• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové

Bojoval někdo z vaší rodiny v 1.Světové válce?

135 hlasy od 135 respondentů

Několi odkazů na stránky, které Vám pomohou dohledat své předky:
      Databáze legionářů - Možnost vyhledat legionáře podle jména a místa narození.
      Spolek pro vojenská pietní místa - Vlevo zadat jméno a zobrazí všechny zmapované pomníky, na kterých je uvedené.
      Seznam ztrát Rakousko-Uherské armády za 1.světové války, vydaný K. und k. Kriegsministerium - Nelze hledat podle jména. Nutno zvolit datum a prohledat seznam ztrát z daného dne. V první části jsou důstojnící, poté mužstvo.

Něco z televize
      cesi-na-frontach-1-svetove-valky
      Můj děda byl voják, válčil na Piavě — Česká televize
      Velká válka z archivu ivysilani české televize
      Počet českých vojáků se dá jenom odhadnout na 1,4milionu.Někteří mohou byt vaši dědové nebo pradědové.Přesná čísla, kolik padlo Čechů ve 1.světové válce, nejsou známa.Do konce války padlo podle nepřesných odhadů asi 138 000 českých vojáků.Češi bojovali na východní frontě a na italské. Bojovali v řadách Rakouska Uherska které někteří tolik nenáviděli. Boje na obou frontách byly velmi kruté a krvavé a ostatky mnoha mrtvých se nikdy nedostaly zpět do vlasti. Hřbitovy byly dělány v místech bojů a některé upadly v zapomnění a znázornují je památníky. Jedinou utěchou je to ,že válka vedla k rozpadu Rakouska Uherska a vzniku samostatného československého státu.
      rozbalit záhlaví
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      RCROW: Já bych neřekl že dřív o legiích lhali, spíš o nich takticky mlčeli.
      DAYSIR
      DAYSIR --- ---
      RCROW: je to hrozně zajímavé téma právě proto :) letos probíhá Legie 100 projekt, v rámci toho se bude možnost ještě spoustu navíc dovědět a zažít :)
      RCROW
      RCROW --- ---
      DAYSIR: Děkuji, tedy z toho článku ve Wikipedii se mi točí hlava, to vypadá, že každý bojoval s každým, i když v jiném čase. Lhali nám dřív prakticky ve všem. Děkuji ještě jednou
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      A nejlepší na tom je, že sám v tý "intervenční armádě" byl.

V "Z Buzuluku do Prahy" popisuje jak se setkával se sovětskými důstojníky a za legionáře se jim omlouval a jeho ženisti opravovali mosty který měli ve svý době legionáři zničit.

Prostě komedie, každopádně se nedá ani zdaleka tvrdit že by ksč legionáře (vždyt bojovali proti bolševikům) něják protlačovala...
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      DAYSIR: Slovy Ludvíka Svobody "intervenční armáda".
      DAYSIR
      DAYSIR --- ---
      PLAGUEDIL: propaganda KSČ rozhodně nevyzdvihovala legie. Pro komunisty to byli kontrarevoluční živly přeci...

RCROW: nakonec se "jenom" komplikovaně vraceli. Po Čeljabinsku byli v podstatě v přímé válce s bolševiky...docela pěkně to popisuje tenhle článek :) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_legie#.C4.8Ceskoslovensk.C3.A9_legie_v_Rusku
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      RCROW: Na první otázku - asi ne :-)
      Na druhou neuím asi přesně konkrétně odpovědět, ale po převratu v rusku, pokud vím bojovali legie ještě na území ukrajiny a pak vlastně celá transibiřská anabáze (nenazýval bych to frontou ale lehárko to určitě nebylo)...

Jestli můžu doporučit, pokud se chceš něco dozvědět o nějáké konkrétní osobě, ideální by bylo zjistit u které jednotky byl a pak je asi možné do krze VHÚ či přes nějáký web dohledat...
      RCROW
      RCROW --- ---
      Bylo možné dostat se v té době do Ruska jinak než dezercí, nebo zajetím? To asi ne, myslím. Jenom mi prosím vysvětlete, kam ti Legionáři z Vladivostoku odjeli? Byli ještě nasazeni na nějakou frontu? Děkuji
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      PLAGUEDIL: Tak ještě jednou, pro ty co to nepochopili :-)

Ano celou východní frontu (bez ohledu na to kolik tam bylo komunistů) a celý husitský hnutí pohřbít vlastně můžem, protože si je vzali do držky komunisti, ale můžeš mi prosím ukázat nějáké ideologické dílo z dílny komunistických "pokrokohistoriků" který oslavuje čs. legie?
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      ADAMIRA: teď si nejsem jisty, jestli chceš diskutovat, nebo si honit ego na osobnich utocich. předpokladam, že jsi viděl film tankova brigada i trilogii o husitech, takže o tehle "blbosti" mluvim, stejnym zpusobem to bylo popisovano i v učebničích a době poplatné odborné literatuře.
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      PLAGUEDIL: Ano, dle tehdejší platné leghislativy byli zrádci naší vojáci během WW2 na západě i východě a taky domácí odboj... Jedna věc je pohybovat se v čistě teoretické rovině a druhá věc je komentovat to slovy:
      "dle jejich popisu bylo ru to zlé a škaredé a kdokoliv za ně bojoval byl vlastizrádce. že to v realitě bylo přesně naopak je věc druhá."

To pak zní trošku jinak a vytahování platný legislativy zní dost jako chytání se stébla po napsaný blbosti...

PLAGUEDIL: "to protěžování legií na úkor ostatních má dle mého soudu stejný jmenovatel, jako zkreslené představy o husitech a potažmo českých legiích i za ww2 a tou je propaganda ksč."

Teď jsi to ovšem rozsekl, tuhle blbost vymluvíš čím? :-D
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      ADAMIRA: ano, legionáři byli vzhledem k tehdejši platne legislativě vlastizradci, na tom neni nic sebemrskačského, prostě to tak bylo.
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      PLAGUEDIL: V realitě to bylo přesně naopak jo?

tak tenhle nevšední názor jsem ještě neslyšel, ale do stávajícího společenskýho sebemrskačského rozpoložení to sedí :-)

A táhnul bych to ještě dál, kdo nebyl ve vládním vojsku je zrádce, žid a bolševik :-)))
      PLAGUEDIL
      PLAGUEDIL --- ---
      to protěžování legií na úkor ostatních má dle mého soudu stejný jmenovatel, jako zkreslené představy o husitech a potažmo českých legiích i za ww2 a tou je propaganda ksč. dle jejich popisu bylo ru to zlé a škaredé a kdokoliv za ně bojoval byl vlastizrádce. že to v realitě bylo přesně naopak je věc druhá.
      RCROW
      RCROW --- ---
      MAKII: Říkal mě, že sloužil na Piavě, byl rodák z Olomouce, tak tam byl s nějakým Olomouckým plukem ( Jaroslav Vrána, rok narození 4.12. 1898), často mi o tom vyprávěl, ale znělo to spíše legračně, taková ta milosrdná paměť, kdy zapomeneš to vše to špatné a zdá se ti, že to byla samá legrace. Jen jednou mi vyprávěl, že se plížil v nějakém příkopě a proti němu- pak zjistil, nějaký maďarský mladý voják. Oba proti sobě vystřelili současně, táta byl raněn do ruku, ale ten maďar do krku, umřel tátovi v náručí, ten mu dal, ještě než umřel nějakou peněženku s fotkou matky a adresou, pak zemřel, táta neměl odvahu té rodině napsat,ale do smrti to nesl jako Kainovo znamení, v tu chvíli žádný humor, jasně. Já však jsem o té době četl již v desítkách knih a tam je to naprosto opačně. Tak např.: Naprosto mě citově rozebrala kniha Sebastinana Faulkse :Birdsong, to asi byla ta skutečná pravda o WW1. Četl jsem to 3x, víc a víc jsem byl zděšen. Podobnou, takhle děsivou, knihu mám ještě jednu, možná ještě trošku děsivější, a to Louis de Bernieres: Birds without Wings. Je to o době o trošku předcházející WW1, ale ta velká válka je tam již cítit. Kdo to nečetl, ať raději ani nezačíná. Děsivá obžaloba lidstva jako takového.
      MAKII
      MAKII --- ---
      FIN: eh, asi jsme se nepochopili. Snažila jsem se vysvětlit, proč jsou legie "populárnější" a použila jsem hodně velkou zkratku. Nepopírám že byly prvně legie a až potom čsr, ba naopak.
      FIN
      FIN --- ---
      RCROW: v první světové válce to pak - ve výsledku - rakousko-uhersko zcela prosralo. ale "hrdí", tedy ty a jiní, co tam měli pradědečky, můžete bez ohledu na tento fakt být proto, že na italské frontě se sváděly kruté bitevní i zákopové boje a jednotky c. a k., včetně našich odvedenců, tam docela obstály - i přes všechny týlově-zásobovací zádrhele.
      FIN
      FIN --- ---
      RCROW: doporučuji k prostudování heslo "maršál radecký". rovněž toulky. konec rakousko-uherského c. a k.impéria nebyl zrovna dvakrát vojensky radostný, prusko-rakouské války byly smutné a vedly ke ztrátě slezka a přidružených oblastí, ale zrovna v té itálii se zpočátku zadařilo a rakouské armády, navzdory zastaralé vojenské mašinérii, včetně výzbroje a velice váznoucího zásobování, docela zabodovaly.

k působení c. a k. ctěného impéria dále může být - ze studijního hlediska - zajímavé heslo "terst" a vůbec jediná c. a k. námořní moc, která kdy byla, včetně uniforem a vzácně lokálně zachovaných námořnických šavlí, řadových i důstojnických, což tvoří - i s ohledem na čechy a první moderní manufakturní severočeské zpracování vojenského materiálu - docela zajímavou "průmyslově-řemeslnickou kapitolku" z dějin naší země:-)
      FIN
      FIN --- ---
      MAKII: ach jo. někdy mám pocit "sepiš učebnici, stejně ji můžeš hodit do stoupy". přečti si k tomu alespoň něco. my - nebo"naše česká historie" - je naopak téměř cimrmanovsky komická v tom, že dříve, nežli jsme ten stát měli, jsme měli vojenské jednotky a pokus o olympijské družstvo. zkrátka češi - a zlaté to smoljakovo divadlo ve své satiře - začali dřív jako češi cvičit a vojákovat, nežli si ten stát vymysleli. to je prostá historická pravda. tebou citovaná - a musím podotknout, že hloupá - rovnice "máme vojsko, ergo jsme stát", rozhodně neplatila. ti lidé to dělali s nadějí, že jednou budeme mít stát. dokonce ani u počátků naší státnosti není docela jasné, kam měla - a mohla - směřovat. sám masaryk původně uvažoval o reálné možnosti "unie rakousko-uhersko-soustátní", než z určitých důvodů nabyl přesvědčení "hell, shit, samostatné čechy - ale to je zas moc málo. s čím to ještě usa prodám, aby nás podpořily?"

a když pominu tenhle plk, jistě není nejznámější pouze "legie u zborova". taková vzpoura v borce kotorské měla taky něco do sebe:
      Vzpoura v boce Kotorské – Wikipedie
      http://cs.wikipedia.org/wiki/Vzpoura_v_boce_Kotorsk%C3%A9

a k základnímu přehledu sakra stačí alespoň pár kapitol toulek českou minulostí.
      MAKII
      MAKII --- ---
      Imho je oslava legií trochu přežitek a spousta dnešních historiků se už snaží mluvit i o českých vojácích v c. a k. armádě. Důvod, proč byly legie tak vyzdvihovány bych viděla v nutnosti nějak podložit vznik Československa jako státu. Měli jsme vojsko, ergo jsme stát.

Legie v Rusku se rekrutovaly jak z dobrovolníků, tak ze zajatců (tam spadají i přeběhlíci). Nejznámější je určitě Bitva u Zborova. Kvůli ní a také kvůli tomu, že legie v Rusku byly největší, se o nich mluví nejčastěji. Odjezd po transibiřský magistrále a evakuace z Vladisvostoku proběhly, jen to nebylo jednoduchý - jejich působení bylo ke konci války takový všelijaký, docela se míchali do revoluce.

wiki: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_legie mi v tomhle směru přijde jako dobrej orientační bod, samozřejmě odborný literatury existuje spousta.

Kde přesně byl otec? :)
      RCROW
      RCROW --- ---
      Myslím to obecně, můj otec tedy byl voják na Italské frontě, ale zajímalo by mě, proč je nám pořád vtloukáno do hlavy, že na tyto jednotky máme být hrdí, to bych potřeboval vysvětlit. Otec mi vyprávěl, že tyto jednotky měly dorazit do Vladivostoku a tam odtud se měly lodí vrátit zpět posílit Západní frontu. Nevím jestli se to nějak uskutečnilo, jestli vůbec nějaké jednotky tedy posílily spojence, nebo kde Legionáři vlastně skončili. Děkuji za vysvětlení.
      RCROW
      RCROW --- ---
      Mohl byste mi někdo vysvětlit odkud- tedy z jakých zdrojů- se rekrutovaly čsl. jednotky v roce 1917 v Rusku, tedy Legionáři? Byli to přeběhlíci z RU armády, nebo zajatci? Děkuji .
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam