Jen nahodím nějakou zkušenost s Aštangou. Mám za sebou pár let pravidelné meditační praxe (AYP), kde se medituje 2x denně, 10 minut pránajáma, 20 minut meditace. Po necelých dvou letech se objevovaly přes den nahodilé velmi příjemné pulzy energie (brnění) různě po celém těle (hadí síla?). Pak jsem s meditováním přestal a stav jasnosti trval asi tak rok, než se to zase zahalilo. Teď cvičím 5. měsíc pravidelně Aštangu, daří se mi cvičit zatím jen ob den 1. sestavu (některé pozice vynechávám - ještě není absolutně možné je udělat, a některé ve zjednodušené/začátečnické formě). Energetiké pulzy se opět objevily tak po dvou měsících, a je to fakt příjemný :) ale to není podstatné. Co je opravdu podstatné - Aštanga mi odstranila dlouhodobou hlubinnou bolest zad mezi lopatkami (sedavé zaměstnání), která nešla řešit žádnou masáží atp. Záda mezi lopatkami mi často zatuhávaly a bolely i na povrchu a muselo se to rozmasírovávat. Povrchní bolesti zad odezněly cca po 2,5 měsících, a nově už je docela dlouho (asi 2 týdny) pryč i ta hlubinná bolest - dobře jsem ji nacházel v šavasáně při plném nádechu, kdy to píchalo a tlačilo. Je to pryč. Sláva. Aštanga je láska :) Kromě léčivého aspektu je tam samozřejmě i ten aspekt celkové svěžesti, energie a síly. Je mi 42, a než jsem začal tak jsem byl příšerný zatuhlý poleno. A to je ta druhá zpráva, můžou s tím začít i starý polena :D Hezký den všem :)
PS: není tady někdo, kdo by cvičil Aštangu a zároveň dělal pránajámu a meditaci? Nějak bych to chtěl zkloubit celý dohromady a jde mi o pořadí kdy co jak dlouho... Díky.