• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague

    Hackerspace

    Pražský hackerspace Brmlab. - Nová adresa Pod Kapličkou 20 (na želivského)
    Meetup kazde utery od 19h; Vchod z jihu https://mapy.cz/s/2uIax, za dvermi doleva, 2. patro IRC: #Brmlab

    PiSec v Písku.

    Base48 v Brně.

    Ostravská Labka - [ Labka : Hackerspace Ostrava : uvazovali jste nekdy nad tim, ze si vyrobite samici robota? ] (labka suspended)

    ROH - Pražský mikrohackerspace ROH

    Bordel Space (paralel polis) v praze

    mailing list brmlabu: brmlab@brmlab.cz (shitstorm included) FAQ brmlabu: https://brmlab.cz/faq

    A nově tu máme hackerspace TAKT praha TAKTPRAHA


    ostatní
    [Noisebridge]
    rozbalit záhlaví
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: tak to je budto tupa, haze vreteno takze nebere britem ale otira se bokem, moc velke otacky nebo nizky posuv a nebo jednoduse se tam namotavaj spony. plasty se musi frezovat rychle na mensi otacky, jinak se to prave tavi, tez vyfukovat spony, jinak se namotaj a natavi. Pripadne chladit vodou taky pomuze. Nastroje jedine tvrdokovove, idealne jednobrite lestene. ale da se i 2-brityma.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ROMANICAK: ad ty naklady nerekl jsi kolik kusu chces.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    RAINBOF:
    "jinak ty bys chtel deltou palit tu diru ?" No ja jsem si rikal, ze bych misto extruderu do ty delty upevnil laser s objektivem a tim bych to rezal. Nebo je to nesmysl? Proto jsem se ptal jakou to ma pevnost, nesmi se to trast, jinak paprsek nereze.


    JVCNC:
    Aha, tak to je blby - ale diky za realny poznatky!
    ....no freza nejde, strasne se to tavi. Bavime se ted vedle o tom vodnim paprsku, zkusit kontaktovat par firem, snad se najde nekdo, kdo to udela a nebude za to chtit bambilion. Ja se potrebuju dostat s jednou dirou max na koruny, desitky korun uz jsou moc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    laser a ABS nepripada v uvahu, zplodiny krome toho ze strasne smrdi, jsou docela dost jedovaty tak taky strasne zerou elektroniku a kovy a to i pres odsavani, taky je nutne to filtrovat. Aby neohrival okolni material je potreba jet pulzne a na to je CO2 laser zase pomalej protoze levne cinske co2 lasery zapalujou obloukem a ten se zapaluje pomalu protoze cinske zdroje k co2 laserum nemaj ani preionizaci (pak je to o neco rychlejsi) a na pulzni provoz je tech 100w tak akorat na balzu (kdyz to nema byt opalene). Rychlejsi je radiofrekvencni buzeni ale to zase musi mit laser kovovou trubici a to je pak taky o poznani drazsi (cca 10x). Krome toho ta trubice se musi chladit vodou takze to bude mit vic nez 300g, a dale co2 laserem se nepohybuje, paprsek se do mista rezu dostava pomoci zrcatek, coz na delte teda netusim jak by bylo mozne.

    tyhle veci se obvykle frezujou
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MEJLA77: tak vstrik uz neni pro nej krabice uz ma.

    nevedel jsem zda to psat ale abs se nelepi zdaleka na vsechno... vypalovanim jsem za mladejch let delaval hezky diry na potenciometry se zobackem a segmentovky. mazly to je vzdycky ale jen zevnitr kde to po zamecnicku "zajehlis" a odchod na parek.
    fakt jde o mnozstvi.

    jinak ty bys chtel deltou palit tu diru ?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    IMO je ideální to udělat ve dvou krocích - nahrubo vypálit, vyfrézovat apod. díru a pak ji začistit pilováním, broušením apod, nebo ten díl vyrobit rovnou s dírami (vstřkování, lití apod.), vodní paprsek je fajn, ale asi taky záleží na ceně, která je tuším trochu vyšší...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PISTA1:
    Wow! To by mozna slo, neni tu nekdo, kdo k tomu ma prsitup? Treba pres znamyho, musel bych se poradit co a jak a poladit jak to ma bejt pripraveny na rezani (vykres, format...). a taky nevim jakou to ma presnost.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    a vodou by to říznout nešlo?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    RAINBOF: No a to je u ABS ten kamen urazu. Kdyz se to nema skvarit, tak se to lepi a tahne jak smazenej syr. Neudelas vic jak jednu diru bez toho, abys musel nastavec totalne vycistit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ROMANICAK: ja teda nevim ale nastavcem se nic neskvari ani necerna. jde o spravny nastaveni teploty.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ROMANICAK:
    A ten rozvadec bude zrejme ABS, coz http://atxhackerspace.org/wiki/Laser_Cutter_Materials rika se to nejde. Ja bych to proste zkusil na silnejsim laseru, coz ten 100W podle me je silny dost, kdyz se spravne zaostri.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Nasel jsem k tomu treba tohle:
    Laser Engraver
    http://trainelectronics.com/LaserEngraver/

    Jenze masina je prilis mala, nevejde se tam ta moje skrin. Navic je pouze 2D, takze by nedokazala rezat na zakulacene plose.

    A proto se ptam na tu Delta tiskarnu, predem diky za odpoved :-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    SARGONOUT:
    Je to dost podobny...smrad je ocekavan, bude potreba vyresit odsavani. Problem je v dostatecne rychlym rezu, aby se nestihlo ohrivat a tavit nejblizsi okoli. Tzn. aby byl rez cistej a bez cernych oharku a bez deformovani okolniho materialu..
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    ROMANICAK: neviem z akeho je to plastu co planujes rezat ty ... ale raz som sa pokusal na laseru palit do instalacnej krabicky a bol to neskutocny smrad :( a kvalita rezu nic moc
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    RAINBOF:
    Rezani ani frezovani a ve vysledku ani nastavec nepripada v uvahu. Tavi se to a dela to cerny okraje.

    Chceme prave zkusit laser, to by mohlo bejt dostatecne rychly na to, aby se neohral moc velkej kus hmoty a tim padem by se to tim mozna dalo rezat.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ROMANICAK: a co obdelnikovej nastavec na (plynovou ) pajku a proste to vypalovat. uchytit to muzes treba do reprapu. nebo v par kusech ruco. reprapem by to slo treba rezat frezkou.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Ahoj,

    rad bych pozadal p radu nebo pomoc. Resim jak by se nejlip dalo spolehlive levne a ciste rezat diry pro RJ-45 keystones do plastovy rozvodnice typu Noark PNS-36T .

    Jak je videt treba tady v obrazcich https://www.svetla-online.cz/...ce-nastenne/22066-plastovy-rozvadec-noark-pns-36w-nastenny-bily.html , tak ona neni rovna, a ja ty porty potrebuju prave do te nerovne predni steny, viz muj projekt Growduino tady http://growduino.cz/home/zakladnijednotka.html .

    Mam cloveka se 100W CO2 laserem, jen nema zadnou mechaniku ktera by necim pohybovala. A tak vzniknul napad umistit laserovou hlavu s tim objektivem na 3D delta tiskarnu. Vim ze ji mate (meli sjte?) a ze se na ni snad resila nejakapevnost, aby se netrasla...jak jste to vyresili? Na koho se kdyztak obratit konkretne? A slo by to vubec, kdyz ta laserova hlava ma rekneme 300g?
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    Chtel by nekdo na hrani?

    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Tak vidím že sem nikdo moc nepíše, tak si dovolím nějaké hot news, brmlab už má funkční socroom a začal proces debordelizace kde (já osobně) doufám že vyhodíme polovinu scrapu.

    Máme hotovou kuchyňku některé laby (hwlab zdržuji já), nově bude rozšířen nejoblíbenější lab ze všech ToiletLab :).

    Jde to pomalu ale jak nejde o stavební práce objevují se různí členové. Více se hádáme takže to vidím jako dobrý posun kupředu :). Už se nám rozjely ligting talky, chystá se spuštění brmVidu, na pracovištích jsme rozjeli systém mentorů s trošku "utaženějšími šrouby".

    Pokud by někdo chtěl přijít hackovat nebo se pochlubit se svým projektem nebojte se nám napsat na brmlab@brmlab.cz :) (a nebo přijít) a nebo se prostě pochlubte tady (je to pohldnější).
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Dneska lighting talk, :) na snimku velevtipna prednaska mistra holuba
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Reversing Tire Pressure Monitors with a Software-Defined Radio
    https://www.youtube.com/watch?v=bKqiq2Y43Wg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam