AGGU: Po pravdě se mi o tom s tebou nechce moc diskutovat, protože tvoje argumentační strategie, ve které se snažíš posílit svoje argumenty tím, že moje názory degraduješ prostřednictvím inzultační a smyšlené premisy a řadíš mě na úroveň školáka nevěstí příliš smysluplnou debatu :)
Každopádně totálně to ignorovat mi přijde úplně seriózní, takže stručně a v bodech:
Rubina asi není třeba do podrobna rozebírat, ale zrovna Windows Central, potažmo Mobile Nations jsou zrovna tím ad-financed konglomerátem závislým na co největší návštěvnosti s pokud možno co nejvíce interakcemi od co nejvíce uživatelů. Rubino pak v rámci MN ani není uváděn jako redaktor, ale jako influencer, což je obecně považované spíše za marketingovou, než žurnalistickou pozici. Ale jako nemyslím si že by to bylo nějak podstatné nebo přínosné co se týče podstaty tématu, jen mi to přišlo jako zajímavý detail.
Porovnávat podíly Linuxu a Windows je naprosto irelevantní, protože Linux je open source a tudíž se může vyvíjet nezávisle na vůli, strategii a nasazení jednoho týmu. Navíc aktuální podíl Windows v telefonech se všeobecně pohybuje kolem 1 procenta, z toho W10M mají 14 procent, tedy asi 0,14 % celkového trhu, což je v absolutních číslech hádám i méně než má Linux a převážná část uživatelů co zůstali zaseklí na WP8.x na W10M už nepřejde.
Ochabující podpora má v případě Windows 10 Mobile poměrně jasné obrysy. Základní problém je, že když vyšla původní verze, měla z nějakého důvodu řadu chyb, nedodělků, problémů a postrádala některou funkcionalitu Windows Phone 8.1. Část jich byla napravená v rámci Anniversary Update, část bugů které se vyskytují z prvních buildů přetrvala do dneška a k tomu se navíc objevily nějaké nové. Ochabující podpora se pak projevuje v tom že opravit nahlášené problémy trvá déle, nebo v horším případě k nápravě nedojde. Někdy přemýšlím nad tím jestli někdo z vývojářského týmu ještě vůbec W10M používá, protože některé ty problémy jsou tak rozšířené, otravné a na očích, že jako vývojář bych se snažil o co nejrychlejší nápravu už jen protože by mě to vadilo jako uživateli. Racionálně mi ale přijde smysluplnější vysvětlení že na to nemají dostatečnou kapacitu. Každopádně to je problém. Když půl roku nefungují dlaždice dvou core aplikací (Mail + Calendar), je to důsledek malé podpory.
Když pominu že tohle záměrně bagatelizuješ a mylně uvádíš restart platformy po pěti letech (přitom skutečností je, že WP8 byly uvedeny cca 2 roky po WP7 a W10M 3 roky po WP8), tak výměna Androidu po 2–3 letech je v dnešní době spíš urban legend. Prakticky je problém v tom že když vyvinu aplikaci pro Windows, musí se mi teoreticky investice do vývoje vrátit za docela krátkou dobu a to prostřednictvím celkem malé userbase, kdežto na iOS i Androidu zůstává kompatibilita napříč různými verzemi OS zachovaná obvykle déle než 2–3 roky. Že W10M zůstane pro low-end není nic víc než tvoje domněnka. MS uvedl že důvod proč se v tuhle chvíli věnují vývoji W10M je ARM, tj. že je pro ně strategicky lepší cpát peníze do vývoje systému který téměř nikdo nepoužívá, protože ARM architektura a s ní spojené technologie (+ podpora různých forem bezdrátových spojení) mají v budoucnosti určitý potenciál a kvůli kontinuitě by bylo pro ně horší vývoj v tuhle chvíli zaříznout a pak znovu startovat od nuly. Pokud ale začnou vyvíjet ARM Windows pro segment tabletů a 2v1, budou mít tohle pořád pokryté a dost možná od telefonů opustí úplně. Každopádně tohle je divoká spekulace, takže netřeba řešit.
Spekulovat nad cenou neexistujícího výrobku nemá cenu, ale když o pár řádků níže píšeš o teoretickém zařízení s 8 GB RAM a vezmeš v potaz vývoj v dopadu cen operačních pamětí na celkovou cenu zařízení, asi bych v blízké době neočekával v segmentu "střední třídy" zařízení s těmito parametry. Nehledě na to že W10M jsou v současnosti pořád jenom 32bit.
Naopak, spekulovat o tom co bude na krámě vlastně ani není potřeba, protože L550, 650 a 950 to nebudou, jelikož jejich oficiální distribuce byla v rámci ČR ukončena. Může se stát že ji MS třeba někdy v budoucnu obnoví (stalo se teď v US), ale to už je skutečně jen zas spekulace :) Aktuálně se jen doprodávají skladové zásoby a šedý dovoz (minulý měsíc jsem pořizoval jednu z asi posledních tří L650 ze skladu Vodafone, tenhle měsíc už neposkytují žádný telefon s OS Windows).
Bavíme se o celkovém podílu v zastoupení na trhu. Problém je v tom, že malý podíl znamená zároveň malou podporu a i když tobě se to třeba může zdát jako vymývání mozků a zbytečný gimmick, já třeba skoro každý den používám aplikaci pro internetové bankovnictví. Jasně, když na to přijde, můžu to taky řešit na PC přes webové rozhraní, ale takový workaround si můžu vlastně udělat asi na úplně všechno krom telefonování a SMS a na co pak je mi smartphone? Každopádně všechny účty mám u ČSOB, takže jsem vlastně dost lucky, ale třeba taková HSBC zrovna oznámila konec podpory jejich Windows aplikace, bummer:
HSBC France says Microsoft's abandonment of their phone platform led them to withdraw their Windows Phone app - MSPoweruser
https://mspoweruser.com/...ays-microsofts-abandonment-phone-platform-led-withdraw-windows-phone-app/
Stejně tak pro práci občas používáme produkty DJI, jenže kvůli zanedbatelnému podílu je poslední výrobek co jejich Windows aplikace podporuje Phantom 2. Válí se mi sice doma v koutě nepoužívaný Android tablet, takže v pohodě, nemusím řešit, ale když vyfasuju třeba Mavic, budu mít smůlu holt.
Ačkoliv se ti Facebook, Instagram a koneckonců i Snapchat (který jsem nikdy nepochopil a dodnes mi přijde jako věc co si na ni během pár let nikdo nevzpomene) můžou zdát jako nesmysl pro "děcka ze třídy", tak jsou v dnešní době náplní řady pracovních míst a kolegové co řeší social media a používají Windows mají pech, jelikož pro ně na Windows není žádný bussiness manager a i kdyby jim stačila elementární funkcionalita consumer verze, tak ty Facebook aplikace v Meta OS na Windows prostě moc nefungují a Facebook to kvůli zanedbatelnému podílu odmítá řešit. Tzn. musí přejít na iOS / Android, tzn. pokles podílu.
Mobil s výkonem PC nás ještě nečeká hodně dlouho, jestli vůbec někdy a s velkou pravděpodobností to stejně vždycky bude po mnoha stránkách kompromisní zařízení. Je to uvažování jak z poloviny minulého desetiletí. Co se týče budoucnosti IT, tak z pohledu dnešní doby, kdy se vše přesouvá do Cloudu (a sám MS je v tom průkopníkem) dává do budoucna mnohem větší smysl představa "thin clientů" a do nich streamovaného veškerého obsahu. Když píšeš že MS "několik let pracuje na tom, jak bude mobilní platforma vypadat za pár let", tak ano, jenže co rok nebo dva se jim ta představa rozplyne a začnou znova. WoA není žádný mnohaletý plán na kterém by soustavně pracovali. Nejdřív vložili hromadu úsilí do vývoje WP7 jako konkurence Apple a jejich "ekosystému" (nesnáším to slovo v téhle souvislosti), následně to zahodili a udělali WP8.x a hlavně WinRT, tedy WoA 1.0, pak zas obojí zahodili a přišli s W10, UWP a budoucností ve formě Continuum (které ale skutečně není nic než gimmick) a představou že všechny aplikace budou výhledově UWP… A pak se zas rozhodli že vlastně ne! Že se zase vrátí k WRT a zprovozní na něm Win32!
Google má pokud vím projekt Fuchsia, takže se nedá říct že by nepracoval na ničem. V případě Applu nevím a netuším jestli se snaží o totéž. Přijde mi že Apple jde v současnosti bezpečnou konzervativní cestou kdy z telefonu nedělá tablet nebo počítač a z počítače telefon nebo tablet. Ta strategie kdy něco rozdělám na telefonu a pak si sednu k počítači a plynule to dodělám tam (a naopak) celkem dává smysl (a je v současnosti i uživatelsky pohodlnější než dockovat telefon a pokračovat na něm). Přitom v případě Apple telefon jede na HW optimálním pro mobilní zařízení, počítač pro stacionární. MS tohle sliboval a prezentoval při první prezentaci W10(M), ale do dnešní doby jsme se dočkali jen přepínače v nastavení který nic nedělá :D
Každopádně to neznamená že mi W10M nevyhovuje. Mně naopak vyhovuje a jediné co mě nějak zanedbatelně omezuje je absence DJI Go. Zároveň si ale uvědomuju jaké jsou slabé stránky, proč to řadě uživatelů nevyhovuje a proč klesá podíl k nule. A taky se domnívám že představa WoA telefonu je nesmysl :)
(na druhou stranu WoA alternativa zařízení typu Surface 3…)