• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    Praguewatch.cz je internetovým průvodcem po pražských kauzách, sporných případech městského plánování, ohrožených kulturních prostorech, parcích či třeba zahrádkářských koloniích. Je vhledem do nedávné historie a současnosti odvrácené tváře Prahy. Kritický pohled na rozvoj Prahy a městské politiky je založen na spolupráci akademiků, odbornic a občanských aktivistek a aktivistů. Stoupající prosperita Prahy v posledních dvaceti letech s sebou přináší i řadu negativních stránek pro vývoj města a život jeho obyvatel. Příčin je více. Vládne tu stále stejná politická strana a značná moc developerů nenechává příliš prostoru pro alternativní scénáře rozvoje. Nezávislé poradní orgány radící městu byly zrušeny anebo podřízeny krátkodobějším politickým cílům. Politici a úředníci se o účast veřejnosti na rozhodování o městě a konkrétních místech spíše nestojí nebo svůj zájem pouze předstírají. Praguewatch.cz bude obyvatelům Prahy, voličům i nevoličům*, poskytovat základní přehled o nedávných a současných, známých i méně známých kauzách. Hodláme propagovat aktivity celé řady lokálních a celopražských občanských iniciativ a organizací, které se v těchto kauzách angažují. Na webu také zpřístupníme výběr důležitých a aktuálních informací z úředních desek. Web připravuje občanské sdružení PragueWatch ve spolupráci s Ateliérem pro životní prostředí. Praguewatch.cz podpořila Nadace Open Society Fund Praha. Projekt není spojen s žádnou politickou stranou.
    http://praguewatch.cz
    příbuzné kluby
    [ Radikální a kritická geografie, kartografie, urbanismus a další vědy o prostorové dimenzi lidské společnosti ]
    PETICE K PODEPSÁNÍ
    AKTUÁLNÍ AKCE
    rozbalit záhlaví
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: nahoď nějaký odkaz na odborný periodikum, kde je souhlasný názor se zbouráním této nijak cenné budovy, jak tvrdíš. Rád se dozvím nějaké argumenty, proč by měla být budova z první republiky, která je zcela v technickém pořádku, nahrazena novou budovou, ve které nebude (asi?) možné bydlet a bude určena jen ke komerčnímu a administrativnímu využití. Bude naprosto odlišná od všech budov okolo a s největší pravděpodobností bude i vyšší.

    Nic proti, ale snaha o jakousi "relativizaci" hodnoty té budovy a snahu bagatelizovat mobilizaci občanské společnosti mi přijde v tomto případu minimálně úsměvná a nemůže vycházet z ničeho jiného, než z odlišného světonázoru. Mám prostě za to, že tobě zbourání tohodle baráku nikterak neva a zrovna tak ti neva, co místo toho a za jakým účelem má vyrůst. Anebo se pletu?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: ix odborníků? Zkus zalistovat v odborných periodikách, on ten názor na věc není až tak jednoznačný. Věřím, že pokud o celé věci víš pouze z těchto jednostraných letáků a z vystoupení odpůrců zboření toho domu, tvůj názor nemůže být jiný, ale existuje i druhá strana.

    Já sám se za žádného super-experta nepovažuju, spíš si vážím názorů některých jiných architektů. Pokud vyjádření jiného názoru je záškodnictví, prosím, nebudu tu překážet a diskusi opouštím.

    P.S. O neziskovosti některých neziskovek v oboru bych si sdovolením rád ponechal svůj názor podpořený svými zkušenostmi. S tím developerem nemám nic společného, vlastně ani nevím, kdo to staví.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: na jaké úrovni se architekturou zabýváš že tomu rozumíš líp než ix odborníků? tebe snad podplatil ten developer ne? btw, nevim kdes přišel na to že na tom Praguewatch vydělává - to je neziskovka prosimtě, děláme to všichni z vlastního zájmu. To se mi tu v diskusi záškodníci objevili pěkně rychle...
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    MIKATCHOU: Tak jedna aktuální, která se kromě klubu Prahy 6 dá zveřejnit i zde:
    Petice proti zastavění parku u Malovanky / SpPZO - sppzo.cz
    http://www.sppzo.cz/Petice-proti-zastaveni-parku-u-Malovanky

    Ten link o Praze-Bubnech teď nemám čas rozkliknout, takže nevím, jestli je tam zmínka o tom, že místo by si zasloužilo pietu. Protože právě odtamtud odjížděly transporty pražských Židů do Terezína...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SCHIFFI: Architekturou už se nějakej čas zabývám. Pokud někdo tvrdí, že ta budova je ukázkou špičkové prvorepublikové modernistické architektury (rozporuji pouze slovo "špičkové") a je historicky cenná, ať mi řekne, proč.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    HAMSTER: ty seš fundovanej odborník, že tvrdíš, že to není ukázka prvorepublik. modernistický architektury a že ten dům není cenný?!
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Proč bych chodil na demonstraci? Já nevím, proti čemu bych tam demonstroval. A jistě tam mluvilo spousta "odborníků", ale vyvážená debata to zcela jistě nebyla.

    Co považuju za nepravdu?

    - Dům je dnes ukázkou špičkové prvorepublikové modernistické architektury. - to při vší úctě není.
    - Magistrátní odbor demolici povolil i přes to, že mu byl znám záměr investora nahradit pětipatrový dům devítipodlažní novostavbou. Ta by nerespektovala meziválečnou regulaci náměstí - to není pravda
    - Zásadní ale je především to, že se jedná o cenný historický dům. - Nejedná.
    - Jde tedy o místo, kde je demolice kvalitních historických domů již z podstaty ochrany vyloučena. - To není pravda.
    - Návrhy přístupné na webu jsou pouze ty, které vyčnívají o několik pater (viz zde). - Opět demagogie, ten návrh vypadá úplně jinak.

    Dále ten článek obsahuje spoustu pozvánek na demonstrace, protesty, odkazy na petice, žádné vyjádření protistran (jak úřadů, tak investora), čili je to čistá propaganda. Takže prohlášení, že "od toho je Praguewatch, aby informace o tom domu byly nevědoucímu občanovi zprostředkovány..." je blábol, praguewatch je hlásná trouba jakési organizace, která se zabývá mařením stavebních řízení. Takových organizací je spousta a rozhodně bych je neoznačoval jako "neziskové", živí se vydíráním a živí je to velmi dobře.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: kdybys byl přišel na demonstraci, tak tam hovořila spousta neziskovek, a odborníci z řad architektů a památkářů
    co konkrétně považuješ za nepravdu? znáš pravdu?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Přečetl jsem si článek k tomuto tématu na praguewatch.cz a je to kombinace nepravd, polopravd a demagogie. Nevědoucí občan tím asi mnoho nezíská, očekával bych argumenty z obou stran, ne jen vyjádření Klubu pro starou Prahu.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: od toho je Praguewatch, aby informace o tom domu byly nevědoucímu občanovi zprostředkovány... nechci se tu moc bavit o tom, co je to politika, nám jde primárně o to aby se Praha vyvíjela k lepšímu a ne k horšímu a chceme zapojit co nejvíc lidí do řekněme "urbanistické gramotnosti"...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Tak to je jasný populistický gesto, prostému občanovi se řekne, že zlý mamonář chce zbourat dům v historickém centru matičky Prahy a občan začne vyděšeně hýkat (byť o tom domě vlastně neví nic, mnohdy ani netuší, kde ten dům je a jak vypadá).. Politika není o faktech, politika je o veřejném mínění, populismu a marketingu. Stačí to dobře podat a je z vás zachránce českého já proti nadnárodní korporaci, ochránce slabých a bezmocných, zachránce národní kulturní tradice......
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Začervenit republiku.... Ne, na to asi nemám čas.. :-D
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: můžeš to udělat, jestli na to máš čas .)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    TANAIS: je to jen populistický krok, pravděpodobně, oni vědí kolik voličů topky demonstrovalo, když Top nevyhrála pražský komunálky... možná to nemá žádný zvláštní význam, ale asi je to lepší než kdyby ho za to chválili
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Mě se líbí ten obrázek, ještě bych to možná rozšířit třeba do Google maps, tam by teprve vyniklo, kolik budov není kulturními památkami.... :-))))
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    MIKATCHOU: tomu, že bessera kritizují i jeho vlastní straníci, bych nepřikládala žádný zvláštní význam. :)
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MIKATCHOU: ok, díky
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    SCHIFFI: napsala jsem autorovi, ty fotky nejsou moje, a on je zatím dal jen na FB
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    MIKATCHOU: nešlo by pls ty fotky z demošky dát veřejný? Aby je viděli i lidi, co nejsou na FB?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    sledujte situaci okolo domu na Václavském náměstí!
    http://praguewatch.wordpress.com/2011/06/08/protest-proti-demolici-na-vaclavskem-namesti/


    fotky z demošky https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1577044046609.68540.1850858773

    Bessera už kritizují i jeho vlastní straníci
    TOP 09 se nelíbí plán ministra Bessera zbourat dům na Václavském náměstí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=703423
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam