• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRLAH1.Světová válka aneb naši pradědové
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    CROME: :D O ničem takovém nevím. Léta 1919-1921 jsou prostě slepá, existují předpisy o kolkování uniforem (viz.třeba buzíci z Luhačovic, kde to není úplně mimo). Jinak taková ta asi 10cm tlustá encyklopedie Čs. branné moci také začíná rokem 1921, kdy se už plošně nahrazují uniformy, sjednocuje se ráže, výzbroj, povely atp. Do té doby je to fakt těžký chaos a mišmaš všeho. S online katalogem to je dost nejisté, jelikož to všechno bylo v rámci lokálních možností. Co vidím na fotce, tak všichni mají odznak RČS místo jablíček, nevidím rakouskou feldmütze, ale už maj mačkavý brigadýrky (proto mne to zmátlo s četnictvem), ale četnictvo užívalo opasky s mosaznou sponou R-U zamalovanou či dehabsburkovanou v případě důstojnického provedení. Tady mají opasky s jedním trnem a masivní sponou, které bych určil jako rakouský M15 (stejný vzor byl pro kožený i náhražkový=plátěný, který je vidět v mixu na fotce). Dva důstojníci mají ještě rakouské kabáty, ale tím tmavým odstínem si nejsem jistý, jestli pro mužstvo vzor 1915 (feldgrau, nikoli štičí šeď) nebo důstojnický jiného modelu a zbraně (1903 vozatajstvo?).
    CROME
    CROME --- ---
    DRABICZ: Je to dost eklekticky mix, je nejaky online obrazovy katalog, kde by se dalo porovnat?
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    DRABICZ: oprava, přikláním se k armádě, protože čentnictvo užívalo jiné pásky, ten mišmaš uniforem před zavedením vz. 21 je z hlediska historie vznikajícího Čs. státu a jeho ozbrojených složek vcelku zajímavý ....
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    CROME: Podle odznaků a tvaru čapek se jedná o kolkované uniformy, nejspíše četnictva v letech 1918/19 - 1921
    CROME
    CROME --- ---
    GORYTHC: Vypada to tak, diky
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    Tipnul bych ČS armádu těsne po válce (1918/1919).

    CROME
    CROME --- ---
    Nevite nekdo co je tohle za uniformy? Vypada to na Rakousko/Uhersko, ale ty capky me matou.
    Nebo uz povalecny?

    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    KORKMAZ: Otázka je, kdo jsou to loajální vojáci CK armády. Když vezmu čísla od oka, tak z českých zemí narukovalo cca 1.400.000 můžů. Cca 200.000 padlo, cca 100.000 přeběhlo do legií. Zbývá nám tedy přes milion můžů, kteří skončili válku v CK uniformě (ať už v zajetí, nebo ne). Někteří se WW II nedožili, ale i kdyby to byla polovina, tak pořád zbývá vyplácet rentu 500.000 mužům a o tom tedy silně pochybuju.

    Faktem je, že nejstarší nacistické vyznamenání je památeční kříž pro veterány z WWI. Ale ten dostali pouze ti, kdo podporovali NSDAP. A s tou rentou to bude stejný.
    CENDA
    CENDA --- ---
    KORKMAZ: A tady doplněk k možnému zdroji tvoji otázky:
    Český svaz válečníků | Fronta.cz
    https://www.fronta.cz/foto/cesky-svaz-valecniku
    Částečně se to váže k mé první odpovědi, tušil jsem, že už jsem o něčem takovém četl:
    ato organizace sdružovala zejména bývalé příslušníky rakousko-uherské armády, svojí strukturou a složením se podobala německému Reichskriegerbundu. Český svaz válečníků (ČSV) vznikl během roku 1940 ze Svazu vojáků z fronty pod vedením plk. četnictva v. v. Otty Bláhy (v únoru 1940 na německé přání povýšeném na generála), který působil v Českém svazu pro spolupráci s Němci. Svaz se dělil do zemských organizací, jimž podléhala tzv. krajská vedení Kamarádství. Každý jednotlivý spolek se nazýval Kamarádství a nalézal se v podstatě v každém větším městě (např. v Českých Budějovicích bylo krajské vedení Kamarádství založeno dne 27. ledna 1942).
    Tenhle svaz byl zvlast zaměřen na voják sloužící 1914-1918 v CK armádě až do konce.
    Tak toť vše jdu spát :D
    CENDA
    CENDA --- ---
    CENDA: A už jsem něco našel
    https://www.noveaspi.cz/...-sb-o-zaopatreni-valecnych-poskozencu-narizeni-o-zaopatreni-protektoratem
    Tady máš přímo vladání nařízení. Co jak kde....
    Péče o válečné poškozence byla poměrně komplexní zálěžitostí. :)
    CENDA
    CENDA --- ---
    KORKMAZ: Zní to dost jako informace jedna paní povídala, což není moc relevatní pokud, člověk nemá odkaz na něco hmatatelného.
    Dal jsem si práci a našel něco použitelného
    Historický vývoj sociálního zabezpečení od první republiky - Vysokoškolské kvalifikační práce - Vysoká škola ekonomická v Praze
    https://vskp.vse.cz/74863_historicky-vyvoj-socialniho-zabezpeceni-od-prvni-republiky
    zhledem ktomu, že vroce 1918 bylo v ČSR napočítáno asi 210000 válečných invalidů a 380000 tisíc pozůstalých po obětech1. světové války, bylo na místě přijmout adekvátní legislativu, která by těmto lidem zajistila veřejnou sociální pomoc.27Prvním takovým zákonem byl zákon č. 199/1919 Sb., o organisaci péče o válečné poškozence. Tento zákon ministerstvu sociální péče nařizoval vést evidenci válečných poškozenců, zajistit jim adekvátní lékařskou péči, vyměřit a vyplácet důchody a vneposlední řadě také pečovat ojejich výcvik a školení. Výše zmíněný zákon „o organisaci péče o válečné poškozence“ byl pouze obecným vodítkem, komu vzniká nárok na pomoc veřejného sektoru a jak by tyto osoby mělybýt zestrany státu kompenzovány. Konkrétnější podmínky a nároky dávek byly vymezeny ažvzákoně č. 142/1920 Sb., o požitcích válečných poškozenců.

    To je teda začátek, nicméně je jasné, že samotný stát je platil už předtím nějakou formu podpory, přepokládám, že to fungovalo i za protektorátu v nějaké upravené formě, nicméně to by chtělo najít nějakou publikaci.
    Takže ačkoliv to nemůžu úplně vyvrátit, tak mi to přijde jako kec. Nějaká forma podpory mohla existovat za větší podporu nacistické vlády/nazi Německa ve formě účasti v nějakých spolcích vysloužilců atd. To by se asi dalo pochopit, jinak obecně proč by to dělali? Často to byli už starší lidi a důstojníci s vyšší hodnotí už byli nejspíš po smrti.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Zaslechl jsem, že za protektorátu vypláceli Němci rentu loajálním vojákům z CK armády. Asi to nebylo plošně a taky se tím nikdo moc nechlubil... nemá někdo nějaké informace?
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Derbyho odvody - mezičlánek či přechodový prvek mezi Kitchenerovými dobrovolci plnými vlasteneckého nadšení a plošně brannou povinností. Slepá větev, chcete-li. Ze soudobého hlediska to je prostě zkouška projektu, aby se zjistil zájem účasti na válce vůbec, míra vlastenectví a morálka obyvatelstva. Popravdě nebýt derbyho schématu, branná povinnost by v Británii byla zavedena mnohem později a je otázka, jak by se do té doby vyvinula situace na frontě a do kterého světla (i světa) by Británii stavěla....
    Derbyho program odložených odvodů – Klub vojenské historie
    http://kvhusti.cz/derbyho-program-odlozenych-odvodu/
    KEB
    KEB --- ---
    See 360° view of World War I trenches where revolutionary sentiment simmered
    https://www.youtube.com/watch?v=xiqkMslWhJs


    celkem pěkně udělané
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    New Europe after WW1
    Philadelphians looking at the new map of Europe after WWI, November 1918
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Letos je na radaru film 1917. Stara temata v novem zpracovani, tak treba si na to decka zajdou.
    1917 Official Trailer (2019) Benedict Cumberbatch, Mark Strong Movie HD
    https://www.youtube.com/watch?v=xaEIg-GVtYg
    CENDA
    CENDA --- ---
    GORDHART: Je to same co jsem zde daval, akorat v jiné podobě.
    CENDA
    CENDA --- ---
    KORKMAZ: Padlych je 2. svetova valka mysli. Legionari i prezivsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam