• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAGONCESTOVANI - PORADNA
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    DRAGON: no rekl bych ze je to spis vypocitavost :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COMATORY: hele, tak se s nima nejak dohodni, vzdycky vsechno jde :) a urcite je lepsi, ze mas takovejhle pristup, moralka je dulezita :)
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    DRAGON: no hele to neudelam. chci si tam nechat otevreny dvere, protoze nevim jestli do se tam v budoucnu jeste nebudu hlasit o praci. jde o statni podnik, v kterem je vedenej neoficialni blacklist a kdybych se na nej dostal, zbytecne bych si tim zazdil tu moznost tam po navratu jit pracovat (i kdyz uz tam fakt nechci bejt).

    asi se teda nejdriv zeptam na tom pracaku.
    KATIA
    KATIA --- ---
    DRAGON: myslím, že možná dobré nejdřív pochopit, co znamená sociální pojištění, co z toho vyplývá a jak se to liší od odpracovaných let potřebných pro získání nároku na důchod.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    omg, ty se rada hadas vid.
    KATIA
    KATIA --- ---
    DRAGON: ???? jak jsem řekla, je tam možnost určitého zápočtu dobynutné odpracovat pro nárok na důchod, ale pojištění jako takové ti placeno není. tzn. že po návratu člověk nemá nárok na dávky s ním související (např. nemocenská) a že se ti nezapočítává žádná částka do důchodu - pouze ta doba.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    DRAGON: duchodovy pojisteni je totiz to, o co cloveku jde. mne je uplne ukradeny, jestli za mne plati stat sam sobe socialku, jde mi o to, aby mi ta cast socialni dane sla na duchodak.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KATIA: no vida, tak sem rad, ze to tak opravdu je. priste doporucuju byt na vety typu "tak to ti opravdu uhrazeno nebylo" opatrnejsi :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    COMATORY: podle mě nejlepší je začít na pracáku, informovat se na situaci a specifikovat tu kanadu - jaké by byly možnosti pobírat podporu, zatímco hledáš práci tam. zjistit také možnosti přímo v kanadě, jestli by ses tam nemohl evidovat nějakým způsobem, který ti získá místní pojištění.
    pokud vím, mívali nějaký program pro mladé do 35 let, což netuším, jestli se tě to týká...
    KATIA
    KATIA --- ---
    DRAGON: i při dohodě je nárok na podporu, pouze ve snížené výměře.
    KATIA
    KATIA --- ---
    Co dělat při ztrátě zaměstnání
    http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/navod#k18
    Kdo za mě bude platit zdravotní a sociální pojištění?
    Zdravotní pojištění za vás po dobu evidence na úřadu práce bude hradit stát.

    Sociální pojištění vám hrazeno nebude, pouze doba, po kterou budete vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání, se vám započítává jako účast na důchodovém pojištění, a to po dobu, kdy vám náleží podpora v nezaměstnanosti, a nejvýše v rozsahu jednoho roku po dobu, kdy vám podpora nenáleží.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COMATORY: cece, na dohodu.. to je to nejmin sikovny, jak jako zamestnanec odejit ;) ale tak nechci ti nic vnucovat :) ja osobne bych snad zacal chodit pozde, at me vyrazej, pak na tu podporu mas narok :) (nekomu to muze prijit nemoralni, ja osobne mam ten nazor, ze kurva neplatim celej zivot statu vypalny pro nic za nic, at v tehle chvilich pekne caluje on mne)
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    jinak z prace odejdu na dohodu, tudiz asi zadat o podporu nebudu - jde mi asi jen o to aby me tam evidovali plus to ze jsem mimo CR. jinak pojisteni rocni sem koukal je u Axy +/- patnact tisic.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COMATORY: tam asi bude pojisteni dost drahy, muzu se ti zeptat kamose, jak to ma on, jestli chces. Maka ve Vancouveru.
    KATIA: to je mi jedno, hlavni je, ze mam doma papir na to, ze bylo.
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    DRAGON: Kanada... ale prave ze jisty to neni (napr. v pripade ze nedostanu znovu vizum atd).

    takze postup: nahlasit se na socialce jako nezamestnanej, udelat kolecko na pracaku a zajit do VZP se nahlasit, ze nebudu v CR (a nechat si to pisemne dolozit)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COMATORY: jinak dalsi vyhoda jit na pracak je v tom (pokud se te to ovsem tyka), ze si o tu podporu muzes zazadat, staci rict, ze jedes hledat praci jinam, oni ti po tu dobu nebudou davat terminy na pohovory v CR.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    COMATORY: jinak pokud budes pryc dyl jak 12 mesicu, tak doporucuju sjednat pojsteni na miste. kam letis?
    KATIA: whatever, ja to tak udelal a bylo mi to cely rok hrazeno.
    KATIA
    KATIA --- ---
    DRAGON: stát lidem na pracáku sociální nehradí. máš tam určitý zápočet do odpracované doby na důchod.
    COMATORY
    COMATORY --- ---
    budu pryc mozna rok, ale mozna i dyl to se jeste uvidi. ano, myslel sem si ze postup bude takovej, ze se nahlasim na pracaku protoze budu defacto nezamestnanej. budu si kupovat cestovni pojisteni (asi AXA).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam