• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: vůbec, ale vůbec nic z toho, co jsem napsal, si nepochopil a ještě se mi snažíš vnucovat nějaký tvoje konstrukty, kam dosáhne tvoje omezená fantazie.. mrzí mě to, ale jak říkám, je to plácání prázdný slámy :-/

    SMALLRICCIO: jo, vnímáme to v zásadě opačně.. pro tebe je dům s nájemníky zlatej důl a meďák známka společenskýho úspěchu. Pro mě je vlastnictví domu s nájemníky službou veřejnosti, poněvadž v tomto případě existuje něco, čemu se říká věcné břemeno (to si nastuduj) a meďák známka nabubřelosti, ubohosti, ne-li nevkusu.

    Nepleť si úspěch s nabubřelostí, to jsou dost odlišný věci.

    Jedno je jistý - neshodneme se :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Ok, takže chceš, aby na byty v centru měli i ti méně movití - to souhlasí, ne? Chceš, aby ty ceny reguloval kvůli tomu stát - tos přece taky psal. Takže budeš mít nějaký počet dostupných bytů v centru - ok, kdo v nich bude bydlet, jak se určí, kdo má nárok na levný byt na Praze 1 a na koho už nezbyde a musí do Stodůlek? Imho jednoduchá otázka...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: já o přerozdělování nic nepsal.. jak říkám, to je jak plácání prázdný slámy s tebou, sorry.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Takže na mou prostou otázku neznáš odpověď, jen víš, že teď je to špatně... Hmm... Logika předškolního dítěte, ale i tak dobrý...
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Hamstře, ty prostě některý věci nepochopíš, tak se o to snad raději ani nesnaž, poněvadž pak zbytečně konstruuješ něco, co si ani tvůj oponent nemyslí a působí to legračně .)

    GREATDRAKE: ano, vlastnictví nemovitostí typu činžovní dům beru VÍCE jako veřejný závazek, tedy spíš jako veřejný závazek, než byznys. Co jiného to je, když poskytuješ střechu nad hlavou ostatním lidem? Je to služba, která má dost zásadní postavení u každého jedince a bez které se člověk snadno ocitá na kraji společnosti.

    S tím morálním nárokem máš do určitý míry pravdu, jenže v řadě případů to tak fungovat může a ten nárok může být legitmní.. kromě peněz a zisku tu existuje ještě lidské ego a na to trochu narážím.

    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Ano, v zámcích už nežije chudina a nechová v nich slepice - velká tragédie...

    Opět se ptám - jak bys ty byty spravedlivě rozděloval ty?
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Holt taková je cena. Každej by chtěl bydlet na Praze 1, ale všichni se tam nevejdou... Jak bys ty byty přiděloval? Myslíš, že když za komančům lepší byt dostávali lepší bolševici, že nevytvářelo "ghetta"?

    Takže podle tebe padaj domy v Praze lidem na hlavu a ty bys to vyřešil tím, že bys snížil nájemný a nebo je prostě rozdal pracujícím... Hmm.... Zajímavý nápad...

    Debila z tebe nikdo nedělá, to byla jen drobné upozornění, že plácáš hovadiny... ;-)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SPIPI:
    No tak s tímto přístupem jsi žel jen naivní snílek.

    Ano, popisuješ silně negativní jevy (s těmi společnostmi) ale brát vlastnictví nemovitosti jako veřejný závazek je hloupost až to mlátí dveřmi.

    Myslím, že základní rozumné označení je "hospodaření" - to podstatné v čem se hospodář liší od investora či spekulanta je vztah ke svému majetku, snaha o jeho zušlechťování a přetrvání.

    Nicméně to není možné bez existence hmotného zájmu a výhledu na to, že tento hmotný zájem nebude do budoucna ohrožen - tedy že existuje dobrá šance na to, že námaha při zušlechťování majetku bude mít smysl.

    K tomu samozřejmě patří dobré vztahy s nájemníky a snaha o spokojený život všech - ale neplyne, nemůže a nesmí to plynout z nějakého apriorního morálního nároku společnosti. TO je cesta do pekel.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: proto jsem zmínil tu stratifikaci obyvatel v souvislosti s kvalitou života. Ono se lehce řekne, že ten, kdo na to nemá, tak prostě půjde bydlet někam jinam. Jenže tahle argumentace nezohledňuje dvě zásadní věci:

    1) vytváří se sociální vyloučení, včetně celých lokalit - "ghettoizace"
    2) dochází k odlivu části obyvatelstva z daných lokalit a přílivu naopak jiných (které mají svá specifika)

    Ad1) prohlubuje to chudobu, zvyšuje se kriminalita, vzniká neudržitelný systém, který jde naopak proti všemu, o čem lze hovořit jako o boji proti chudobě a sociálnímu vyloučení, sociální exkluzi a integritě obyvatel.

    Ad2) tím se samozřejmě z dané lokality buďto vytváří sociální ghetto nebo naopak čtvrť pro boháče. První vede k ad 1, druhý příklad vede k tomu, že z dané lokality takřka odchází přirozený život, genius loci, vzniká místo pro spaní, tzv. "sleeping area".. lidé, kteří tam žijou ale chtějí uchovat alespoň služby, které využívají a tak prodavačky, učitelky, uklizeči, číšníci, kuchařové a další a další musí dojíždět z daleka, poněvadž si prostě nemohou dovolit v tamější lokalitě žít. To vede k nárůstu dopravy, dopravní obslužnosti, zvyšování cen zboží a služeb a tak dále. Je to neudržitelný, značně nedomyšlený..

    Je potřeba se pozastavit nad tím, zda současný systém je udržitelný. Je udržitelné, aby vlastníci domů neměli na údržbu, poněvadž z nájmů to nejsou schopni uhradit? Není. Ale není udržitelné, aby tento problém řešili zvyšování nájmů, poněvadž na to zase nebudou mít stávající nájemníci. Vlastnit činžovní dům je dle mého více veřejný závazek, než byznys. Pokud na údržbu domu nemám kapitál, tak ho prostě nevlastním. Je to stejný, jako s tim tvym mercedesem - prostě si ho nekoupím, protože to moc žere (například), ne jen proto, že je to drahý při koupi.

    Obce, města a velkoměsta - to jsou místa pro život a lidi by měli začít tohle už sakra trochu chápat ne? Proč bych měl podporovat a obhajovat systém, ve kterém soukromé společnosti například v Praze skupují nemovitosti jen proto, aby z toho generovali pro sebe zisk a to často jen tím, že nechaj skoro spadnout, aby z nich dostali původní nájemníky, zrekonstruvali to a prodali ty byty za stonásobek? No promiň, ale jednak do takové společnosti nepatřím, jednak mi to přijde zvrácený a jednak bych žil rád ve městě, který nabízí vysokou úroveň života pro co nejširší společnost...

    Ale co já budu furt povídat. Jak to někdo může pochopit, když by chtěl jezdit do práce mercedesem.. to je totiž ta základní rovina schízy týhle společnosti. Až bude jízda mercedesem do práce v týhle společnosti považována za nabubřelost a vlastně ubohost jedince, tak se možná v týhle diskuzi posuneme dál.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: holej nájem ne, psal jsem "s poplatkama" a ty se odvíjejí od spotřeby a taky zpravidla od počtu lidí přihlášených v daném bytě - tak si to přečti ještě jednou, než začneš dělat chytrouše :)

    Jo, 90m2 za 15 000,- mi přijde moc, představ si. Pokud chceš mít z vinohrad ghetto obrácené na ruby, budiž. Pro kvalitu života je důležitá i jistá míra stratifikace obyvatel a to nejen z hlediska generačního rozdílu, ale taky sociální vrstvy. 15 000,- je prostě stále ještě pro mnoho lidí nedosažitelné.

    Co se týče omítky a rekonstrukcí. Nedělej ze mě laskavě debila. Nežiju na tomhle světě sám, abych se za svůj život o bydlení nebavil s celou řadou lidí z různých sfér a to jak odborných, tak laických kruhů, kteří mají své vlastní životní příběhy. Domů, který padaj na hlavu nájemníkům v Praze je celá řada a tvůj argument soukroého vlastnictví a trhu to nikterak nezachraňuje - není absolutní. Ale to se zase opakuju.

    SMALLRICCIO: takže vlastnictví domů se vlastně nevyplácí? :)
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Asi toho o provozování budovy moc nevíš, nová omítka není právě levná záležitost, ta se většinou nechává až na konec. Navíc ty budovy potřebujou neustále nějaký servis a údržbu. Většina z nich už má povyměňovaný všechny možný rozvody, barák, ve kterým na to majitel ještě "ani nešáhnul". Naše naivní představa vychází ze zkušeností (SMALLRICCIO podle všeho nějaký činžáky vlastní, já zas ty rekonstrukce chystám), takže tvoje představa, že víš o činžácích všechno, protože jsi jednou v nějakým bydlel, je trochu přitažená za vlasy....

    SPIPI: Nájem není ovlivněná spotřebou, to za prvý. A za druhý - 90m2 na Praze 2 - a to ti 15.000,- přijde moc?? Spočítej si, kdy by se takovej byt majiteli vyplatil, mě to vychází na 55 let a to by do toho nesměl vrazit ani korunu na údržbu, reálně teda nějaká rekonstrukce přichází v úvahu po zhruba 100 letech. Skvělá investice....
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: ten barák, ve kterém jsem žil, byl poloprázdný a majitel na něj sral a takovejch baráků je v Praze stovky, pač je mají jako spekulaci, nikoli jako věc, která má sloužit lidem.. zní to možná pateticky, ale sorry, proč ty činžáky ve městech máme, žejo...

    HAMSTER: hele, po revoluci dostaly ty baráky především novou omítku a na zbytek často majitel ani nesáhnul.. já nechci obhajovat způsob, jakým se to dělalo před 89', jen mě fascinuje, ta vaše naivní představa, jak to funguje nyní.. pražský vinohrady, odkud mám dlouholetou zkušenost je toho krásným příkladem.

    Víte kolik je v Praze prázdných bytů a prostorů, které jsou nevyužitý?

    Jo a za 130m 8k, to seš asi z marsu... za regulovanej nájem v Praze 2 90m2 je s poplatkama zpravidla kolem 13 - 15 tisíc, podle toho, kolik lidí v tom žije a jakou mají spotřebu...

    S tou chudobou to zas tak složitý není. Stačí se o to trochu zajímat.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Baráků se sítěma je už jen minimum, což považuju za úspěch vzhledem k tomu, že deregulace skončila teprve nedávno. Škody napáchané bolševiky za 40 let se podařilo opravit dřív, než jsem si myslel, že je reálný.

    Chci vědět, kterej dům byl za komančů "zcela vpořádku", protože se bavíme o dobách, kdy se na ty budovy ani nešáhlo, dokud nebyl skutečnej průser.

    S chudobou je to složitější a není to předmětem téhle diskuse. O tom si může promluvit jinde. To, co jsem napsal, je samozřejmě velmi zjednodušené a má to svá úskalí. Taky vím, že bezdomovce máme (ačkoli jsem s nima opravdu nepřišel do styku jinak, než že jsem jim koupil cheeseburger), nicméně tohle nevyřešíme tak, že vezmeme majetek bohatejm a rozdáme ho chudejm, který ho prožerou - on totiž ten majetek tímto způsobem rychle dojde a co pak?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: ????

    promiň, ale tim druhym postem si právě dokázal, že seš zcela, ale úplně mimo. Nevím, zda má cenu diskutovat s člověkem, který popírá existenci chudoby a říká věci, že nikdo nemůže být bezdomovcem, pokud o bydlení stojí.

    Doporučuju si zajít do nějaké organizace, kde s bezdomovci pracují, aby ti dali základní nášup informací, protože tohle je fakt skoro k pláči, co si napsal... Je evidentní, že o sociální problematiku si ve svym životě ani nezakopnul. Jseš v podstatě šťastnej člověk.

    Jinak baráky se sítěma jsou i dnes a to přesto, že mají majitele.. sám jsem v rozpadávajícím domě s italskym spekulantem žil na pražských vinohradech přes 20 let - za komoušů byl ten dům zcela v pořádku a bylo o něj postaráno. Vím na co narážíš, ale není to absolutní.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Chudoba v Londýně? :-))) Já mám trochu dojem, že žijem v jiným světě. V Londýně se vymkly kontrole zločinný gangy, není tam hladomor nebo chudoba, že by lidi neměli na jídlo a šli krást. Upřímně - kdybych měl opravdu hlad, asi půjdu krást na Oxford street drahý televize, z toho se fakt najím... Holt tam při nějaký potyčce sejmuli nějakýho gaunera a tihle hajzlíci to vzali jako záminku. Totéž už se odehrálo v Janově, Paříži a dalších městech (tuším i v L.A.) a s chudobou to nesouvisí, souvisí to s kriminalitou ve velkých městech, což je opravdu vážnej problém.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Tak to se právě prokázalo, že nefunguje, ty baráky padaly lidem na hlavu. Já nevím, jestli si to pamatuješ, na stovkách domů v Praze byly natažený sítě, aby odpadávající kusy říms nezranily lidi na chodníku.

    SPIPI: 1.) Nikdo v ČR nemůže být bezdomovcem, pokud o bydlení opravdu stojí.
    2.) Chudoba u nás fakt není. Chudoba vypadá jinak. Dokonce ani za minulýho režimu tady nebyla skutečná chudoba.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: nikdo netvrdí, že je to příklad hoden k následování..

    k chudobě bude ale muset začít civilizace přistupovat trochu jinak, než jenom "tržně"... podívej se třeba na Londýn .)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: znám, fungovalo to například za minulého režimu...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: A znáš nějaký systém, ve kterým to funguje?
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    SMALLRICCIO: netvrdím, že v našem prostředí je to v tuto chvíli nutnost. Dokážu si ale představit, že v budoucnu se k tomu opět přistoupí...

    HAMSTER: jo, v tom máš určitě pravdu.. za současného systému, kterej tady je, by to asi nebylo úplně efektivní řešení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam