• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBBrmlab hackerspace Prague
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JPLABS:
    no neni to klub pro decka nemame zadnej program pevnej program a aktivity vznikaji z clensky zakladny nikdo nikam nevodi. V tomhle ohledu je to slozitejsi.

    Unas je to spis pro ty vecny deti. Teenagery mame 2 jinak samej "dospelej". Hackerspacy pohani zvedavost o tom jak veci fungujou. Je to trosku prokleti ale to je jedina spolecna vec co mame :)
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    RAINBOF: nejsem "školomet" :)
    Pochopil jsem, z obrázků o brnlabu, že to je asi takový klub pro děcka. Elektronika se nedá dělat od A do Z. Nelze napsat takovou knihu, která by zahrnula celou elektroniku. Ovšem na druhou stranu, i jako encyklopedie je chaotická, neutříděná.
    Video by asi bylo lepší, jenže nejsem filmař, dscénárista, nikdy jsem video netočil. Netuším, jak by mělo vůbec vypadat výukové video, nadto zábavnou formou, aby to teenagery zaujalo a něco si zapamatovali.
    Předpokládám, že do brnlabu chodí děcka a tak teenageři, nebo i dospělí sami bez děcek? No možné to je, spousta lidí dnes dospívá až ve 30 letech nebo i později a jsou tací, co nedospějí vůberc a z puberty přejdou rovnou do senility :)

    K tomu videu, možná bych dokázal dát do kupy animované, kreslené výukové video. Takové jsem viděl. Ve Francii na středních školách jsou dost běžná. Trvají tak 15-20 minut. Ovšem, jak je vyrábějí, to nevím. Ale jsou zábavné a vydrží se na to koukat.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Myslim že se na to koukáš moc přísně a navíc školometský.
    1.] brmlab není škola. Není cílem udělat elektroniku od A-Z
    2.] ta kniha je spíš taková částečná náhrada sešitu
    3.] video slouží jako doprovod

    Celý je to postavený dost volně a nepevně, a celý kurz staví na znalostech a ochotě skupiny. něco si řeknem-něco si postavíme. pak si řeknem to samý ale z jinýho pohledu. prostě co kdo jak zvládá. Ani nečekam že celou dobu budu přednášet sám a ani stejnýmu publiku. Možná prostě to přestane všechny bavit a přirozeně to přejde v něco jiného nebo prostě v nic. Prostě zábava 1st. Začíná se poznáním toho co je kolem a opakuješ a jdeš víc do hloubky. Ono to vede k samostatný práci většímu soustředění a zápalu.

    Podle mne, je to účelnější. Kdo chce intenzivní kurz tak to neni pro něj tohle se povleče.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    NAVARA: se divím, že v té knize se nezmiňuje třeba o vanGraafovu generátoru . To je také základ. Mne to učili v 7.třídě ZDŠ a pan učitel nám to předváděl . vanGraafův generátor měl jako učební pomůcku :)
    Ta knížka je taková encyklopedie, chaoticky utíděná. Začne se arduinem, pokračuje přes základy o elektřině a skončí se u Arduina.
    Slyšel jsem, že Malý prý píše druhý díl.... prý o mikropočřítačích.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JPLABS: návrh a design vlastních částí je až další fáze, učedníci začínají opakováním známého a bezpečného - vesměs ve všech oborech
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    RAINBOF: k té knize Hradla bla bla :)
    Tu část knihy, kde se popisují jaké pouzdra majéí součástky atp, to by asi šlo převést na video. Nevím ale jak chceš převést na video teorii. Třeba vysvětlit jaký je rozdíl mezi klopnými obvody anebo mezi asynchronním a synchronním čítačem. Což je základ v číslicové technice ... Jak ve videu budeš vysvětlovat analogové obvody, operační zesilovače ?
    Musí to být "akční" a ne moc dlouhé. Musí to být takový "trychtýř" do hlavy, jinak ti to teenageři nevezmou. Prostě je to nezaujme.
    Ale když to nebudou znát, nic vlastního sami nenavrhnou a nezkonstruují.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Dneska 2k6.
    Reverzovaci nalada pokracuje.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    :-)
    How to Make a Rube Goldberg Machine – Boys' Life magazine
    https://boyslife.org/hobbies-projects/projects/159359/how-to-make-a-rube-goldberg-machine/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Vlastne jsme reverzovali jisty dvd video rekordér a z panasonicu získali privatni klíče :) víc se nepovedlo, na procak architektury st20 / risk-l 10 let deprecated se nikomu nechtelo reverzovat.
    Bylo to super.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    NAVARA: jj na budove je to supr vidis ohnostroje z cely prahy.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    RAINBOF: vítáte minulý rok? :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    tak tu mame reverz party :D
    SUMIE_DH
    SUMIE_DH --- ---
    Jenda na mailinglistu pise ze:

    Ahoj,
    minule se prý k lidem nedostalo, že si Silvestr můžou přijít užít do brmlabu, tak to dávám vědět.

    Pyrotechnika jen do 10 kt.

    Takze pokud dneska nemate kam jit tak je mozno se stavit.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TLOUDEV: pět stěn potažených látkou, po stranách světla + doprostřed můžeš dát točnu do vytrín, co ti to bude otáčet stejnou rychlostí, abys mohl fotit / točit video
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    NAVARA: pokud si pod tim predstavuji spravnou vec, tak to bude presne neco takovyho. teda nejsem si ale jist, esli je ma predstava spravna. V podstate je potreba, aby steny byly co nejvic neodrazive pro laserova svetelka (tzn hluboka temna cerna), ALE uvnitr musi byt osvetleni, aby predmet jako takovy mohl byt nasvicen. Tzn svetlo v cerne komore... potazmo me napada, ze by se v ramci tresholdu daly steny udelat syte cervene, nebot laserovy cerveny paprsek na nich nebude videt.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TLOUDEV: Co fotobox?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: ...apropos: zrovna testuju ciclopa, paradni vec, ale bude to chtit nejakou uzaviratelnou cernou komoru kvuli falesnejm odrazum, ktery mi nepolkne treshold. No, doufam, ze admini brzo zalozej diskuzi a tohle probereme tam, vsichni jste zvani. A zacneme vyrabet kopirky hmotneho sveta ;-)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    GIOMIKY: Skoda ze za to chce tolik... ($75)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Hezky LEDky...
    Giant LEDs — HackSpace magazine
    https://hackspace.raspberrypi.org/articles/giant-leds
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam