STQ: Chápu to správně, že znáš hodně lidí, kteří se věnují pravidelné, samostatné, pokročilé praxi jógy, a přitom nemají žádný zájem o další/hlubší formy duchovní cesty?
Tohle mě překvapilo, nějak jsem to komentovala, pak mi přišel ten komentář zbytečný a smazala jsem ho, a teď vidím, že nejlepší bude prostě se zeptat, jak jsi to myslel :)
Protože ve své realitě se s tímhle moc nesetkávám.
Setkávám se s
1. Spoustou lidí, kteří absolutně nejsou schopni přimět se k jakékoliv tělesné praxi, zdá se, že vůči tomu mají nepřekonatelný blok (trauma od předků ohledně "zbytečné námahy"?). Když jim například popíšeš, kolik dobrého by jim přineslo 10 minut pozdravů slunci denně, pokývají nad tím hlavou, minutu přemýšlí a pak očividně dojdou k závěru, že 10 minut intenzivní tělesné aktivity je absolutně příliš a nepřichází v úvahu, ať už to má jakékoli výhody.....
Někdy mají tito lidé svůj přístup filosoficky zdůvodněn a dokáží velmi sofistikovaně vysvětlit, proč je jakékoliv "cvičení" pro ně zbytečné.
2. Lidmi, kteří si uvědomují, že s tělem potřebují pracovat, ale přimět se k tomu dokáží jen z vnějšího "donucení", například ve fitcentru nebo na hodině aštangy. Nad těmi třeba podle mě pravidelně hořekuje Dalibor. Doma si prostě nezacvičí. Protože to prostě "není normální", dobrovolně se hýbat "jen tak někde sami", na to prostě "není čas", a tento koncept je v hlavě příliš silný. Nemívají zájem o hlubší aspekty, jen o ten tělesný. Podle mně je dobře, že takoví lidé na jógu chodí, a dělají tedy alespoň něco, co jim očividně přináší do života víc světla, a tím i pozitivno lidem kolem nich.
3. Lidmi, kteří MAJÍ vnitřní motivaci k vlastní jógové praxi. Je jich málo. Všichni, se kterými jsem kdy komunikovala, měli hlubší zájem o cestu a věnovali se i jiným technikám.
ty popisuješ bod 4.: Dokonalého "fitness-jogína", který jen a jen brousí.
Toho jsem ještě nepotkala :)
Přijde mi, že ten hlubší zájem a ta vnitřní motivace přímo souvisí. Pokud někdo nachází energii dělat dlouhodobě samostatně něco tak komplikovaného, musí ho něco motivovat....
....ale asi jen neznám dost jogínů :) Zdá se, že ty se pohybuješ ve světě, kde je takových hodně. Je to tak? :)) Jestli ano, zajímá mě to.
Jak přemýšlejí? O co jim jde? Co je táhne každý den na tu jógamatku ? :)