Ahoj,
uvažuji o cestě do Albánie buď příští nebo přespříští léto. měla bych pár dotazů:
1) Jak se tam lze nejvhodněji dostat busem nebo vlakem? Co jsem tak pátrala, napadly mě tyto cesty: a) Praha-Skopje (bus), Skopje-Tirana (bus) - bohužel nevím, jestli první spojení ještě funguje, o prázdniny jsem zahlédla na Florenci jízdní řád, ale pak se po něm slehla zem, jak se přestavovala některá stanoviště...b) Mnichov-Tirana (bus) - taky ovšem nevím, jestli to ještě jezdí, velvyslanectví tvrdí, že to bylo před rokem aktuální, ale Google mi nic neřekla a navíc neumím šprechtit, takže nejsem schopna si to nijak ověřit, c) Praha-Sofie (bus), Sofie-Skopje nebo Sofie-Tetovo (bus), Skopje-Tirana nebo Tetovo-Tirana (bus) - asi nejjistější spojení, ale taky přestupově nejnáročnější (nevíc mě štve, že centrálnímu autobusovému nádraží ve Skopje nefungují webové stránky), d) Praha-Dubrovník (bus/vlak?), Dubrovník-Tirana - zahlídla jsem to tu někde na Nyxu, ale taky netuším, jak moc je to aktuální, nikde jinde na netu jsem to nezahlídla.
2) Jak se lze v zemi dorozumět? Bavila jsem se nedávnou s jendou slečnou, co tam cestovala, a říkala mi, že lidi moc angličtinu neovládají spíš němčinu. Taky jsem zjistila, že tam letí italština. Bohužel moje jazyková výbava zahrnuje jen češtinu, angličtinu, velmi slušnou španělštinu, něco z francouzštiny a nějaké základy arabštiny. Napadlo mě, že bych právě jela až přespříští léto, poněvadž na univerzitě běží hodiny albánštiny, ale letos jsem se o nich dozvěděla na psoeldní chvíli, takže ani neměla peníze.
Díky za jakékoliv info!