• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague

    Hackerspace

    Pražský hackerspace Brmlab. - Nová adresa Pod Kapličkou 20 (na želivského)
    Meetup kazde utery od 19h; Vchod z jihu https://mapy.cz/s/2uIax, za dvermi doleva, 2. patro IRC: #Brmlab

    PiSec v Písku.

    Base48 v Brně.

    Ostravská Labka - [ Labka : Hackerspace Ostrava : uvazovali jste nekdy nad tim, ze si vyrobite samici robota? ] (labka suspended)

    ROH - Pražský mikrohackerspace ROH

    Bordel Space (paralel polis) v praze

    mailing list brmlabu: brmlab@brmlab.cz (shitstorm included) FAQ brmlabu: https://brmlab.cz/faq

    A nově tu máme hackerspace TAKT praha TAKTPRAHA


    ostatní
    [Noisebridge]
    rozbalit záhlaví
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    JVCNC: Hehe - to mi neco rika... :) Ale ma to dve strany - na jedne strane je klasicka strojarina v modernim pojeti - kde se to dela tak, aby to fungovalo produkcne. To je jedna cesta, kterou nas vzdycky ucili - i kdyz uprimne - kdyz jsem delal na konstrukci, tak muj sef mne jeste nutil delat u prkna ve stoje, neb rikal, ze u kompu budu linej a pomalej (to byla ale doba pred vejskou, kdy 3d cad sw nebyly jeste moc rozvinute), kazdej konstrukter byl vedenej k tomu, aby sestava byla smontovatelna a navic jeste co nejmensim poctem nastroju. Nicmene i v te dobe uz jsme dostavali nemecke vykresy z nekterych cadu takove, ze se mi chtelo zvracet (a nebylo to odlisnosti norem) - nejak opomijeli technologicnost konstrukce, nemeli spocitane rozmerove obvody, atd.
    Ta druha strana je to, co obcas delaji lide z brmlabu: docela zajimava forma kreativity pouzitelna v amaterskem prostredi. Nikdo po nich nechce zadne dodrzovani dobrych zasad, ale v tomhle ohledu je tu zase obdivuhodny smysl pro kombinaci dostupnych veci tak, aby se postavilo neco funkcniho z minima a to zejmena na zaklade kreativity - proste klasicke hackovani. Pocitaji ale s tim, ze to je pouzitelne pro ne a ne obecne. To by nemeli byt ty lidi, na ktere si stezujes - ty jsou mimo obe skupiny.
    BTW - na tom c-n-c foru je krasne videt pristup tech lidi, o kterych jsi psal. Je to nekdy o nervy, kdyz to clovek cte a vidi, jak se jim nekdo v dobre vire snazi pomoci a oni si stale melou svou... :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PROFOR: dokonce teprve az v te dobe zacly prichazet frekvencni menice a AC serva jeste o par let pozdeji, nemluve o ridicich systemech a CAMech, no a pak dojdes k tomu ze 5 ose cnc tak jak je zname dnes je zalezitosti az poslednich nekolika malo let, pri tomhle tempu vyvoje se hrozim toho co bude za dalsich 5 let, hlavne se hrozim toho jak do cnc zacina dneska delat kdejakej student kterej nadava ze novy krokac je strasne drahej a predrazenej a zurive demontuje krokace z kopirek o kterych pozdeji zjisti ze jsou uplne k nicemu a strasne se divi ze ma vic jak 2 draty. Pritom jeste pred par lety by o tom vubec ani nepremyslel protoze o necem takovem ani neslysel.

    No to uz si ale stezuju na to ze si zacinam pripadat starej, coz asi chapes kdyz jsi jeste starsi :D

    oni bohate stacej narky nekterych mistnich ze brousena kalena tyc z cncshopu je predrazena a ze staci hlazenka z ferony, ze trapezovej sroub je strasne predrazenej ze staci metricka zavitovka a pak podle toho vypadaj vysledky ktere maj co delat aby se aspon i jen hybali, a to maj pritom i jen blbej telefon drazsi nez co je to pak vsechno stalo, hlavne ze to je vsechno predrazene :D nechapu tedy proc nenadavaj ze je strasne predrazene linearni servo za ktere na jednu osu daj vic nez za auto.

    no tak jsem si zanadaval, postezoval a radsi pujdu spat :O)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    JVCNC: No nechytej mne za slovo - ja vim... :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PROFOR: no ono neni 5 ose cnc jako 5 ose cnc, 5 ose indexovane muze byt klidne i starsi protoze jeho programovani clovek zvladne i bez CAMu, coz se neda rict o 5 osem kontinualnim cnc ktere uz clovek moc nezvladne a bez pokrocileho CAMu s komplexni simulaci znacne narocne na vykon PC ktery tehdy proste nebyl si clovek moc neskrtne, navic v te dobe nebyly jeste ani tak uplne bezne plne 3 ose cnc u kterych si bez CAMu pri obrabeni obecnych 3d ploch clovek taky neskrtne.
    To co predvadej v tom videu v roce 1993 rozhodne mozne nebylo :p
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    JVCNC: To zalezi na meritkach - v dobe, kdy jsem byl na vejsce uz byla. Coz je rok 1993 a vyse... :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SPECZ: jo to uz zni dobre :) na srazu si sepisem seznamy kdo co vezme. urcite pak sezenu jeste nejaky zrcatka a polystyren, udelame u stropu v tom tunelu sit paprsku a budem tam chvili chodit kourit :)

    HARVIE: ty svetla a prevod midi na dmx .. to nezni spatne, ale ja na to ted nemam zadny vhodny hw. vzdycky je ridim pres system vhodnej spis do budov.
    ALE mam jinej napad a to sice mam doma bici modul
    http://www.roland.com/products/en/TD-3/
    a k tomu se da pripojit jakykoli kus srotu ci trubky s timto snimacem
    http://www.youtube.com/watch?v=wApYgpp7Eo0
    + mam taky normalni roland soupravu - hihat,virbl,cinel,tom,kopak
    takze beat by mohl byt v tom reactablu zivej, to by tomu s tim thereminem mohlo dodat grady :) a taky moznost nechat lidi mlatit do zdi nebo nebo pneumatiky se snimacem

    PIR se pro precizni snimani pohybu neosvedcily, resili jsme to v ramci tohohle projektu pres lety pomoci IR kamery a max jsp
    tady je z toho video.
    [ JAZZZ @ Brmlab + fenomén hackerspace, v ČR i ve světě. ]
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    JAZZZ: Můžu jeden slušně svítící zelenej zapůjčit, píšou ne něm sice že má míň než 100mW, ale nejsem si úplně jistej jestli je to pravda :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: to uz je trosku starsi, na 3d tiskarne se pouze spoji kovovy prach v pojivu a vysledek se musi jeste pretavit aby se kovove castecky spojili, coz je energeticky casove a i na vybaveni dost narocne, krome tiskarny potrebujes jeste pec ktera je zakladem tehle technologie.

    zajimavejsi mi prijde tohle, coz je prime natavovani kovoveho prachu
    Trumpf - Direct Metal Deposition - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=iLndYWw5_y8
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PROFOR: nerekl bych ze velmi dlouho
    STICK
    STICK --- ---
    helou! takze freezefest hackerstage meetup bude 1.8 o 20:00 v brmlabe! http://brmlab.cz/event/freezefest
    ako sa ku nam dostat: http://brmlab.cz/place
    tesim sa na vas!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PROFOR: napůl nadsázku :-)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    XCHAOS: 5tiose cnccko uz je na svete velmi dlouho a metalicke 3d tiskarny by toto mely zvladnout - jen ne tak presne...
    RepRap je prece jen o necem jinem - vcetne ceny... Ale chapu, ze jsi to bral jako nadsazku (doufam). :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    5 Axis Robot Carves Metal Like Butter (Video) | Singularity Hub
    http://singularityhub.com/2010/04/05/5-axis-robot-carves-metal-like-butter-video/
    kdy bude rep-rap umět tohle? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HARVIE: já bych chtěl crow-feedback - tedy že by se v hudbě něco měnilo, podle toho kolik a kde lidí zrovna stojí. (aspoň třeba nastavení ekvalizéru, nebot tak - to jsou 3 midi kanály... měnit by se ale mohlo i BPM...)

    mám linuxový DJ software co umí MIDI vstup, a linux umí USB MIDI. dále to umí playlist, takže by se to jen naplnilo tracky, a lidi by ovládali, jakým stylem to hraje, tím jak by tam procházeli...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JAZZZ: hele tak uz se zacina formovat ten "centralni mozek hangaru" o kterym jsi mluvil... Budeme mit reactable workshop, kde si lidi budou moct hrat s reactablem. Dal mel bejt theremin workshop a me napadlo, ze by se dal theremin napojit na vstup reactablu. Vystup pude samozrejme na bedny a ted potrebuju vymyslet jeste nasledujici:

    reactable ma midi i/o a audio i/o po jednom od kazdyho a da se to rozsirit o USB zarizeni co fungujou na MACu... myslim ze muzeme pomoci tech vystupu a vstupu realizovat i dalsi veci... ovladat svetla, PIR cidla, atd... napriklad:

    1.) DMX software se pokud vim da ovladat pres MIDI = ovladani svetel
    2.) Neco jako barevna hudba (detekujou se frekvence ve zvukovym vystupu a spinaj se na zaklade toho svetla)
    3.) Muzeme pomoci PIR cidla pohybu ovladat reactable (ma v sobe rele nebo solid-state rele, takze muze spinat treba frekvenci generovanou 555kou, ktera by asi sla detekovat v reactablu pomoci FFT)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: vzdyt vytisknul jenom spodni ram, tedy rukojet, sachtu zasobniku a spoustove ustroji, zadna prevratna novinka se nekona
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ten termin srazu - cim driv tim lip - pozvu jeste typka co delal minulej rok DMX svetla k zonglovaci stagi, ale je offnyx
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    HARVIE: je to sunt mechanickej, ale uvnitr ve tme bude na strop dobrej. jestli nejaky samostatny paprsky, tak do toho tunelu ke stropu at to do nikoho neposviti, snad sezenu neco vic nez 5mW zelenej rozumne .. aspon 20mW by to chtelo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no, to se dalo čekat...
    Tomorrow is Today - Josh Byard's Tumblr: The First 3D Printed Firearm Gun regulation, for...
    http://joshbyard.tumblr.com/post/27990344878/the-first-3d-printed-firearm-gun-regulation-for
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam