EBENY: no tak ja s tebou v tomhle nepolemizuju, sam stojim na strane jedliku masa, cely zivot ziju na dedine, ty vazby tam jasne vnimam. sam jsem plno zvirat zabil a u plno jinych jsem asistoval :o). nemam problem s jezenim masa ani se zabijenim, maximalne bych si pral, aby kazdy clovek mel moznost u nejakeho zabijeni byt, aby znal ten pocit, kdy to treba zvire vi, ze bude zabito, ma to v ocich.., aby znal jaky je pach vnitrnosti kdyz se otevre bricho toho zabiteho zvirete, aby vedel jaka to je spinava krvava prace.. ale tohle nestaci, nemasita strava rovnez neni zadarmo, prace kolem zahonu je hodne a i kdyz je to nekrvava prace, muze byt pekne umorna a unavna. kazdy by mel vedet jako je to zasadit zrni, jake je to koukat se jak obili roste, zkusit si ho aspon trochu pokosit a vymlatit, vyfoukat plevy, nabrat zrni do dlani, privonet si k nemu, nacitit cim se lisi psenice od jecmene, kukurice od zita, vlastnorucne pomlit a osit mouku, zadelat kvas a nakukovat jak zacina ozivovat, hybat testem a nakysle vonet, upect si chleba doma v troube.. pak znam jakou ma cenu. nerozlisuju mezi hlupaky, kteri zerou maso a arogantne si mysli, ze je to tak samozrejme od hlupaku, kteri zerou jen nemaso a arogantne si mysli, ze je to tak samozrejme. oboji jsou proste jen hlupaci, nezkuseni nevedomi hlupaci. teprve zivotni zkusenosti se svetem jako takovym, se zakladnima pochodama v prirode, se zrozovanim a smrti veci a bytosti davaji cloveku moudrost a pokoru, ktere mu pomohou zaujmout ten spravny vyvazeny postoj. s nim bude jeden clovek maso jist, druhy nejist, podle podminek v jejich zivotech, to ale nebude to podstatne. podstatna je zralost mysli za tim vsim.
k vcelam se nebudu vyjadrovat, vcelarim 10 let, mam 20 vcelstev a mam na to ve veci varroazy svuj nazor. ale tady by to bylo OT. jsem rad, zes napsala cos napsala, o svych motivecha a tak. o vic neslo :o). jeste jednou diky.