• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové

Bojoval někdo z vaší rodiny v 1.Světové válce?

135 hlasy od 135 respondentů

Několi odkazů na stránky, které Vám pomohou dohledat své předky:
      Databáze legionářů - Možnost vyhledat legionáře podle jména a místa narození.
      Spolek pro vojenská pietní místa - Vlevo zadat jméno a zobrazí všechny zmapované pomníky, na kterých je uvedené.
      Seznam ztrát Rakousko-Uherské armády za 1.světové války, vydaný K. und k. Kriegsministerium - Nelze hledat podle jména. Nutno zvolit datum a prohledat seznam ztrát z daného dne. V první části jsou důstojnící, poté mužstvo.

Něco z televize
      cesi-na-frontach-1-svetove-valky
      Můj děda byl voják, válčil na Piavě — Česká televize
      Velká válka z archivu ivysilani české televize
      Počet českých vojáků se dá jenom odhadnout na 1,4milionu.Někteří mohou byt vaši dědové nebo pradědové.Přesná čísla, kolik padlo Čechů ve 1.světové válce, nejsou známa.Do konce války padlo podle nepřesných odhadů asi 138 000 českých vojáků.Češi bojovali na východní frontě a na italské. Bojovali v řadách Rakouska Uherska které někteří tolik nenáviděli. Boje na obou frontách byly velmi kruté a krvavé a ostatky mnoha mrtvých se nikdy nedostaly zpět do vlasti. Hřbitovy byly dělány v místech bojů a některé upadly v zapomnění a znázornují je památníky. Jedinou utěchou je to ,že válka vedla k rozpadu Rakouska Uherska a vzniku samostatného československého státu.
      rozbalit záhlaví
      KEMAL
      KEMAL --- ---
      KORKMAZ: heh :) tak jestli jde o Loděnice u Berouna tak věz že ze stejný vesnice jsou ti dva sokolové o kterých jsem tu psal cca před týdnem
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      Medaile za statečnost (zezadu Der Tapferkeit)
      Horní fotka po návratu ze Srbska. Jiný příbuzný je tam označen jako Rems. Dolní fotka z lazaretu v Terstu, praděda druhý zprava. Úplně dole pak další metál.

Tady taky fotka z 91.regimentu ale nikoho se nám tam nepodařilo identifikovat.
      Uploaded with ImageShack.us
      CENDA
      CENDA --- ---
      Nahodou jsem nasel velmi hezkou stranku od tematu teto diskuse;
      http://www.europeana1914-1918.eu/en/explore
      Mozna by to stalo hodit na nastenku...
      GORYTHC
      GORYTHC --- ---
      Minimalni. Bydlime co nejlevnejc, pokud mozno zadarmo venku ve stanu, nebo najeky levny kemp, privat atd.Potom naklady na dopravu - jedem autem, takze benzin, dalnicni znamky. A stravovani se snazime taky zajistit vlatni silou, obcas nejaka restaurace.
      Posledni Expedice na Ukrajinu nas stala 8.027,- KC na osobu (doprava, ubytovani, zradlo, chlast, vstupny do muzei). A to sme spali pokazdy pod strechou v posteli (9 noci, z toho jednou v Rakousku a jednou na Slovensku - to bylo nejdrazsi) a nijak sme se neodbejvali. Ale je fakt ze litr nafty za 23 korun naklady pomerne snizil.
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      rozpočet na hlavu?
      GORYTHC
      GORYTHC --- ---
      Potvrzen priblizny termin a trasa letosni expedice. Kdo by mel zajem se pridat, tak dejte vedet.
      Termin - prelom zari/rijen (doba trvani 1 tyden + vikendy = cca 10 dni)
      Cil expedice je Srbsko (na Belehrad ...), Bosna (Sarajevo, Mostar), Cerna Hora (boka Kotorska).
      PREBRAL
      PREBRAL --- ---
      DRABICZ: Nahoře v menu pod tlačítkem "nástěnka".
      DRABICZ
      DRABICZ --- ---
      MRLAH: kde tu nástěnku najdu?
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      GORYTHC: jo tam je to taky hezky řečeno.
      GORYTHC
      GORYTHC --- ---
      KORKMAZ: Tahal sem ty cisla z hlavy a jak vidim, tak sem je podcenil.
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      PLAGUEDIL: nojo uniformu si nekdy nevybereš to jako tešínský češi kteři po tisicich museli narukovat k vermachtu a tahnout na stalingrad.
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      GORYTHC: Já se teda dočetl že v Ck armádě bojovalo 1,4 mil. čechů (muži z převážně českých okresů v českých zemích) a padlo jich 138tis, takže každý desátý zhruba. A ta statistika je jen do roku 1917. Ale u legionářů je pak poměr ztrát ku nasazeným o trochu nižší.

Taky si vložim asi pamětní odkaz, ale nejdřív musím sehnat patřičné údaje
      GORYTHC
      GORYTHC --- ---
      PLAGUEDIL: No ona taky vetsina revolucionaru z roku 1918 byla v roce 1914 naprosto spokojena s zivotem v RU, nekteri uvazovali o urcitem federativnim usporadani a o odtrzeni od RU snila maximalne skupinka zizkovskech anarchistu.
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      Počítaj se všichni kdo si tim prošli. Cech jako cech at uz v uniformě r.u. Nebo jake koliv legie.
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      KEMAL: to asi byli mladí kluci bez závazků co? já teda nevím, jak to viděli moji prapradědové, ale oba už měli rodinu, to se těžkou utíká a bojuje za rozpad vlasti, libi se mi že posledni dobou se lidem konečně rozsvitilo a už to neni takove fuj on bojoval za monarchii, vlastizradce. imo to bylo uplně stejně jako za ww2 s wehrmachtem v sudetech, buď jsi šel nebo tě zastřelili s celou rodinou. to bych šel taky nadšeně bojovat.
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      GORYTHC: rocnik 1950, seber jejich rodny list, nech si podepsat plnou moc pro patrani na matrice a bež. jestli ej rodina z města tak matriky ktere navazuji na rodne listy už budou v archivu a nejspiše i online na internetu, jestli jsou z vesnice tak to tam muže byt složitějši, na uřadě mužou mit matriku ktera se začla psat 1784. to je pak mlha a propast :-/
      KEMAL
      KEMAL --- ---
      PLAGUEDIL: Podle mně tam vzal roha, jak píšu, vzal tam s sebou "kluka od sousedů". Asi šli rozbíjet monarchii :) blázni český nacionalistický sokolnický.
      Ten sousedovic kluk tam nakonec zůstal, ale naštěstí v dobrém, jelikož si nabrnknul francouzku a oženil se s ní. S jeho vnukem jsem (spíš ale mí rodiče) ve styku, jednou za pár let se vidíme, jako loni když měli sokolové slet na Strahově.
      GORYTHC
      GORYTHC --- ---
      PLAGUEDIL: Urady jsem zatim nezkousel, patral jsem pouze v rodine a bohuzel vsichni prarodice uz jsou mrtvi, nejstarsi generace v rodine je rocnik 1950.
      Ta matrika je dobrej tip, zkusim zapatrat.
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      GORYTHC: sice to je OT, ale jaka mlha? nejsou matriky? nebo nemaš udaje? maš pravo na matrice si nechat udělat opis rodneho/oddaciho listu +-3 generace (pradedecek-pravnuk) to by mělo stačit na start do archivu.
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      GORYTHC: tak tak, oba moji prapradědove bojovali za monarchii.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam