• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    MASO
    MASO --- ---
    MIKATCHOU: Wiki: The tower was much criticised by the public when it was built, with many calling it an eyesore. Newspapers of the day were filled with angry letters from the arts community of Paris. One is quoted extensively in William Watson's US Government Printing Office publication of 1892 Paris Universal Exposition: Civil Engineering, Public Works, and Architecture: "And during twenty years we shall see, stretching over the entire city, still thrilling with the genius of so many centuries, we shall see stretching out like a black blot the odious shadow of the odious column built up of riveted iron plates."[12] Signers of this letter included Jean-Louis-Ernest Meissonier, Charles Gounod, Charles Garnier, Jean-Léon Gérôme, William-Adolphe Bouguereau, and Alexandre Dumas.
    Novelist Guy de Maupassant—who claimed to hate the tower[13]—supposedly ate lunch in the Tower's restaurant every day. When asked why, he answered that it was the one place in Paris where one could not see the structure.
    Dvojčata jsou ze sedmdesátých let. Londýnská okurka z 2004. Na spoustu mrakodrapů se jezděj lidi dívat.
    K Pankráci. Tak ještě jednou. Pankrác ční proto, že vypadá jako kanoe old shatterhanda (rozuměj děravá jako ústa staré ženy) když se pár mrakodrapů do mezer vestaví, samozřejmě ne vyšších než teď, může to panoramatu jenom prospět. howgh.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: To tu zkoušel naposled architekt Kaplický a stálo ho to život... Pražané nic unikátního nechtěj, chtěj bejt co nejvíc průměrný, všechno nový je děsí. Vždyť ze strachu ze změny je na Sv. Vítu dodnes dočasná helmice hlavní věže, protože ji sundat a dostavět věž podle původního plánu by bylo příliš odvážé a změnilo by to panorama. Protestovalo se i proti dostavění hlavní lodě, protestovalo se proti skleníku na Hradě, protestovalo se proti dostavbě vybombardovanýho Staromáku, protestovalo se proti kupolím na pražkých barokních kostelích, dneska se protestuje kvůli domu na Václaváku, kvůli Pankráci etc.

    Krom toho mi připadá notně pitomý stavět něco jen proto, aby se na to jezdili dívat turisti a mohli si koupit tričko s obrázkem. Stavby maj bejt především funkční a když se povede je zároveň vytvořit tak, že budou lákat turisty, jen dobře.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: K tomu asi jen tolik:
    1.) Pankrác měla být podle původního návrhu skutečně zastavěná výškovými budovami, jenže soudruhům jaksi došly síly.
    2.) Pankrácká pláň je jeden ucelený projekt, budovy jsou rozmístěny dle určitého schématu, dále projekt obsahuje i dopravní řešení a parkové úpravy (zeleň, víš? to je to, co v tý pařížský "úhledný zahrádce" zcela chybí). Takže to "utrhni si co můžeš" by sedělo spíš na tu Paříž....
    3.) Pankrác nejen že není v historickém centru Prahy, ale ani s ním přímo nesousedí. Tvůj příměr ke Krumlovu tedy chápu opět jen jako projev hysterického strachu z něčeho nového.
    4.) Pankrác nemá ambice stát se turistickým cílem, ne jen turistikou je Praha živa, víme?
    5.) Protipól k historické části Prahy okolo návrší Pražského Hradu na Pankrácké pláni mi připadá jako velmi dobré řešení města. Praha, jako tradiční historické a přesto dynamické a rozvíjející se město je mi sympatická. Podobným způsobem se statně postupuje i jiných evropských městech (již zmíněná Paříž, Berlín, Londýn, Miláno....)
    A konečně 6.) Pokud jediným pro tebe přijatelným stavebním stylem pro Prahu je stavba replik středověkých stavení, debatu bych ukončil, protože to v tu chvíli skutečně nemá smysl...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: No dobrá, tak budem na Pankráci stavět repliky románskejch staveb, protože přece máme středověký město. Mě to sice připadá jako kýč, ale holt ty máš patent na kulturní hodnoty.....
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MASO: Eifelovka je něco uplně jinýho, to je solitér, unikátní stavba, a turisti se na ní skutečně začali jezdit dívat velice rychle po jejím postavení, koneckonců, Petřín je toho důsledkem - klub českých turistů byl tak nadšen Eifelovkou, už někdy před asi sto lety, že si chtěli udělat její atrapu. Naopak na mrakodrapy se nikdo nikam dívat nejezdí. Maximálně tak na New York,ale tam jsou jednak zajímavý mrakodrapy, který vznikaly taky už tak před 100 lety, kdy se ještě stavělo s určitým vkusem, no a hlavně se tam jezdí podle mě za tím, co to město nabízí jako celek, než že by si tam někdo fotil jednotlivé budovy. Ostatně - koukni na ty fotky co sem tu pastovala - Detroit, Cleveland, Pittsburg. Ty maj taky mrakodrapy a turista tam nepáchne jak je rok dlouhej.
    K té Paříži - ano, plně s tebou souhlasím - že to tam urbanisticky patří. Jenže tam vidíš, že to bylo předem pečlivě naplánovaný. Když se koukneš z vítěznýho oblouku na Charles de Gaulle tak se před tebou rozprostře dlouhá přímka vedoucí k La Grande Arche, ostatně je to tam i napsaný, že to tak bylo myšlený, že to je jakoby druhej vítěznej oblouk, alespon symbolicky. Je vidět že to maj dobře vyprojektovaný, kdežto Pankrác vzniká stylem utrhni co můžeš, roste to tam jak plevel na dvorku, oproti tomu je La Defanse úhlednou zahrádkou... no a sice je to dominanta, ale neční, dyt neni na kopci, nebo aspon ne tak výrazným kopci jako Pankrác. Musíš přihlédnout i k historickýmu charakteru střešního reliéfu, ten v Paříži se moc nedá s tim pražským srovnávat. Ne na nadarmo se Praze říká stověžatá, to máš samou věž, spousty vertikálních tvarů, který prostě ta hnusná Pankrác narušuje... V Paříži to všecko vyhladil Haussmann, takže tam už ze středověkých věcí nic neuvidíš... tim spíš bych tu Prahu chránila před takovým obludnýma zrůdnostma... dyt to je pomalu jak postavit kongresák v Krumlově vedle hradu...
    MASO
    MASO --- ---
    PATISLAV: Myslíš, že se na ni v době, kdy se stavěla, jezdily dívat zástupy turistů? :)))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MASO: ad Eiffelovka - ale jo, pojďme klidně v Praze postavit něco unikátního, na co se budou jezdit dívat lidi z celýho světa. Obávám se ale, že fádní, ničím nevybočující mrakodrap to asi nebude.
    MASO
    MASO --- ---
    MIKATCHOU: Ještě k tý Paříži.
    Je fakt, že je paříž placatá, takže nemá tolik výhledů jako Praha, ale jestli má nějakou dominantu, tak je to La Defense. Jako osa champs elysees je něco o čem se učí s nadsázkou na první hodině urbanismu každý školy architektury.
    A možná teda eiffelovka. Tu předpokládám pokládáš jako velkou krásu, ale v tý době proti ní lidi jako ty organizovali masový demonstrace.
    Jinak velkej souhlas s tou zubatostí viz HAMSTER: ty co tam jsou se určitě zbourat nedaj a jediný řešení jak to vaše chráněný panorama zachránit podle mně je to scelit do nějaký kompaktní hmoty.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    A jenom aby bylo jasno, jaký je postoj veřejnosti k demolici:
    [ ESTEN @ ANKETY nad kterymi se smi slintat ]
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MIKATCHOU: K tomuhle mě napadá, že podobná situace bude zřejmě aktuální u většiny developerů. Nezbývá než fandit tomu, že stagnace v poptávce po kancelářských i bytových prostorách ještě nějakou dobu potrvá a tyhle firmy buď zkrachují anebo se přeorientují na jiný typ výstavby. Druhá fáze krize (a tentokrát určitě ostřejší) je už zřejmě za dveřmi, tak uvidíme. :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MIKATCHOU: máme možná společné krátkodobé cíle, ale východiska i dlouhodobé cíle, obávám se, ne. Z toho, co jsem od tebe na internetu četl, jsem došel k závěru, že ideologicky jsme na úplně opačné straně spektra. Což samožřejmě vůbec neznamená, že nás oba nemohou štvát nepravosti a zločinné jednání.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    PATISLAV: co je špatného na souhlasení s něčim, co ti připadá správný? Nechápu proč bych se měla jezdit něco učit do Moskvy - to jak se zde vyjadřuju a projevuju není výsledek žádnýho komančství, ale přesně těch hodnot které popisuješ ve svém posledním příspěvku - důvod proč jsem občas tak radikální je právě ten že už mam plný zuby těch, co tenhle svět ničí, a i těch, který s tim nic nedělaj a furt jen brebentí něco o návratu komunismu...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: Ne není to v pohodě, protože ve státě, kde peníze vyhrávají nad kulturníma hodnotama, žít nechci. Ty si to možná neuvědomuješ, ale ty a tobě podobní si pod sebou slušně řežete větev, protože až lidem dojde trpělivost a začnou se zase někteří "do Moskvy jezdit učit, jak vám zakroutit krkem", tak normální lidi, kteří by se do nějakého sporu nikdy sami neodvázili, jim budou fandit. Ohleduplnost a úcta jsou pojmy, které někteří podnikatelé snad nikdy neslyšeli, ale lidé jsou opravdu velmi citliví na neetické chování podnikatelů (či spíše podnikavců, abych slušné podnikatele neurážel) a státní správy. A až se lidé rozhoupou k nějaké akci, bude se spousta arogantních floutků strašně divit, co dělali špatně.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    PATISLAV: Dokud si můžeš vybrat, s kým budeš souhlasit, tak je to v pohodě, ne? :-)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAMSTER: lidi jako ty způsobujou, že lidi jako já musí souhlasit s komoušema jako je Mikatchou, a za to tě nemám rád.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: dobrý, nemá to smysl, jdá radši dělat něco smysluplného
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Jaký ničení, kde na to chodíš?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    obě dvě to jsou středověká města, to že je jedno hlavní a o něco větší neznamená, že může být zaplevelený odpornýma barákama
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    HAMSTER: ježiš já se ptam, co Prahu činí jinou z hlediska spekulativního městského rozvoje - v čem je ospravedlnitelnější ničení Prahy oproti ničení Florencie?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam