• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIKATCHOUPraguewatch - mapa pražských kauz
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    dnes v rámci Živého města komentovaná procházka Břevnov - střet světů a poté v Klubovně film Squat 69 a diskuze

    [ ŽivéMěsto/4den/procházka/squat69/slam / festivalfestival / 30.9.2011 / CR - Praha - Praha 6 ]
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    Hele v diskusi, kde se nesmí diskutovat a za opačný názor je ban stejně bejt nechci, v tomhle nejedu.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    místo mazání důkazu o tvé omezenosti sem pástnu něco k věci:

    Arnika - Prosazování zájmu obyvatel při plánování měst
    http://arnika.org/prosazovani-zajmu-obyvatel-pri-planovani-mest
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    jinak zatim to vypadá alespoń na dočasný banán... abychom viděli, jestli by se tu bez Hamstera pročistil vzduch... už to tu fakt moc zasmrádá
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: Náhodou mě pár slov naučil jeden cikánskej klučina (lačho džives, palikerav, vičinav pes Hamster..). Ten rok 71 mám z wiki, na čísla nemám paměť, nesedí to?

    MIKATCHOU, nemůžeš celou tu debatu okolo národnostních menšin smáznout? Tady to nemá co dělat....
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: tím, že si najdeš pojem Rom na Wikipedii nikoho neoslníš, protože se nezřídka stává, že jsou ty články nepřesné, jako v tomhle případě ;-) ale co, říkej si Cikáni a dělej, že tomu rozumíš. Mě už ničím nepřekvapíš...
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Ježiš já mluvil o nákladovým nádraží, nechci tady rozebírat problematiku menšin ani společnenská témata, bavil sem se o nádraží!
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    SPIPI: "Rom" je "muž/manžel", ne člověk (to je manuš), jako souhrné označení pro národ je nepřesné (jak správně píšeš) a v této podobě se v Evropě používá od roku 1971 :-) Ale fakt nevím, co to má společnýho s NNŽ nebo pražskou výstavbou obecně, takže co to sem furt cpeš?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    jak rikam, Hamstere, zmenou slovniku nepozmenis svou retoriku, nejde mi o to jak je nazyvas, ale zpusob kterym je prezentujes, nebot to reflektuje tvoje obecnejsi pojeti sirsich spolecenskych temat
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    HAMSTER: tvl, fakt se radši vyjadřuj jenom k tý architektuře, když už musíš ke všemu. Pojem Rom kamaráde není žádný novum. Rom v romštině znamená člověk a tento pojem pro označení národa, respektive lépe řečeno etnické skupiny, se používal vždycky. Cikán je pojem hanlivý a nesprávný, prostě chybný. Stejně jako třeba Negr. Kdybys chtěl ale být extra korektní, tak můžeš používat Romové, Sintové a kočovníci, pač ne všichni jsou Romové (u nás ale drtivá většina). To používá například OBSE, tedy souhrnný termín Roma, Sinti and Travellers. Obecně se v dokumentech používá Romové s poznámkou pod čarou, která tento pojem vysvětluje. Takový přístup drží EU.

    Například Kalderasa nebo Lovara si také říkají Romové. Sintům to nikterak nevadí. V jejich jazyce Rom znamená manžel. Slovo cikán pochází ze slova Athinganoi, což je původně heretická sekta v Řecku, později v Byzantské říši. Od začátku toto slovo mělo negativní konotaci. Poprvé bylo použito asi 1062. Podstatné je, že slovo Rom pochází z romštiny. Problém je, že mnoho Romů zapomnělo jazyk a to z mnoha důvodů. Nicméně například Kale si už také začínají říkat Romové a chtějí, aby je tak společnost nazývala a to přesto, že díky Francovi romsky neumí.

    Sorry, ale prostě jsem musel, pač v současný společenský konstelaci je v této souvislosti potřeba asi řádná osvěta. Dřív bylo používání pojmu Cikán nevhodné a málokdo si to dovolil. Dnes je to zase normální. Jenom další známka pokleslosti týhle doby, nic víc.
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    BRUSINKA: já si třeba tenhle klub booknul abych měl přehled o aktuálních kauzách na Praguewatch a ne se pokaždé prokousával desítkami příspěvků flejmů, u kterých je snad pokaždé středobodem a rozbuškou právě Hamster.
    Čímž prosím Hamstera aby se trošku zklidnil.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    JINDRICH: Ježiš to je jedno, prostě ta skupina lidí, co bydlí v Koněvce na rohu, co má PAPoil poutač (a v okolních domech), a kšeftuje s železem coby surovinou - takle už je to konečně korektní? Já za to nemůžu, že sou to Romové (mě se slovo Cikáni líbí víc, Cikáni maj svou kulturu, svůj životní styl, společenskou hierarchii, zvyky, jazyk, temperament - Romové nevím, co je, to vzniklo nějak uměle, sorry, jestli tím někoho urážím), prostě sou. Kdyby to byli trpaslíci, napíšu trpaslíci. Nešlo mi o ně, ale o Nákladový nádraží Žižkov. Vždyť já proti nim nic nemám, každej se živí jak umí, kde ten materiál vzali ať řeší policie, ne já, ale že kovovejm konstrukcím, který sou snad jediný skutečně cenný na tom nádraží, hrozí touhle cestou nebezpečí - to snad ještě i v době společenských tabu říct můžu, ne? Nedělejte ze mě rasistu laskavě....
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    HAMSTER: nepřizpůsobivý, romové, cikáni, židé, židáci nebo třeba trpaslíci.. je uplně jedno jaký označení si vybereš - jde o omezenej způsob kategoriálního myšlení kterej se projevuje v kontextu vět a ubližuje a uráží konkrétní lidi... proto ty ani řápková, nejste politicky korektní. to co ti předpokládám vadí na politický korektnosti je tvoje představa o tom co to vlastně je... fakt to nezamená zaměňování slov vě větách, ale nějakou elementární slušnost a poctivost myšlení a vyjadřování. ale dost už offtopicu.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Romové to jsou pořád a nepřizpůsobivej seš leda ty sám blbečku. A na Koněvce není žádný ghetto, ani na celém Žižkově či v celé Praze.
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    NAKASHI: Co je na tom zas rasistickýho? Lidi z místního gheta na Koněvce se tak živí, to je fakt a tím, že to bude společneský tabu, se to nezmění. Rasismus si představuju trochu jinak...
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    uz ted lituju, ze jsem v ty ankete nedal moznost ano.
    ven s tim rasistickym dobytkem!
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    MIKATCHOU: Pardon, tak tedy "nepřizpůsobiví" (dříve Romové)....

    Jen ještě několik poznámek k tomu Nákladovému nádraží Žižkov, než mi dáte ten ban (radši bych RO, jestli je to možné, tak vás nebudu moct rušit a aspoň se třeba něco dovím).

    - Pozemky NNŽ patří v současné době mezi nejlukrativnější v Praze.
    - Osobně se o jejich osud zajímá ministr Dobeš (strana VV, ministr dopravy, nikoli kultury).
    - Strana VV je známa jako obchodní spojení agentury ABL s politikou, jejím cílem je získávat peníze z politiky a vlivu, což nejen Vít Bárta několikrát řekl a existují o tom nahrávky. Dokonce hlavním tahounem těchto "transakcí" má být právě ministerstvo dopravy, proto jej Bárta i sám vedl, než se natolik znemožnil, že musel pryč ze světel ramp. Jeho vliv je však i nadále nepopiratelný.
    - Proslýchá se, že Bártovi začíná téct do bot a jeho finanční toky se značně omezily.
    - Ministr Dobeš se osobně pokusí (aspoň to slíbil) zastavit současné projekty nachystané na území NNŽ a nahradit je novými, které vzniknou za jeho dohledu. On sám se chce podílet na vypsání soutěže.

    Vy to fakt nevidíte? Jak tohle může někdo nazvat úspěchem?? Copak existuje někdo tak naivní, že si myslí, že pan Bárta se dal z ničeho nic na zachraňování kulturního dědictví?

    Tak a tím teda končím s příspěvkama, ať tu máte klid na podporu projektů ABL...
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    jinak ráda bych upozornila, že jiná názory na architekturu mě nevadí zdaleka tolik jako hloupé poznámky o cikánech a podobně... to tu bohužel tolerovat fakt nechci...

    dočasný ban jsem osobně klikla z toho důvodu, že bych docela ráda zkusila vidět, jak by se tu diskuse odvíjela bez věčných hádek... byl by to zajímavý experiment, asi jako když zkusíš na pár dnů uzavřít silnici před auty, a pozorovat život jak by vypadal, kdyby tam nejezdila ta auta...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam