• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové

Bojoval někdo z vaší rodiny v 1.Světové válce?

135 hlasy od 135 respondentů

Několi odkazů na stránky, které Vám pomohou dohledat své předky:
      Databáze legionářů - Možnost vyhledat legionáře podle jména a místa narození.
      Spolek pro vojenská pietní místa - Vlevo zadat jméno a zobrazí všechny zmapované pomníky, na kterých je uvedené.
      Seznam ztrát Rakousko-Uherské armády za 1.světové války, vydaný K. und k. Kriegsministerium - Nelze hledat podle jména. Nutno zvolit datum a prohledat seznam ztrát z daného dne. V první části jsou důstojnící, poté mužstvo.

Něco z televize
      cesi-na-frontach-1-svetove-valky
      Můj děda byl voják, válčil na Piavě — Česká televize
      Velká válka z archivu ivysilani české televize
      Počet českých vojáků se dá jenom odhadnout na 1,4milionu.Někteří mohou byt vaši dědové nebo pradědové.Přesná čísla, kolik padlo Čechů ve 1.světové válce, nejsou známa.Do konce války padlo podle nepřesných odhadů asi 138 000 českých vojáků.Češi bojovali na východní frontě a na italské. Bojovali v řadách Rakouska Uherska které někteří tolik nenáviděli. Boje na obou frontách byly velmi kruté a krvavé a ostatky mnoha mrtvých se nikdy nedostaly zpět do vlasti. Hřbitovy byly dělány v místech bojů a některé upadly v zapomnění a znázornují je památníky. Jedinou utěchou je to ,že válka vedla k rozpadu Rakouska Uherska a vzniku samostatného československého státu.
      rozbalit záhlaví
      DRABICZ
      DRABICZ --- ---
      KORKMAZ: To je docela běžné, v dnešní době je spousta příběhů přátelství i když se v dané době zabíjeli....
      KORKMAZ
      KORKMAZ --- ---
      Je docela vtipné, že v práci máme nového italského kolegu co sedí vedle mě...říkal, že jeho praděda bojoval na piavě a můj taky...každý ale na druhé straně...
      DAYSIR
      DAYSIR --- ---
      RCROW: mělo to zásadní roli hned v několika ohledech.

a) demonstrovalo to, že Češi a Slováci dohromady dobrý (tohle je důležitý - čechoslovakismus jako program byl hodně novej)
      b) specificky legie v Rusku měli asi největší úspěchy a hrdinský historky ze všech legionářů a jejich účast v občanské válce je zcela specifická
      c) celkem se uvažovalo o našich legiích v Rusku jako jednom z možných pilířů protibolševické intervence: tím byl jejich kapitál pro Západ dost vysoký
      d) je to součást národní legendy a étosu. Když se stali zakladateli státu Masaryk, Štefánik a (už ne tolik ikonický praktik) Beneš, tak bylo nutné k nim přidat "jejich zbraně". A to byli hned po vzniku jasně legionáři z nichž ti ruští tvořili také asi nejvíc kompaktní skupinu i po návratu a měli nejvíc specifik. Rekrutovala se tam taky velká část generality (Syrový, Prchala, Vojcechovský, Gajda...)

Ale je pravda, že i tak je ta pozornost k nim skutečně veliká, možná až přehnaná a ostatní legionáři jsou trochu ve stínu. Ale já si nemám zas tak co stěžovat, já o nich zase dělám s ČSOL hru :) (www.sibirskypribeh.cz)
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      Monte Pasubio: s batohem přes jedno z nejhorších bojišť Velké války - iDNES.cz
      http://cestovani.idnes.cz/...valecne-pevnosti-d4g-/kolem-sveta.aspx?c=A140718_153614_kolem-sveta_tom
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      RCROW: Spolutvůrci jsou stejne jako ostatni legie potazmo domaci odboj. Proste kapital pro zapadni mocnosti - "stali jsme na Vasi strane, bojovali z Vas - chceme republiku".
      RCROW
      RCROW --- ---
      Oprava "Sleepwalkers" omlouvám se.
      RCROW
      RCROW --- ---
      Prosím o vysvětlení proč jsou naše Legie v Rusku oslavovány jako spolutvůrci, někdy i téměř hlavní činitelé při vzniku naší republiky? Nějak mi unikají ty souvislosti,není to jen uměle vytvořená legenda? Podle mě to byl president Wilson, který jediný měl tu moc měnit hranice států po vyhrané válce, ale nechápu co ty Legie vdálené od dění víc než půl světa.Rád si přečtu nějaké seriozní vysvětlení, myslím to naprosto vážně. Teď začínám číst "Sleelwalkers" od Christophera Clarka How Europe went to war in 1914, snad trošku odpověďi najdu i tam.
      JON
      JON --- ---
      STOURAL: tak co vím, přípravy probíhají už několik let (ale samozřejmě ti lidé nedělají jen na tom, že). Pořád se získávaj nový a nový materiály. A cesta to bude dlouhá, to je jistý.
      STOURAL
      STOURAL --- ---
      JON: Už se píše pro ten film scénář? Vypadá to ale na dlouhou a nejistou cestu.
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      Jinak jeste k diskuzi na tema "vesela realita - svejk" - priznam se ze jsem se ke knize dostal az ted, ale nevim kde autor vzal tohle blby prirovnani, jo jasne, ve svejkovi neni jmenovite 100 000 poprav ale teda reality popravovani (zen, deti), zavirani, sekani, hnani na smrt je tam teda tri pr*ele. Az me samotnyho prekvapilo, ze je to v podstate docela drastickej protivalecnej kousek, i kdyz podany "vtipnou" formou.
      ADAMIRA
      ADAMIRA --- ---
      JON: vypadá to pěkně, snad si najdu čas na to abych to prolistoval
      RCROW
      RCROW --- ---
      JON: Je to super, velmi poučné, děkuji.
      JON
      JON --- ---
      Trochu tady přihřeju polívčičku jednomu projektu, případná kritika vítána (podle tématu buď zde nebo do pošty).
      Příběh legií |
      http://www.pribeh-legii.cz
      MRLAH
      MRLAH --- ---
      Student pátral po pradědovi, zmapoval válečné osudy jak dělané pro film - iDNES.cz
      http://hradec.idnes.cz/...eho-pradedecka-pkj-/hradec-zpravy.aspx?c=A140709_2080529_hradec-zpravy_pos
      RCROW
      RCROW --- ---
      JARMIK: Dík, v tuto chvíli už to někde balejí na poštu. R
      JARMIK
      JARMIK --- ---
      RCROW: Autorem je Christopher Clark, aktuálně to vyšlo i česky. Já jsem teď v půlce četby. Nerad bych dal zkreslující info: téma je, jak k válce došlo. Má to být asi trochu polemika s německou vinou za válku. Popisuje podrobně poslední léta před válkou, kdo rozhodoval v daných zemích o zahr. politice, jak probíhaly konflikty cca mezi 1900 - 1914 a co si z nich státy odnesly za zkušenost. Z mého pohledu (zatím - po půlce!) tam vychází i spoluzapříčinění srbskou, ruskou a francouzskou agresivitou a +- německou slabostí, kvůli čemuž Anglie neměla zájem se s Německem dohodnout (na rozdíl od situace UK - Rusko, kde bylo mnoho třecích ploch v Asii a Rusko mělo Anglii co nabídnout).

Opravdu bych - navíc coby laik - to nerad banalizoval. Je to psané skvělým jasným jazykem a i když závěry jsou pro čs. příběh nepříjemné, je třeba uznat výtečné podání jiného příběhu.

Mohu jen dosvědčit, že německá média to opravdu silně prohlašují za novou standardní práci o příčinách 1SV.
      RCROW
      RCROW --- ---
      JARMIK: Už jsem si ji objednal v The book depository ( 366 Kč), takže to bude něco pro mě.
      RCROW
      RCROW --- ---
      JARMIK: O čem to je? O 1SV mám dosti anl. románů, ale tento neznám. Naposledy jsem četl Ken Follet 1 díl- Fall of fiants- to byla 1 světová válka, pak jsem dočetl druhý díl Winter of the World, to byla 2SV a teď má vyjít 3 díl- už ho mám zaplacený, ten má pojednávat o období Studené války. Kdyby to podle takových knih učili ve školách na hodinách dějepisu, tak by to znali žáci naprosto perfektně, dnes neznají prakticky nic. Děkuji za pár žádků o té knize.
      JARMIK
      JARMIK --- ---
      ANARCHY: Čtu právě Sleepwalkers. Už rok o tom vidím nadšenou chválu téměř každý týden v nějakých německých novinách. Jistě ten příběh nemusíme přijmout za svůj, ale zajímalo by mě, zda něco současného a srovnatelně skvěle napsaného existuje pro ten "československý" příběh o 1SV jako o obraně před světovládnými plány zlého Německa.
      KEB
      KEB --- ---
      Kdyby někoho zajímala sapérská práce britských tunelářů tak jeden dokument je zde: http://www.csfd.cz/film/336259-podzemni-valka/ na jedno podívání mi to přišlo celkem zajímavé.

A jeden pěkně natočený film (Australany počítám za Brity :): http://www.csfd.cz/film/282824-bitva-o-hill-60/

obojí by se mělo dát splašit víte kde :)
      KEB
      KEB --- ---
      NANUQ: Mně to naivní nepřišlo a doporučil bych ho rozhodně. :) Akorát pokud někdo čeká naturalistické zobrazení jatek první světové války ala vojín Ryan, tak se samozřejmě nedočká :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam