RAINBOF: Teda kluci a holky, fandim vam, tyhle veci jsou super zajimavy! (nebo mi to alespon tak prijde)
Ale prijde mi, ze nemate uplne predstavu jak moc velky sousto jste si ukousli :-) Ja motam kolem RISC-V temer od jeho pocatku (jsem clenem J-ext WG, kde se mimo jine resi i ten zminovany pointer masking / pointer tagging). Jen to "pres instrukcni sadu": myslim ze na RISC-V summitu 2018 v Santa Clara Andrew Waterman rikal, ze puvodne chtel jen navrhnout jednoduchou ISA pro vyuku, myslel ze to spichne pred prazdniny za 2-3tydny a nakonec na tom delal Krsteho team 3 roky a to byla jen tak zakladni sada (zadne bitove manipulace, zadne vektory, crypto, apod). "The RISC-V Instruction Set Manual Volume I: Unprivileged ISA" je dobre si precist, je tam dost poznamek o tom proc veci jsou udelane tak a ne jinak.
Ted delam na projektu ktery se toci kolem formalne verifikovaneho prekladace a je to naproste silenstvi. Kolega na tom projektu dela 10 let, ja 5 let, je to nas full time job a stejne to neumi vic nez trivialni priklady a to (zatim) bez verifikace vygenerovaneho strojoveho kodu. Uz jen jak formalizovat semantiku ISA je orisek. Semantiku instrukci jeste jaks taks (i kdyz takove load/store instrukce jsou super komplikovane), horsi je to s memory modelem.
Ale jak rikam, je to naprosto fascinujici oblast.