• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARMOSLAPAlbánie
    Albánie stopem, autem, na kole. Zajímavá místa k vidění, zkušenosti s místními obyvateli, stav cest a místa, kam se dá zajet osobákem, či na která je zapotřebí 4x4. Tipy na místa k přespání (hostely, kempy, spaní na divoko), tipy na cestování stopem a místní dopravou, atd. Užitečné linky najdete na nástěnce.
    rozbalit záhlaví
    ALEN13
    ALEN13 --- ---
    MATEJICEKKK: tak to ty hory asi uplně nedáte, nebo možná část, ale neprojedete celý... to je škoda, ty jsou podle mě fakt nejkrásnější... (a to asi nebude ani subjektivní názor)

Jo spaní venku pohoda, neměla jsem nikdy problém,nelezla bych k nim na pozemek radši, ale je tam dost přírody "veřejné", albánci jsou navíc dost pohostinní, takže se vám možná poštěstí, že vás vezmou k sobě i... Nespala jsem tam ani jednou v kempu...

Já měla záchytný body vždycky ty města a jela jsem pak do přírody no. Ještě ti doporučím hrad Ali Paši Tepeleny u Porta Palerma, tam nás nechali přespat potají. Ale ty města obecně nestojej moc za to, pokud nejsou starý osmanský, pokud nejsi zainteresovanej do komunistickejch staveb :D
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    ALEN13: Auto zadnej offroad bohuzel, Toyota Avensis.. Nicmene prirodu bychom radi.. Nocovani idealne nekde venku na dece.. A nejaky zachytny body po ceste? Kde se zastavit prespat atd?
    ALEN13
    ALEN13 --- ---
    MATEJICEKKK: jestli jedeš autem, které to zvládne, tak rozhodně z přírody doporučuju albánské alpy, ty jsou top, údolí Theth. A Ohridské jezero.
    Z měst rozhodně stojí za to Butrint, Vlora a Gjirokastra na jihu a Drač se Skadarem na severu. Tiranu bych skoro nedoporučovala.

To jsou podle mě takový jistoty a nejklasičtěji doporučované věci.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Zdravím. Za měsíc jedu do Albánie autem na dva týdny..Ještě rozmýšlím trasu apod, můžete něco doporučit? Ne neminout, přes co nejlépe jet a další postřehy.? Díky
    SURICATA
    SURICATA --- ---
    PFAUST: v ptačí rezervaci jsme byli. Nebyla tam ani noha (5?let zpět) a bylo to tam super. Spousta ptáků a vážek (a taky nás vyplašil jeden potapěč :D) akorát popisky naučné stezky byly poněkud zničené.
    Po cestě ke Gjirokastër je zajímavé místo Syri i Kaltër (modré oko) - https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Eye,_Albania
    A teď mě nic dalšího nenapadá :)
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    Ahoj, kdyby se náhodou někomu hodilo na cestu zpět:
    po výletě na Balkán nám zůstaly dvě zpáteční jízdenky Praha-Budapešť-Praha, projeli jsme jen cestu do Budapešti. Proto se chci zeptat, jestli by někdo nevyužil vlakovou jízdenku Budapešť-Praha (2x), platnost do 29.8.2015? Původní cena jedný byla ca. 2500kč, takže třeba za 1000kč? Nebo navrhněte. Díky za odpověď nebo případný sdílení! t

DOCENT: i v horách v Kosovu a Albánii a MN jsem měl pocit, že se hodně civilizujou a pomalu se začínají objevovat zárodky turistických "center" a budoucích Špindlů. Jde to hodně pomalu, ale vývoj tam znát je (předtím v Albánii 2007). Minimálně údolí Valbona a černohorská strana Prokletijí bude zanedlouho hodně turistická, chození po horách se začínají věnovat i místní. Kosovo čistá krása bez turistů.

IRA_PALMOVKA:
    XCHAOS:
    taknějak náhodou jsme prostopovali z hor z Albánie do Kosova a odtud zpět do hor a nebyl nejmenší problém. Za celý výlet (pořád kolem hranic) jsme nepotkali nikoho se zbraněma, jen občas vystřílený nábojnice (+ v MN jsou večer často slyšet dávky z kalachů, prej si tak přejou přes dolinu dobrou noc:). V Kosovu jsme spali u rodiny, jejíž dva členové bojovali proti Srbům a prý to byla jendna z mála rodin, ve který nikdo nepřišel o život, ale ptát se "ukažte nám zbraně" mi přišlo dost hloupý a nedělal jsem to. Ještě před osmi lety jsme na hranicích potkali partu chlapů s gunama, možná pohraničníci, možná taky ne. A flintu tam měl i kdejakej horal. Ale i tehdy to bylo v klidu.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    LITTLEWONDER: Už stačí dopravit jen kolotoč .. :( Letos jsme se byli mrknout na "poslední divokou" pláž v Evropě (Dhërmi), za dva roky ty vyrostla asfaltka, místo prázdné pláže bary, výčepy, slunečníky a hogo fogo diskotéka pro zlatou mládež. V horách to snad půjde pomaleji.
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    Parta z Brna zachraňuje albánskou vesnici před vylidněním • RESPEKT
    http://www.respekt.cz/spolecnost/parta-z-brna-zachranuje-albanskou-vesnici-pred-vylidnenim
    VERT
    VERT --- ---
    NINE_OF_NINE: smenili jsme bez problemu ve smenarne ve Shkodre v oficialnim kurzu. muzes taky vybrat z bankomatu.
    eura brali temer vsude (taxi, restaurace...), ale nespolehal bych na to. casto i za o chlup lepsi kurz nez oficialni. napriklad pivo v Theth stalo v hospode bud 1 euro nebo 150 lek. vetsinou davali kurz 1euro=140lek
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Mam v planu vylet do Albanie, mam sebou vzit EURa a smenit na miste?
    Na nekterych webech pisou ze se da platit i v EUR temer bez ztraty, ale nechce se mi verit ze smena neni spolehlivejsi.
    SEASA
    SEASA --- ---
    když jsme u toho...ráda pošlu dál silniční mapu Albánie 1:380000 (www.3maks.com/en/eur/Product/588583/Albania-road-map)
    a nádavkem turistickou mapu NP Mavrovo 1:5000 (www.3maks.com/en/eur/Product/591195/Mavrovo-National-Park-Macedonia), kdyby to náhodou někdo chtěl vzít cestou přes Makedonii.
    jsou použité, ale v dobrém stavu. za nějaké drobné nebo třeba sezónní ovoce...
    VERT
    VERT --- ---
    btw prodam tyto mapy:

Vlora a okoli - turisticka mapa
    8 Vlora - turistická mapa (Albánie) | Království Map
    http://www.kralovstvimap.cz/8-vlora-turisticka-mapa-albanie/d-91561/

Theti
    Theti (Albánie) - turistická mapa 1:30 000 | Království Map
    http://www.kralovstvimap.cz/theti-albanie-turisticka-mapa-130-000/d-91388/

Valbona
    Valbona (Albánie) - turistická mapa 1:30 000 | Království Map
    http://www.kralovstvimap.cz/valbona-albanie-turisticka-mapa-130-000/d-91390/
    VERT
    VERT --- ---
    PFAUST: u more jsme byli letos v Oriculum a Dhermi,
    Oriculum - nedoporucuju, je to dira a more nic moc, hodne melky zaliv.
    Dhermi - super koupani a plaz pod horama. spali jsme nadivoko na plazi vedle prezidentovi letni vily. pozdeji jsme zjistili, ze smerem na jih od centra je i normalni kemp.
    dale na jih jsme se kvuli vedru uz nedostali :)
    PFAUST
    PFAUST --- ---
    IRA_PALMOVKA: to je pravda, také to s mořem budem smeřovat spíše k jihu. ta ptačí rezervace je dobrý tip. děkuji tedy vřele.
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    PFAUST: osobně můžu ještě doporučit Gjirokastër, je taky pod ochranou UNESCO stejně jako Berat. A z doslechu Sarandë je prý nádherná ptačí rezervace. A moře obecně, čím víc na jih, tím hezčí a čistší.
    PFAUST
    PFAUST --- ---
    Ahoj všem, jedem do Albánie na 12 dnů (v září). Nemá někdo náhodou zkušenost s návštěvou ostrova Sazan? Docela bych se tam chtěl podívat! Nebo případně ještě nějaké zajímavé tipy, co rozhodně neopomenout? Zatím mám v plánu park Dajti, město Berat a pak se fláknout na pár dnů k moři (asi kolem Himarë).

Albánie zpřístupnila ostrov Sazan. Bývalá vojenská základna se možná stane rájem cestovatelů
    http://ihned.cz/...ristupnila-ostrov-sazan-byvala-vojenska-zakladna-se-mozna-stane-rajem-cestovatelu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CADAVER: tak Makedonci to na rovinu berou tak, ze se svou albanskou mensinou vedli obcanskou valku... neni to jednoduchy.

ja teda zadnou ozbrojenou mafii nevidel, ale nejak si to tam umim predstavit
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    nesouhlasim, tam zadna horka puda neni...byla jsem tam 2 roky zpet a kdyz jsem se chtela vyfotit s kalachem,tak mistni mi nedali s tim, ze za vytazeny AK se tam davaji docela dardy ve vezeni. Jediny problem s mistnima jsme meli,kdyz nas az pres miru hostili a trvali na tom, ze proste musime bydlet u nich na zahrade.. bohuzel jednoho takovyho dementa najdes v kazdy zemi...
    CADAVER
    CADAVER --- ---
    tam je blby asi ta oblast kde se to stalo - sever Albanie, kousek od Kosova, kamos uz tam jednou mel taky zazitek ze jel stopem a vzali ho typci s kufrem plnym samopalu, proste nahoda je blbec a ta puda je tam proste porad horka, o tom zadna..
    MAJKLNAJT
    MAJKLNAJT --- ---
    Albánii jsme projeli celou a jel bych přes tento incident zas.Oddělat vás můžou kdekoli(třeba v hospodě nebo na nákupu v jakýkoli zemi).Hlavní je,že už toho hajzla chytili...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HERR_FLICK: me prijde, ze je to nejak mimo. ke me byli vesmes hrozne mili (teda projizdel jsem jen dva dny...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam