešit factory resetem už se poohlížím po jinejch platformách, protože tím pro mne končí poslední výhody Windows...
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    KEJML: A aktualizace jsi nechal proběhnout ?
    KEJML
    KEJML --- ---
    Jsem byl kvůli nefunkčním smskám (a krokoměru, bez kterého dokážu žít, ale štvalo mne to taky) nucen udělat factory reset (takhle jsem si tu bezúdržbový Winodows nepředstavoval) a překvapilo mne, že pro nastavení vlastní vyzváněcí melodie potřebuju nějakou aplikaci, přitom si nepamatuju, že bych dřív nějakou potřeboval. Taky nikde nevidím nastavení výchozího zvuku pro upozornění, můžu jen změnit zvuk pro jednotlivý aplikace. A nevidím možnost přidat vlastní zvuk, lae doufám dovolí taky ta aplikace. Ale vůbec ta obnova ze zálohy je taková polovičatá.

    A původní Facebook aplikace od MS už není k dispozici... neuměla všechny nový věci, ale stejně jsem ji měl radši, než tu od FB.
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    Tak podle němců by měl příští týden být AU i na Acer S58. Takže snad zmizí poslední problém, co s tím mobilem mám.
    https://community.acer.com/...Windows-Anniversary-Update-f%C3%BCr-Acer-Jade-Primo/td-p/451615/page/2
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    WOTAR: rad se tech tricek zbavim zadarmo. Nabidni co uznas za vhodne, treba i nejakou naturalii :)
    ACID
    ACID --- ---
    pod upřesnit nastavení mám jen tohle, viz níže a při volání se žádné tlačítko neobjeví

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam